ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Που πας καραβάκι;

Από το "κυανέρυθρο" μπλογκ brfunatic αντιγράφω:

Λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του κου Κιντή, είχα λάβει, όπως και οι υπόλοιποι bloggers, μια πάρα πολύ ευγενική πρόσκληση από την ΠΑΕ Πανιώνιος, με την οποία μας καλούσε να γνωριστούμε με τον μέλλοντα πρόεδρο της Π.Α.Ε και να ενημερωθούμε για τις επιδιώξεις και τα σχέδιά του.

Από την πρώτη στιγμή, ο κος Κιντής μας ενημέρωσε ότι ήθελε να κάνει οικονομικές περικοπές, καθώς ο μεγαλομέτοχος της ομάδας επιθυμούσε να συνεισφέρει λιγότερα χρήματα στον οικονομικό προϋπολογισμό της ομάδας. Απόλυτα κατανοητό και σεβαστό.
Θα προχωρούσε λοιπόν σε μείωση των εξόδων, θα στηρίζονταν στο περσινό έμψυχο υλικό της ομάδας, το οποίο θα συμπληρώνονταν από νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες, όπως και από παίκτες προσωπικότητες, οι οποίοι θα κόστιζαν ( φαντάζομαι πλέον ότι το ανέφερε σχηματικά– για να αντιληφθούμε την ποιότητά τους) 500.000 ευρώ έκαστος. Παράλληλα, ακολουθώντας το επιτυχημένο και κατά τη γνώμη του εφαρμόσιμο και στον Πανιώνιο παράδειγμα της Λυόν, ήθελε να δημιουργήσει δίκτυο σκάουτιγκ στην Αφρικανική Ήπειρο, με έμφαση στη Νιγηρία και δεύτερο δίκτυο σε γειτονικές μας χώρες. Τα αποτελέσματα του δικτύου αυτού θα τα βλέπαμε από τον Δεκέμβριο και ύστερα, σίγουρα όμως τον επόμενο Ιούνιο.

Στα σχέδια του κου Κιντή ήταν η ανακάλυψη ταλέντων στην Αφρικανική Ήπειρο, τα οποία θα έμεναν για κάποιο διάστημα σε μέρος που θα ήταν δυσπρόσιτο για τους σκάουτερ των άλλων ομάδων (!!!) και αργότερα θα αποστέλλονταν για δοκιμή στην Ελλάδα. Δεν θα ήθελα να κρίνω αυτή τη στιγμή τα παραπάνω σχέδια του κου Κιντή. Είναι στην κρίση του καθενός. Θα ήθελα όμως να δω την πρακτική όψη του πράγματος.

Τρεις μήνες μετά απ’ όλα αυτά είναι ομιχλώδης ο τρόπος επιλογής των Αφρικανών παικτών. Προφανώς κάποιοι επιλέγουν τους συγκεκριμένους παίκτες. Η λογική λέει ότι προτείνονται από τοπικούς μάνατζερ, ελέγχονται από τους σκάουτερ της ομάδας και κατόπιν αυτού έρχονται για δοκιμές στην Ελλάδα, με πολύ βασική την εξέταση των εργομετρικών τους στοιχείων, καθώς αυτά αποτελούν κριτήριο επιλογής του κάθε παίκτη για τον Δανό εργοφυσιολόγο. Στο σημείο αυτό βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι ο Δανός εργοφυσιολόγος, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, απέρριψε αρκετούς γνωστούς από τη συμμετοχή τους στο Ελληνικό πρωτάθλημα παίκτες, εγνωσμένης αξίας (ποδοσφαιρικής και οικονομικής) στηριζόμενος στα δήθεν άσχημα εργομετρικά τους, ενώ επέτρεψε τη δοκιμή άγνωστων και ασήμαντων παικτών, όπως και παικτών που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Αποκλείω να λειτουργούν έτσι τα πράγματα στη Λυόν. Εξάλλου, μπορεί το παράδειγμα της Λυόν να θεωρείται επιτυχημένο, πρέπει όμως να μην ξεχνάμε ότι εμπνεύστηκε και εφαρμόστηκε από Γάλλους και όχι από τον κο Κιντή.

Αν θυμάμαι καλά, κατά την πρώτη προπόνηση, βρίσκονταν στις εξέδρες πέντε με έξι Αφρικανοί παίκτες. Από τότε έχουν δοκιμαστεί αναρίθμητοι άλλοι και αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται επιπλέον επτά. Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν έχουμε θέση ελεύθερου παίκτη. Ας κρατήσουμε ότι από όλους όσους ήρθαν για δοκιμές, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά και τη χθεσινή εμφάνιση της ομάδας, αν κάποιος έχει πιθανότητες να τα καταφέρει είναι ο Πούπου. Κρατάμε επίσης το γεγονός ότι απελευθερώθηκαν παίκτες που αν και μέτριοι ήταν καλύτεροι σε αξία από τους Αφρικανούς

Απ’ όλα αυτά μπορούν να εξαχθούν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. Είναι βέβαιο ότι η επιλογή ων παικτών έγινε ιδιαίτερα βιαστικά. Απ’ αυτά που βλέπω έχω κάθε δικαίωμα να πιστεύω ότι φέραμε παίκτες για να δικαιολογήσουν τις εξαγγελίες για τη δημιουργία δικτύου, παρά για να ενισχύσουν ουσιαστικά την ομάδα. Επιλέχθηκαν παίκτες που θεωρητικά παίζουν σε θέσεις που έχουμε ανάγκη, κανένας όμως από αυτούς δεν δείχνει ικανός να στελεχώσει την πρώτη ομάδα. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη αποτυχία του υπό σύσταση Αφρικανικού δικτύου. Και των ντόπιων και των δικών μας σκάουτερ. Παράλληλα είναι μια τεράστια αποτυχία της διοίκησης του κου Κιντή. Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση με την επιλογή των πολλαπλών δοκιμών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν επηρέαζαν τις μεταγραφικές κινήσεις. Θα μπορούσαμε να είχαμε θωρακιστεί σε θέσεις που είχαμε ανάγκη και παράλληλα να κάνουμε δοκιμές με σκοπό την εξεύρεση ταλέντων προς μελλοντική ενίσχυση. Γι αυτό άλλωστε έχουμε τη δεύτερη ομάδα. Εδώ όμως στηρίξαμε τις μεταγραφικές μας κινήσεις αποκλειστικά στις δοκιμές των Αφρικανών, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να μην έχουμε σχηματίσει ένα μήνα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος την ομάδα μας.

Ο κος Κιντής έδειξε τα σχέδιά του, τα προσπάθησε όσο μπορούσε, πλην όμως δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους που έχει θέσει, πλην ενδεχομένως από την μείωση του προϋπολογισμού. Η ομάδα χρειάζεται άμεσες και σωστέ κινήσεις. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ο μεγαλομέτοχος της ομάδας. Οι πειραματισμοί πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν και να διοικηθεί ο Πανιώνιος συνετά και λογικά, με ορθή τοποθέτηση και του τελευταίου ευρώ του προϋπολογισμού.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κος Κιντής μας είχε πει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα τον βρίζουμε, αλλά τα αποτελέσματα της δουλειάς του θα τα δούμε μετά. Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί την πιθανότητα ένα μήνα πριν από το πρωτάθλημα και αφού έχει γίνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας ότι όχι μόνο δεν θα είχαμε ομάδα, αλλά ότι θα υπήρχε και το ενδεχόμενο μεταγραφής και του Κούμο.

Δυστυχώς ο σημερινός Πανιώνιος είναι απογοητευτικός. Αυτή η εικόνα αποκλείεται να αφήνει τον κο Τσακίρη να κοιμάται ήσυχος τα βράδια. Το πλοίο κατευθύνεται στα βράχια. Πάρτε μέτρα όσο είναι καιρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: