ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Τετάρτη 4 Απριλίου 2007

Αντίθετος ο Λίνεν με τα μέτρα...

"Για μένα είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και όχι αθλητικό. Πρέπει οι αρχές να το φροντίσουν. Η αστυνομία, ο Υπουργός Εσωτερικών, πρέπει να δουν τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη τέτοιων γεγονότων και πως θα τιμωρήσουν αυτούς που το κάνουν για να μην το επαναλάβουν.Δεν νομίζω πως θα έχουμε αποτελέσματα διακόπτοντας τις αθλητικές δραστηριότητες". Υπογράμμισε ο προπονητής του Πανιωνίου Εβαλντ Λίνεν μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ σχετικά με τη βία στα γήπεδα και τα μέτρα της πολιτείας.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τα κίνητρα των Ναζί και των Σκίνχεντς σε αντίστοιχα επεισόδια στην Γερμανία, ο Λίνεν απάντησε: "Οι Ναζί και οι Σκίνχεντς είχαν τους δικούς τους λόγους. Προσπάθησαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά τότε όλοι μας εναντιοθήκαμε και τους κρατήσαμε εκτός. Δεν τους ήθελε κανείς και τελικά καταφέραμε και τους διώξαμε και πλέον δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αυτά τα άτομα προέρχονταν από τον Χουλιγκανισμό και χτυπούσε ο ένας τον άλλο επειδή νόμιζαν ότι κάτι θα πετύχαιναν με αυτό. Οι ναζί είχαν πολιτικούς λόγους, αλλά οι Χούλιγκανς θέλουν να χτυπιούνται μεταξύ τους. Έχουν τους δικούς τους κανόνες, και ίσως το να σκοτώσεις κάποιον είναι παραβίαση του κανόνα. Για μένα είναι κοινωνικό φαινόμενο και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Όχι σαν αθλητικό φαινόμενο. Γιατί έτσι κι αλλιώς τα επεισόδια δεν γίνονται στα γήπεδα πάντα, οπότε δεν έχει όφελος να τα κλείσεις. Αυτό είναι σαν να λέμε ότι την επόμενη φορά που θα υπάρξει ένας φόνος σε ένα εστιατόριο ή στο μετρό, να κλείσει το εστιατόριο ή το μετρό".

Για το πως θα καταπολεμηθεί η βία, ο Λίνεν πρότεινε: "Πρέπει να σκεφτούμε πως θα τους τιμωρήσουμε και τι θα κάνουμε, αλλά όχι κατεβάζοντας ρολά. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να πιστεύουν ότι κάτι θα καταφέρουν με αυτόν τον τρόπο, αλλά προσωπικά δεν νομίζω ότι έχει νόημα. Όπως επίσης και το να μην επιτρέπει η Λίγκα την είσοδο φιλάθλων της αντίπαλης ομάδας στα γήπεδα. Υπάρχει αστυνομία και όταν κάποιος κάνει κάτι κακό (πετάξει ένα μπουκάλι ή προσβάλλει κάποιον), έχουμε νόμους να χρησιμοποιήσουμε. Όμως, όπως είπα είναι κοινωνικό το πρόβλημα, πρέπει να σκεφτούμε τι θα διδάξουμε στους νέους. Διότι αν αυτοί θέλουν να χτυπούν τους άλλους, κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία και δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Δεν φτάνει μόνο να τους τιμωρήσουμε, πρέπει να δούμε ποιοι το κάνουν και τι λόγους έχουν. Και αυτό είναι πρόβλημα, που το ποδόσφαιρο από μόνο του δεν μπορεί να λύσει.

"Όσον αφορά στο τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου για το πρόβλημα της βίας, ο Γερμανός κόουτς επισήμανε: "Όλοι πρέπει να δουλέψουμε μαζί, οι ομάδες με την ομοσπονδία και τη Λίγκα και πάντα σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις Αρχές. Οι προπονητές και οι παίκτες, πρέπει να νιώσουν την ευθύνη τους, είναι υπεύθυνοι για το τι κάνουν στο γήπεδο. Δεν πρέπει να γίνονται προβοκάτορες και να συμπεριφέρονται ανάρμοστα γιατί αυτά περνάνε στους φιλάθλους. Επιπλέον οι ομάδες σε συνεργασία με τις Αρχές, πρέπει να κάνουν κάτι για τους φιλάθλους. Εμείς προσπαθούμε με τους «Πάνθηρες», γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί στηρίζουν το ποδόσφαιρο και σπαταλούν ελεύθερο χρόνο για την ομάδα τους. Πρέπει να τους δώσουμε κάτι και παράλληλα να τους διδάξουμε να συμπεριφέρονται σωστά. Όχι μόνο να υποστηρίζουν την ομάδα τους με σωστό τρόπο, αλλά να είναι δίκαιοι και σωστοί απέναντι στους άλλους. Να μην τους μισούν και να μην προκαλούν προβλήματα. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε και στο οποίο θα συμμετέχουμε και οι προπονητές με τους παίκτες. Να συναντιόμαστε με τους οπαδούς μερικές φορές, με την Αστυνομία, με τις Αρχές και να συζητάμε πως θα φέρονται με σωστό τρόπο."

Ο Λίνεν ρωτήθηκε επίσης αν στην Γερμανία, υπάρχουν περιπτώσεις "εισαγώμενων" χούλιγκαν. Και απάντησε: "Ασφαλώς, το είχαμε και εμείς αυτό το πρόβλημα. Έρχονταν άτομα από την Πολωνία, από την Ανατολική Γερμανία, όχι μόνο για τα παιχνίδια, αλλά για να συναντηθούν και να χτυπήσουν ο ένας τον άλλο. Θυμάμαι πριν από 6-7 χρόνια, ήμουν προπονητής στην Κολωνία και είχαμε ένα φιλικό στην Ολλανδία. Φερθήκαμε ηλίθια και με αφέλεια. Παίζαμε σε ένα χωριό, με μία ομάδα από την πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας, τη Ναϊμέγκεν αν δεν κάνω λάθος. Είχαμε και 2 λεωφορεία με φιλάθλους μας. Ξαφνικά διαπιστώσαμε ότι χούλιγκαν από όλη την Ολλανδία, της Φέγενορντ και από άλλες ομάδες της Δυτικής Ολλανδίας, την ώρα που εμείς ήμασταν Ανατολικά στα σύνορα με Γερμανία, στα μισά του αγώνα, αφού πριν ήταν στα γύρω μπαρ, μπήκαν στο γήπεδο και άρχισαν να χτυπούν τους φιλάθλους μας. Εγώ τους κυνηγούσα, η Αστυνομία δεν ήταν προετοιμασμένη, με αποτέλεσμα 500 χούλιγκαν να κάνουν επίθεση στους φιλάθλους μας, ήταν απαίσιο. Είναι φανερό ότι απλά χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό για να κάνουν αυτά τα πράγματα. Ενώ ουσιαστικά δεν χρειάζονται το ποδόσφαιρο ή κάποια άλλα σπορ. Απλά συναντιούνται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και πάνε και πλακώνονται. Οπότε πρέπει να τους κρατήσουμε μακριά από τα γήπεδα και να μην σταματήσουμε το ποδόσφαιρο, γιατί από αυτό ζούμε και είναι η ζωή μας. Πρέπει να πάρουμε μέτρα, με τα οποία θα τους αφαιρέσουμε τη δύναμη να σταματούν τον αθλητισμό."


Πηγή: ΕΡΑ -ΣΠΟΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: