ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Αλεξιπτωτιστής που έφερε τον Ρεκόμπα στη Νέα Σμύρνη

Του Μηνά Τσαμόπουλου, Πρώτο Θέμα

ΣΤΟ ΜΠΡΑΤΣΟ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ σε τατουάζ τη φράση «Ο τολμών νικά». «Ντοπάρεται» από την αντιπαράθεση, είναι «επαναστάτης» και δεν διστάζει να φορέσει τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας και να βροντοφωνάζει συνθήματα μέσα στην κερκίδα των φανατικών, απέναντι από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Είναι ένας εφο πλιστής από το Παλαιό Ψυχικό που έχει «τρελαθεί» με τον Πανιώνιο και την πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Ο εφοπλιστής Κώστας Τσακίρης τάραξε τα νερά όταν με μία απρόβλεπτη κίνηση έφερε στον ιστορικό Πανιώνιο έναν παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστή, τον Ουρουγουανό διεθνή Αλβάρο Ρεκόμπα, με συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο. Και όμως, λίγες ημέρες νωρίτερα είχε έρθει σε ρήξη με φιλάθλους του Πανιωνίου, γιατί τον αποδοκίμασαν καθώς έβγαινε από το γήπεδο της Νέας Σμύρνης, μετά την ήττα της ομάδας από την Ξάνθη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Τον κατηγόρησαν γιατί είχε πουλήσει παίκτες της ομάδας, αποδυναμώνοντάς την. Οι φίλοι του τον περιγράφουν ως άνθρωπο με τα δικά του «πιστεύω» και οράματα, με ευαισθησίες, του οποίου ο λόγος είναι συμβόλαιο. Από τη φύση του ριψοκίνδυνος, διηγείται σε φίλους ότι «υπηρετώντας στις Ειδικές Δυνάμεις, και παρότι φοβόμουν απίστευτα τις πτώσεις με το αλεξίπτωτο, μου είχε φανεί καλή ιδέα». Και εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα το απέδειξε στην πράξη.

Ακριβώς έξω από την είσοδο των επισήμων του γηπέδου της Νέας Σμύρνης υπήρχαν παρατεταγμένοι περίπου 20 άνδρες των ΜΑΤ, αφού αρκετοί φίλοι του Πανιώνιου επέλεξαν να μη φύγουν από τον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου. Κάποια στιγμή, ο Κώστας Τσακίρης, συνοδευόμενος από τη μία του κόρη, διέσχισε το συγκεντρωμένο πλήθος για να αποχωρήσει από το γήπεδο, όταν του «την έπεσαν» φραστικά 3-4 φίλοι της ομάδας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκείνος γύρισε κάποια στιγμή και τους είπε: «Μη βρίζετε μπροστά στο παιδί». Κάποιος, όμως, δεν το σεβάστηκε. Ο Τσακίρης απομακρύνθηκε. Λίγο αργότερα επέστρεψε μόνος του μέσα στο πλήθος και έψαχνε τον ενλόγω οπαδό. Το επεισόδιο αυτό τον οδήγησε να παραιτηθεί από την προεδρία της ομάδας πικραμένος. «Δεν αναθεωρώ την απόφασή μου. Δύσκολα ξεπερνάω το γεγονός ότι κάποιος με έβρισε την ώρα που ήταν το παιδί μου δίπλα, και πιο πολύ την αντίδραση των γύρω», δήλωνε. Την επομένη έριξε τη «βόμβα»
της μεταγραφής Ρεκόμπα στην αγαπημένη του ομάδα, παραμένοντας εκτός προεδρίας.

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ του 1971, από μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια, θεωρείται αντισυμβατικός. Δεν κρύβει πως δεν ήταν «Πανιωνάρα» από τα γεννοφάσκια του. Οπως αποκαλύπτει, πήγαινε μικρός στη Λεωφόρο, και μάλιστα συχνά. Τι τον έκανε να απομακρυνθεί, το λέει ο ίδιος: «Η γκρίνια και η μιζέρια του κόσμου»! Το πρώτο ματς που παρακολούθησε ήταν στο γήπεδο της Λεωφόρου, με τους «πράσινους» να υποδέχονται την Παναχαϊκή. Με τον Πανιώνιο έχει παθολογικό δέσιμο. Μάλιστα φήμες ήθελαν τον Κώστα Τσακίρη να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει από παλιά στην ομάδα, όμως δεν τον άφηνε ο πατέρας του, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. «Ημουν Παναθηναϊκός, αλλά εδώ και 20 χρόνια έχω βάλει... μυαλό», δηλώνει, για να συμπληρώσει με χιούμορ: «Είτε αυτό είτε ισχύει αυτό που λέει ένας φίλους μου… Οτι γεννήθηκα Πανιώνιος και απλώς δεν το γνώριζα». Αν και πικραμένος από τη συμπεριφορά ορισμένων φιλάθλων της ομάδας, συνεχίζει να πηγαίνει και να παρακολουθεί τις προπονήσεις, όχι όμως με τη συχνότητα που το έκανε πριν. Οταν πηγαίνει φοράει το μπλουζάκι με την προσωπογραφία του Ρεκόμπα.

Και όταν τον ρωτάνε γιατί επέλεξε να ανακατευτεί με τα διοικητικά του ποδοσφαίρου, δηλώνει αφοπλιστικά: «Δεν ξεχνάω ποιος είμαι και ποιος ήμουν πριν κάτσω σε αυτή την καρέκλα, την οποία και άφησα. Ημουν ένας φίλαθλος, ο οποίος έτυχε να έχει λεφτά. Δυστυχώς, μπορεί να είμαι και ο πιο πλούσιος Πανιώνιος φίλαθλος, κάτι το οποίο είναι τραγικό για τον Πανιώνιο». Και προσθέτει: «Μπήκα για να βοηθήσω, διότι η προηγούμενη κατάσταση ήταν απογοητευτική για τον κόσμο. Δεν έχω γνώσεις από ποδοσφαιρικό μάνατζμεντ, ούτε ξέρω από αγοραπωλησίες παικτών». Οταν παλαιότερα τον είχαν ρωτήσει γιατί ανέλαβε τον Πανιώνιο, είχε δηλώσει αφήνοντας έκπληκτους τους παρευρισκομένους: «Γιατί είμαι βλαξ, γιατί είμαι Πανιώνιος, γιατί έχω την οικονομική δυνατότητα και γιατί μου αρέσει. Οχι κατ' ανάγκη με αυτή τη σειρά, αλλά πάνω-κάτω αυτοί είναι οι λόγοι».

Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ δεν ήταν επένδυση για τον Κώστα Τσακίρη, παρόλο που η ομάδα είναι Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία. Ο ίδιος τονίζει ότι ο Πανιώνιος είναι χόμπι και όχι επιχείρηση για να προσπαθήσει να βγάλει λεφτά. «Δεν ήρθα στον Πανιώνιο για να κερδίσω χρήματα, αλλά γιατί είχα το μικρόβιο του οπαδού. Ευτυχώς, βγάζω αρκετά χρήματα από τις επιχειρήσεις μου».
Του αρέσει να παρομοιάζει τον Πανιώνιο με το γαλατικό χωριό του Αστερίξ. Και το κάνει με κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί: «Ο Πανιώνιος μοιάζει με το χωριό του Αστερίξ στην κατεχόμενη από τους Ρωμαίους Γαλατία. Ολοι εμείς που αγαπάμε τον Ιστορικό, διαφέρουμε από τους άλλους. Είμαστε υπερήφανοι για τη διαφορετικότητά μας, αλλά και την αντίσταση που προβάλλουμε όλα αυτά τα χρόνια».

ΓΟΝΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ η πορεία της οποίας ξεκινά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το Σουδάν είναι ο Κώστας Τσακίρης. Το επίθετο των μελών της οικογένειας αυτής ήταν Τσακίρογλου, πριν το αλλάξουν σε Τσακίρης. Οι Τσακίρογλου ξεκίνησαν την πορεία τους στα επιχειρηματικά δρώμενα από την Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα την Αλεξάνδρεια, εκεί όπου άνθιζαν ο ελληνικός πολιτισμός και το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο. Μέλη της οικογένειας, ακόμα πιο ανήσυχα, επέλεξαν να κυνηγήσουν την τύχη τους στο Σουδάν.
Ομως η μοίρα τούς επεφύλασσε τα δικά της παιχνίδια. Ηταν από τα θύματα των κρατικοποιήσεων που έγιναν από την αιγυπτιακή επαναστατική κυβέρνηση τη δεκαετία του ’60. Η οικογένεια Τσακίρογλου, όμως, αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Η ενασχόλησή τους με τη ναυτιλία άρχισε 42 χρόνια πριν, το 1963. Την αρχή έκαναν τα αδέλφια Δάκης Τσακίρογλου και Ιωάννης ή Γιάννος - όπως ήταν γνωστός- Τσακίρογλου. Ο Γιάννος, πατέρας του Κώστα, ήταν εκείνος που άλλαξε το επίθετο από Τσακίρογλου σε Τσακίρης. Η δραστηριότητά τους έγινε μέσω του γραφείου «Purvis», το οποίο διατηρούσε ο γαμπρός τους, και ένα από τα παραδοσιακότερα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας, ο Αχιλλέας Φραγκίστας. Ηταν ο σύζυγος της αδελφής τους, Ρέας Τσακίρογλου. Δύο χρόνια αργότερα, το 1965, τα αδέλφια Τσακίρη βρέθηκαν να διαχειρίζονται δύο πλοία τύπου liberty. Τα ονόματά τους «Θείος Κώστας» και «Παναγιά Λουρδών». Το ανήσυχο πνεύμα τους γρήγορα τους οδήγησε να αποκτήσουν τη δική τους ναυτιλιακή εταιρεία στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Επρόκειτο για τη «Shipping and Produce Co.» Είχε έδρα το Λονδίνο και γραφεία στον Πειραιά. Στο μεγάλο λιμάνι τούς εκπροσωπούσε το ναυλομεσιτικό γραφείο του Γ. Δ. Πατρικίου. Την εποχή εκείνη διαχειρίζονταν έναν στόλο ο οποίος αποτελείτο από 10 φορτηγά πλοία, τα περισσότερα τύπου liberty, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 85.000 τόνων. ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ‘70 η έδρα των επιχειρήσεων Τσακίρη μεταφέρθηκε στον Πειραιά με την επωνυμία «Marmaestra Compania Naviera». Ο στόλος της ανανεώθηκε με λιγότερα πλοία μεν, μεγαλύτερης όμως χωρητικότητας . Το 1976 η οικογένεια βρέθηκε με έναν στόλο που αποτελείτο από πέντε φορτηγά πλοία, χωρητικότητας 100.000 τόνων.
Στην οικογενειακή εταιρεία άρχισε εκείνη την περίοδο να δραστηριοποιείται και η δεύτερη γενιά. Επρόκειτο για τον γιο του Δάκη Τσακίρογλου, τον Γιώργο Τσακίρογλου, και λίγα χρόνια αργότερα για τον γιο του Γιάννου Τσακίρη, Κωνσταντίνο Τσακίρη. Ηδη από το 1985 η οικογένεια είχε έναν στόλο που αποτελείτο από έξι φορτηγά πλοία, συνολικής χωρητικότητας 225.000 τόνων. Η κορύφωση για την οικογενειακή επιχείρηση σημειώθηκε το 1990. Η εταιρεία έφτασε να ελέγχει 11 φορτηγά πλοία, συνολικής χωρητικότητας 360.000 τόνων. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 τα δύο αδέλφια, ο Δάκης και ο Γιάννος, αποφάσισαν να χωρίσουν τα επιχειρηματικά τους «τσανάκια». Το 2000 οι Δάκης και Γιώργος Τσακίρογλου δραστηριοποιήθηκαν με την εταιρεία «Overseas Marine Enterprises», με δύο πλοία συνολικής χωρητικότητας 255.000 τόνων, ενώ ο Κώστας Τσακίρης δραστηριοποιείται με την «Paradise Navigation S.A».

Δεν υπάρχουν σχόλια: