ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Τρίτη 13 Μαρτίου 2007

Ηρωας 18 χρονών...

Μιλτιάδης λεγόταν ο πατέρας του. Κι η μάνα του Αφροδίτη. Ακούστε, λοιπόν, τι ειδικού βάρους ονόματα οι γονιοί του: Μιλτιάδης! Μαραθώνας. 490 προ Χριστού. Ο Αθηναίος στρατηγός, νικητής των ορδών που έστειλε ο Δαρείος για να σκλαβώσουν την Ελλάδα. Μιλτιάδης. Επικεφαλής του οπλιτικού στρατού Αθηναίων και Πλαταιέων: «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι, Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν» (Σιμωνίδου επίγραμμα). Σε όλους τους αιώνες, άλλος Μιλτιάδης δεν έγινε γνωστός. Και η Αφροδίτη, χωρίς δεύτερη. Μία και Κύπριδα. Των πανελλήνων υμνουμένη θεά του έρωτα…
Τον ίδιο, Ευαγόρα τον βαφτίσανε. Βαρύτιμο όνομα 25 αιώνων «εις Κύπρον Σαλαμίνα». Από τον τελαμώνειο Τεύκρο η καταγωγή. Με του Ισοκράτη ονομαστί τα εγκώμια: «Παις μεν γαρ ων έσχεν κάλλος και ρώμην και σωφροσύνην… Ανδρί δε γενομένω ταύτα τε πάντα συνηυξήθη και προς τούτοις ανδρεία προσεγένετο και σοφία και δικαιοσύνη, και ταύτ’ ου μέσως ουδ’ ώσπερ ετέροις τισίν, αλλ’ έκαστον αυτών εις υπερβολήν»… Παιδί είχε την ομορφιά, τη δύναμη και τη σωφροσύνη… Όταν έγινε άνδρας τα προτερήματα τούτα μεγάλωσαν μαζί με την ηλικία του και προστέθηκε σ’ αυτά και η ανδρεία, η σοφία και η δικαιοσύνη και μάλιστα όχι σε μέτριο βαθμό, όπως σε άλλους, αλλά το καθένα τους σε υπερβολικό βαθμό… (Ισοκράτους Ευαγόρας 22-23, μεταφρ. Σωκρ. Παπαϊωάννου, εκδ. Κάκτος).
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 1957. Τέσσερις μόνο ώρες πριν τον κρεμάσουν οι Εγγλέζοι. Κάθεται γαληνεμένος στο κελί 8 των μελλοθανάτων. Μερικά μέτρα από την αγχόνη. Και γράφει επιστολή στην αδελφή του. Για το κοριτσάκι της που λογάριαζε εκείνος να βαφτίσει: «Ώρα 7.30 μ.μ. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου./ Η πιο όμορφη ώρα./ Μη με ρωτάτε γιατί (…) Τ’ όνομα που θα της δώσης θέλω να είναι πεντασύλλαβο, και να θυμίζη εκείνην, για την οποία ήρθα ως εδώ. Να θυμίζη εκείνην, για την οποία έγραψε ο ποιητής Σολωμός το πιο όμορφο τραγούδι του. ΕΚΕΙΝΗΝ, την οποίαν κάθε άνθρωπος επιθυμεί πιο πολύ απ’ όλα. Κατάλαβες, αδελφή μου;»… (Γ. Χατζηκωστή: «Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο ήρωας κι ο ποιητής», εκδ. Επιφανίου, σελ.79).

Υ.Γ. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε από τους Άγγλους ιμπεριαλιστές, πριν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια. Τα μεσάνυχτα. Στα... κρυφα! Εγινε αίτηση χάριτος προς την βασίλισσα της Αγγλίας, αλλά στην «τρυφερή» καρδιά της βασίλισσας δεν βρέθηκε εκείνο το ίχνος ανθρωπιάς που χρειαζόταν για να δώσει χάριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: