ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Τετάρτη 2 Μαΐου 2007

Χωράφια σπαρμένα με βόμβες...

Η στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο το περασμένο καλοκαίρι δεν άφησε μόνο εκατοντάδες άμαχους νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και μια ολοκληρωτικά κατεστραμένη υποδομή. Ένα θανατηφόρο “δώρο” απέμεινε στους κατοίκους του Λιβάνου για να θυμούνται τους ηττημένους εισβολείς τους. Πάνω από ένα εκατομμύριο άσκαστες βόμβες διασποράς και οβίδες έχουν απομείνει στα χωράφια και τους λόφους του νοτίου Λιβάνου, όπου και βρισκόταν το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων.
Όποιος οδηγεί τον κατεστραμμένο αυτοκινητόδρομο από τη Βηρυτό προς το Νότο θα παρατηρήσει εκατοντάδες γιγαντοαφίσσες που προειδοποιούν κυρίως τα παιδιά και τους αγρότες να μην πλησιάζουν εκρηκτικά όπου τα συναντούν.Δεκάδες ιδιωτικά συνεργεία ναρκαλιευτών και στρατιωτικά της δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στην περιοχή (UNIFL), εργάζονται καθημερινά για την απενεργοποίηση των άσκαστων βομβών. Όμως, μέχρι σήμερα έχουν απενεργοποιηθεί μόλις περίπου 135.000 εκρηκτικά! Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς του ΟΗΕ θα πάρει ίσως και πέντε χρόνια για να καθαριστούν οι οβίδες και οι βόμβες που βρίσκονται σε επίπεδες καλλιεργημένες ή κατοικημένες εκτάσεις. Γι’ αυτές που έχουν πέσει σε λόφους, ρεματιές και απόκρημνα μέρη, έχει ο θεός…Η οικονομία του νότιου Λιβάνου στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις καλλιέργειες κηπευτικών, καπνού και φρούτων. Το γεγονός ότι τόσες βόμβες βρίσκονται σπαρμένες μέσα στα χωράφια έχει επιφέρει στους φτωχούς αγρότες το δεύτερο ισχυρό πλήγμα μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις του καλοκαιριού. Είτε δεν μπορούν πια να καλλιεργήσουν, φοβούμενοι για τις ζωές τους, είτε το αποτολμούν και σχεδόν καθημερινά κάποιος σκοτώνεται ή ακρωτηριάζεται!Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελούν οι βόμβες διασποράς (των οποίων η χρήση, κατά τα άλλα, έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ).
Το 10-40% αυτών δεν σκάνε με την πρόσκρουση, ιδιαίτερα αν πέσουν σε θάμνους, δέντρα, κλπ. Τα “βομβίδια” που απελευθερώνουν, αν δεν εκραγούν, παραμένουν ενεργά και θανατηφόρα για δεκαετίες. Το σχήμα τους μάλιστα έλκει ιδιαίτερα τα παιδιά, καθώς νομίζουν ότι είναι ένα περίεργο “παιχνίδι”. Ακόμα και σήμερα, στο Βιετνάμ, σκοτώνονται 300 άνθρωποι ετησίως από τα άσκαστα βομβίδια των βομβών διασποράς που έριψαν οι Αμερικάνοι πριν από 35-40 χρόνια!
Ενδεικτικό της εκδικητικότητας του σιωνιστικού στρατού είναι ότι 350.000 βόμβες διασποράς έπεσαν στο νότιο Λίβανο τις τρεις τελευταίες μέρες του πολέμου κι ενώ οι εντολές για απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων είχαν ήδη δοθεί…
Πηγή:Το ιστολόγιο του εξαποδω http://eksapodo.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: