ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

60 χρόνια Ομόνοια Λευκωσίας

Ο Ιστορικός Πανιώνιος είναι προσκεκλημένος της Ομόνοιας Λευκωσίας στον αγώνα για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής ομάδας. Ο αγώνας θα γίνει τη Κυριακή 12 Οκτωβρίου στο ΓΣΖ της Λάρνακας και θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα. Τα "Κυανέρυθρα Νέα" τιμώντας την Ομόνοια παρουσιάζει την ιστορία της "πράσινης" Κυπριακής ομάδας.

"Ιούνιος 1948, ένα λαμπρό ορόσημο στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Είναι η εποχή που μερικοί ηρωικοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στο ΑΠΟΕΛ, δεν ανέχθηκαν τον εξευτελισμό και προχώρησαν μαζί με μερικούς άλλους Δημοκρατικούς ανθρώπους, στην ίδρυση της Ομόνοιας, ενός σωματείου που έμελλε να εξελιχθεί και να γίνει το μεγαλύτερο της Κύπρου. Ολόκληρο το 1948 ήταν έτος αθλητικών ανακατατάξεων στην Κύπρο. Ήταν η χρονιά που η ίδρυση νέων σωματείων έγινε κάτι περισσότερο από αναγκαία. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ζούσε το δράμα του εμφύλιου πολέμου και τα πολιτικά πάθη βρίσκονταν σε έξαρση. Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό, κατά τρόπο μάλιστα παράδοξο και αψυχολόγητο. Μέσα από αυτές τις συνθήκες δημιουργήθηκε η ανάγκη για την ίδρυση νέων σωματείων, τα οποία θα εξασφάλιζαν στους αθλητές τους καθαρά αθλητικές συνθήκες άθλησης. Έτσι βλέπουμε τον Φεβρουάριο του 1948 να ιδρύεται η Νέα Σαλαμίνα, τον Απρίλιο η Αλκή, τον Μάιο ο Ορφέας και τον Ιούνιο η Ομόνοια.

Η κατάσταση στον ΑΠΟΕΛ

Τον Μάιο του 1948 ο ΑΠΟΕΛ απέστειλε κομματικού περιεχομένου τηλεγράφημα στον ΣΕΓΑΣ παραβιάζοντας ουσιαστικά το καταστατικό του σωματείου που απαγόρευε την ανάμειξη του στα πολιτικά. Μετά από αυτό αρκετοί ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ αντέδρασαν κατακρίνοντας την ενέργεια του συμβουλίου με αποτέλεσμα να αποβληθούν από το σωματείο. Οι ποδοσφαιριστές που αποβλήθηκαν αρχικά για τρεις μήνες ήταν οι Τσιαλής, Γωγάκης, Χ"Βασιλείου, και Γ.Χριστοδούλου. Ο δε Κώστας Λυμπουρής αποβλήθηκε για πάντα.

Η Ίδρυση

Στις 4 Ιουνίου το 1948 ο φίλαθλος γιατρός και Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας Δρ. Ματθαίος Παπαπέτρου συγκρότησε πλατιά σύσκεψη αθλητών και φιλάθλων με σκοπό την ίδρυση ενός νέου αθλητικού σωματείου, ακομμάτιστου και απόλυτα προσηλωμένου στην ιδέα του γνήσιου αθλητισμού. Η σύσκεψη αυτή που έγινε στον "Παρνασσό" ενέκρινε την εισήγηση του Δρ.Παπαπέτρου για την ίδρυση του νέου σωματείου και εκλέχθηκε προσωρινή επιτροπή για την σύνταξη του καταστατικού και την σύντομη εγγραφή του νέου αθλητικού σωματείου της Λευκωσίας. Η επιτροπή αποτελέστηκε από τους κ.κ. Ματθαίο Παπαπέτρου, Γεώργιο Θεοχαρίδη, Σταύρο Συρίμη, Μίκη Τσαγγαρίση, Τάκη Πίττα, Γεώργιο Λαδά και Κώστα Καλησπέρα. Η πρώτη τακτική γενική συνέλευση έγινε στις 17 Ιουνίου το 1948 όπου εκγρίθηκε το καταστατικό και δόθηκε στο σωματείο το όνομα του συλλόγου, "ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ".

Ονομασία

Το όνομα και το έμβλημα της η Ομόνοια, δεν το πήρε τυχαία. Το όνομα προτιμήθηκε ύστερα από πολλή σκέψη. Προτιμήθηκε η λέξη Ομόνοια για να δείχνει την αντίθεση της προς τον διχασμό και τη διάσπαση. Αυτό ήθελαν και ζητούσαν όλοι οι πραγματικοί αθλητές και ήταν αυτό που ένωσε όλους όσους αγαπούσαν πραγματικά το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Γιατί το έμβλημα του το τριφύλλι; Και αυτό έγινε κατόπιν πολλής σκέψης. Η Ομόνοια χρειαζόταν ένα έμβλημα που να ενσαρκώνει τα ιδανικά του, τους σκοπούς του, αλλά και να είναι φορέας της δύναμης, της μαχητικότητας, της επιμονής και της αποφασιστικότητας των πρώτων θαρραλέων ιδρυτών του σωματείου. Επελέγη το τριφύλλι γιατί έχει το χρώμα το πράσινο, το χρώμα της ελπίδας. Κι οι ιδρυτές του Σωματείου παρόλο που βρέθηκαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, διάλεξαν το τριφύλλι γιατί έλπιζαν και πίστευαν πως θα γινόταν ξαστεριά στα ποδοσφαιρικά μας πράγματα και πως το νέο σωματείο, η ΟΜΟΝΟΙΑ, θα πρωτοστατούσε και θα πρωτοπορούσε, θα θριάμβευε και με την σωστή αθλητική πολιτική και δράση του θα επιβάλλετο στην συνείδηση των φιλάθλων.

Οι πρώτες διακρίσεις

Από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσης της η "Ομόνοια" μαζί με μερικά άλλα σωματεία δημιούργησαν την Κυπριακή ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΚΕΠΟ) και διοργάνωσαν ξεχωριστά πρωταθλήματα από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Στα πρωταθλήματα της ΚΕΠΟ η "Ομόνοια" αναδείχθηκε τέσσερεις φορές πρωταθλήτρια (1948-49, 1949-50, 1950-51, 1951-52) και πέντε φορές κυπελλούχος (1949-49, 1949-50, 1950-51, 1951-52, 1952-53). Με την ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου, το 1953, η "Ομόνοια" εντάσσεται στη δύναμη της ΚΟΠ ως ομάδας Α' Κατηγορίας και από τότε έχει να επιδείξει πολυάριθμες επιτυχίες τόσο στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ όσο και σε διεθνή πρωταθλήματα.

Η πρώτη ενδεκάδα

Για την ιστορία παραθέτουμε την πρώτη σύνθεση της Ομόνοιας στον ιστορικό και νικηφόρο αγώνα της προς τον ΑΜΟΛ με 5-1. Παναγιώτης Ταλιάνος(Τερμ.), Ανδρέας Καρυόλου(δεξί μπακ), Χαμπής Φιλίππου (αριστερό μπακ), Αγησίλαος Τσιαλής(δεξί χαφ), Τικράν Μισιριάν(κέντρο), Γωγάκης Καραγιάννης(δεξί χαφ), Κιλίς Μπετικιάν Σαρκίς(έξω δεξιά), Χατζάκ Μπαλατόνι (μέσα δεξιά), Ρομπέρ Κωνσταντιάν(μέσα αριστερά), Κώστας Λυμπουρής (έξω αριστερά), Τάκης Σκαλιώτης(σέντερ-φορ).

Πηγή: www.omonia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: