ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Πανδαισία μπάσκετ στο Ελληνικό

Η μεγάλη ώρα έφτασε! Το 19ο Διεθνές Τουρνουά "Ανδρέας Βαρίκας" ανοίγει την Παρασκευή τις πύλες του για όλους τους φίλους του μπάσκετ που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέσσερις αγώνες υψηλού επιπέδου το διήμερο 26-27 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του Πανιωνιος On Telecoms, της Ντιναμό Μόσχας, της Φορτιτούντο Μπολόνια και του Μαρουσίου. Δείτε το σχετικό αφιέρωμα.

Ο Ανδρέας Βαρίκας

Ο Ανδρέας Βαρίκας ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ο Ανδρέας Βαρίκας ήταν οραματιστής. Ο Ανδρέας Βαρίκας ήταν Πανιώνιος και η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο από τότε, στις 29 Αυγούστου του 1990, που άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από την επάρατη νόσο σε ηλικία μόλις 45 ετών, με το τουρνουά που διοργανώνει η αγαπημένη του ομάδα.
Ο Ανδρέας Βαρίκας γεννήθηκε το 1945, γόνος οικογένειας των γραμμάτων αφού ο πατέρας του Βάσος Βαρίκας ήταν δημοσιογράφος. Σπούδασε ηλεκτρολόγος/μηχανικός ενώ πάντα έβρισκε χρόνο για να μεταφράζει εγχειρίδια αρχιτεκτονικής, συλλογές ποιημάτων και φιλοσοφικά δοκίμια.
Η σχέση του με τον χώρο του μπάσκετ ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '60 ενώ το 1977 ορίσθηκε αρχηγός αποστολής της ομάδας του Πανιωνίου για τον ευρωπαικό αγώνα του Κυπέλλου Κόρατς με την ελβετική Πιγί, παρότι δεν ήταν καν μέλος του συλλόγου. Η επαφή του με την ομάδα και η φιλία του με τον τότε παράγοντα του Πανιωνίου Παύλο Κορκίδη ο οποίος ήταν προσωπικός του φίλος τον έκαναν να ασχοληθεί περισσότερο ενεργά με την αγαπημένη του ομάδα.
Αν και απεχθανόταν τις διοικητικές... καρέκλες ξεκίνησε να ασχολείται με τον Πανιώνιο 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ηταν ο οραματιστής της ομάδας του Πανιωνίου που μεσουράνησε στο ελληνικό μπάσκετ στη δεκαετία του '80 αφού ήταν αυτός που προώθησε και στήριξε τα παιδικοεφηβικά τμήματα του συλλόγου, από τα σπλάχνα των οποίων ξεπετάχθηκαν δεκάδες μπασκετμπολίστες.
Καθημερινά όργωνε τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ της Αθήνας για την εύρεση νέων ταλέντων μαζί με τον Παύλο Κορκίδη, τον Αργύρη Κορωναίο και τον Τάσο Γιάνναρο και ευτύχησε να δει τον Πανιώνιο να παίζει στον τελικό των πλέι-οφ της Α1 το 1987, δεν πρόλαβε όμως να χαρεί την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας 8 μήνες μετά το θάνατό του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: