ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Πανιωνάρα και στην Κωνσταντινούπολη....

Κόντρα στα προγνωστικά, τις παραδόσεις αλλά και τους... δαίμονες που ανάγκασαν την ομάδα να αγωνισθεί με 8 παίκτες στο παρκέ του Αμπντί Ιπεκτσί ο Πανιώνιος On Telecoms έγραψε ιστορία στην Πόλη! Με καταπληκτική εμφάνιση νίκησε 78-69 και έκανε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη αφού σταμάτησε το αήττητο της τουρκικής ομάδας και άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Οι κυανέρυθροι, με καρδιά πανθήρων και αποφασιστικότητα αλλά και ένα μνημειώδες κοουτσάρισμα από τον Αλεκσάνταρ Τριφούνοβιτς, "έκλεισαν" το σπίτι της μέχρι πρότινος αήττητης Εφες Πίλσεν. Κόντρα στις παραδόσεις αφού ποτέ κανείς κυανέρυθρος παίκτης ή η ομάδα δεν είχε νικήσει στην Πόλη και κόντρα στους... δαίμονες αφού η αποστολή πήγε στην Τουρκία δίχως τους Γιαννούλη, Ζορόσκι και Τσβέτκοβιτς που ήταν τραυματίες, ο Πανιώνιος On Telecoms έγραψε ιστορία και ανάγκασε όλη την Ευρώπη να υποκληθεί στη μεγάλη του νίκη. Μία νίκη πέρα από κάθε φαντασία...

Το φιλμ του αγώνα


Πραγματοποιόντας μακράν την καλύτερή του εμφάνιση έως τώρα στην Ευρωλίγκα στο πρώτο ημίχρονο, ο Πανιωνιος On Telecoms ήταν το αφεντικό στο "Αμπντί Ιπεκτσί" κόντρα στη γηπεδούχο Εφες Πίλσεν κλείνοντας το πρώτο ημίχρονο προηγούμενος με 36-35!
Οι κυανέρυθροι, παρά τις σημαντικότατες απουσίες των Ζορόσκι, Γιαννούλη και Τσβέτκοβιτς μπήκαν ιδιαίτερα ορεξάτοι στο παρκέ δίνοντας μεγάλο βάρος στην άμυνα και με σωστές τις περισσότερες επιθετικές τους επιλογές έλεγξαν ρυθμό και σκορ. Με συνεχόμενα καλάθια του Λόνι Μπάξτερ ο Πανιώνιος On Telecoms προηγήθηκε 7-2 στο ξεκίνημα αλλά η αντίδραση της Εφες Πίλσεν ήταν άμεση αφού με 7-0 σερί έκανε το προσπέρασμα (9-7) με πρωταγωνιστές τον Βούγιανιτς και τον Ακιόλ.

Ομως οι κυανέρυθροι απάντησαν άμεσα. Με τον Μάιλς να οργανώνει άριστα και να περιορίζει τη δράση του Βούγιανιτς στην άμυνα, ο Πανιώνιος On Telecoms με δικό του 8-2 σερί ξέφυγε 15-11 (με 4 σερί πόντους του Μάιλς) για να μειώσει στο 13-15 του ημιχρόνου η Εφες Πίλσεν που κρατήθηκε κοντά στο σκορ χάρη στα 4 επιθετικά της ριμπάουντ.
Στη δεύτερη περίοδο ο Πανιώνιος On Telecoms παρά την απουσία του Μπάξτερ τη θέση του οποίου πήρε ο Κένταλ και του Μάιλς που πέρασε επίσης στον πάγκο για ανάσες, κράτησε τα ηνία του ρυθμού. Ξέφυγε 17-13 και 22-19 με τρίποντο του Γεωργαλή στο 15ο λεπτό και παρά την αντίδραση της Εφες που με δύο σερί τρίποντα από Θόρτον και Αρσλάν έτρεξε ένα γρήγορο σερί 6-0 και προσπέρασε με 25-22, απάντησε με 4 σερί πόντους του Νίκολιτς.

Ετσι, ο Πανιώνιος On Telecoms προηγήθηκε 26-25 και κράτησε το προβάδισμα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (36-35) με τους Κένταλ από τη ρακέτα και Καλαμπόκη από την περιφέρεια (2 σερί τρίποντα) να σέρνουν τον χορό στην επίθεση.
Το τρίτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης εξελίχθηκε σε μία ραψωδία για τους κυανέρυθρους. Με τον Αλεκσάνταρ Τριφούνοβιτς να στήνει αριστοτεχνικά την ομάδα στο παρκέ κυρίως στην άμυνα, οι κυανέρυθροι στην κυριολεξία έκρυψαν τη μπάλα! Περιορίζοντας τη δράση της Εφες Πίλσεν στο ελάχιστο και με ομαδικότητα και καλές επιλογές στην επίθεση έτρεξαν ένα απιστευτο 16-0 σερί κρατώντας την τουρκική ομάδα δίχως πόντο για πάνω από έξι λεπτά! Ετσι, με τους Μπάξτερ (κυρίως) και Μάιλς στην επίθεση να δίνουν ρεσιτάλ η διαφορά ανέβηκε στους 17 πόντους (35-52 στο 26ο λεπτό) και λίγο αργότερα στους 18 (36-54 και 39-57 στο 28'45") παγώνοντας το "Αμπντι Ιπεκτσί".
Η Εφες Πίλσεν αντέδρασε στο τελευταίο λεπτό με 5 σερί πόντους του Τσαρλς Σμιθ (44-57) για να λήξει το δεκάλεπτο στο 44-59.

Η διαφορά παρέμεινε στους 15 πόντους με τρίποντο του Μάιλς στο 31ο λεπτό (47-62) όμως η κούραση άρχισε να επιδρά στους παίκτες του Πανιώνιος On Telecoms. Ετσι, ήταν η σειρά της Εφες Πίλσεν να τρέξει ένα δικό της εντυπωσιακό 11-0 σερί και να μειωσει σε 58-62 πέντέμιση λεπτά πριν το φινάλε. Ο Καλαμπόκης όμως σε εκείνο το σημείο πέτυχε ένα καθοριστικό τρίποντο (58-65 στο 36'30") και κράτησε μπροστά τους κυανέρυθρους για να ακολουθήσει μπαράζ επιθετικών ριμπάουντ για την Εφες από δικά της χαμένα σουτ και καλάθια από τον Τζονλούμ που μείωσαν τη διαφορά στο καλάθι (67-69) ένα λεπτό πριν το φινάλε!
Ομως εκεί οι κυανέρυθροι, παρά την κούραση και την θεωρητικά εις βάρος τους ψυχολογία από την ανατροπή της Εφες βρηκαν το σθενος να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι. Με βολές του Μάιλς έγινε το 65-69 στα 51"πριν το τέλος, ο Βούγιανιτς μείωσε 67-69, ο Μπάξτερ με 1/2 βολές στα 31" έκανε το 67-70 για να ακολουθήσει ένα παληκαρίσιο ριμπάουντ από τον Γιαννη Γεωργαλή ο οποίος κέρδισε και αντιαθλητικό φάουλ. Με τις βολές του έκανε το 67-72 ενώ ψύχραιμοι ήταν στη συνέχεια τόσο ο Καλαμπόκης όσο και ο Ραίτσεβιτς (στα 18 και 12 δευτερόλεπτα πριν το τέλος αντίστοιχα) με τον Γεωργαλή να γράφει το τελικό 69-78 το οποίο και πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους κυανέρυθρους που πέτυχαν μία από κάθε άποψη ιστορική νίκη.

Από τους κυανέρυθρους ουδείς υστέρησε. Ο Μάιλς έκανε φοβερή δουλειά σε άμυνα και επίθεση, ο Μπάξτερ φόρτωσε την τουρκική ρακέτα με 18 πόντους, ο Γεωργαλής παρότι άστοχος πήρε καθοριστικά ριμπάουντ, ο Καλαμπόκης μίλησε με την εμπειρία και την ψυχραιμία του όταν έπρεπε ενώ αφανείς εργάτες οι Ξανθόπουλος, Κένταλ, Νίκολιτς και Ραίτσεβιτς έβαλαν κι αυτοί το ληθαράκι τους για τη μεγάλη νίκη.
Τα δεκάλεπτα: 13-15, 35-36, 44-59, 69-78

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ON TELECOMS: Ξανθόπουλος, Γεωργαλής 9 (8 ριμπάουντ), Δρελιώζης, Καλαμπόκης 17 (3), Μάιλς 15 (5 ασίστ, 4 κλεψίματα), Ραίτσεβιτς 4, Κένταλ 6, Νικολιτς 9 (1), Μπάξτερ 18 (8/11 δίποντα)

Οι δηλωσεις των πρωταγωνιστών


Ο προπονητής και αρχιτέκτονας της νίκης Αλεκσάνταρ Τριφούνοβιτς δηλωσε μετά το τέλος του αγώνα με την Εφες Πίλσεν. "Θέλω να δώσω συγχαρητήρια πρώτα στους παίκτες μου και μετά σε όλο το σταφ της ομάδας για αυτή τη μεγάλη νίκη. Δεν θυμάμαι στα όσα χρόνια είμαι προπονητής ομάδα που ήμουν να αντιμετώπισε μέσα σε δύο εβδομάδες τέσσερις ομάδες του επιπέδου της Ρεάλ, της ΤΣΣΚΑ, του Παναθηναϊκού και της Εφες Πίλσεν μαζί με ένα ματς της Α1 με την ΑΕΚ με παράταση και πολλές συγκινήσεις. Εκτός των άλλων ήρθαμε στην Κωνσταντινουπολη δίχως τρεις βασικούς και κυρίως έμπειρους παίκτες μας. Είχαμε όμως δουλέψει πολύ καλά στην προετοιμασία του αγώνα και οι παίκτες μου έκαναν όλα όσα είπαμε. Τα έδωσαν όλα, κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια και πήραμε τη μεγάλη νίκη. Εχω εμπιστοσύνη στην ομάδα μου, συνέχίζουμε τη δουλειά αφού μας περιμένει δύσκολο μας στην Α1 με τον Κολοσσό".
Ο Γιάννης Γεωργαλής δήλωσε: "Πήραμε μία μεγάλη νίκη και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες. Ομως, το ματς αυτό είναι ηδη παρελθόν. Το ξεχνάμε και σκεφτόμαστε μόνο τον Κολοσσό".
Ο Γιάννης Καλαμπόκης πρόσθεσε: "Η νίκη του Πανιώνιου είναι πολύ μεγάλη και σημαντική. Παρά τις βαριές ήττες τις προηγούμενες μέρες από σπουδαίους αντιπάλους συσπειρωθήκαμε και πετύχαμε μία ιστορική νίκη. Ετσι θα πρέπει να παίζουμε και στη συνέχεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: