ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Κυριακή 29 Απριλίου 2007

Κύπριοι και Ιρλανδοί αγωνιστές στις φυλακές της Αγγλίας 1956-1959

Στη Κύπρο, διοργανώθηκε μία πολύ σημαντική εκδήλωση. Αγωνιστές του ΙΡΑ και της ΕΟΚΑ, οι οποίοι διετέλεσαν συγκρατούμενοι στις βρετανικές φυλακές, οργάνωσαν κοινή εκδήλωση- παρουσίαση του βιβλίου του Βία Λειβαδά " Κύπριοι και Ιρλανδοί κατάδικοι στις φυλακές της Αγγλίας 1956-1959. Αναδημοσιεύουμε από την Σημερινή της 17/04/07, την συνέντευξη του συγγραφέα, Βία Λειβαδά, ο οποίος μιλάει για τους κοινούς αγώνες και η στενή φιλία που αναπτύχθηκε στις δύσκολες εκείνες μέρες, η οποία δεν ξεχάστηκε με την αμνηστία και απελευθέρωσή μας. Συνεχίστηκε και εξακολουθεί να συνεχίζεται με αλληλογραφία και επισκέψεις.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Με ποια αφορμή γίνονται οι εκδηλώσεις μαζί με τους Ιρλανδούς αγωνιστές του ΙΡΑ, που έχετε καλέσει γι’ αυτόν το σκοπό στην Κύπρο;
Κύπριοι όσο και οι Ιρλανδοί Πολιτικοί Κατάδικοι που μεταφέρθηκαν από τους αποικιοκράτες στις Αγγλικές Φυλακές κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, από χρόνια είχαμε την επιθυμία να συναντηθούμε όλοι μαζί. Να θυμηθούμε τις δύσκολες μέρες των φυλακών και να ξαναμιλήσουμε για τα οράματα των αγώνων μας. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου μου βιβλίου «Κύπριοι και Ιρλανδοί Πολιτικοί Κατάδικοι στις Φυλακές Αγγλίας», αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τη συνάντηση τώρα. Οργανώνουμε μαζί με τους Ιρλανδούς συναγωνιστές μας μια εκδήλωση φιλίας και ανάμνησης των δύσκολων, αλλά ηρωικών ημερών της φυλάκισής μας. Στις φυλακές της αποικιοκρατίας, γίναμε στενοί φίλοι και συνεργάτες στην προσπάθεια απόδρασής μας από τις φυλακές με σκοπό να συνεχίσουμε τον αγώνα ελευθερίας.

Πώς ήταν οι σχέσεις σας με τους Ιρλανδούς στις φυλακές;

Από την ίδια στιγμή που μπήκαμε στις φυλακές γίναμε μια ομάδα, η «ομάδα των επαναστατών». Οι κοινοί αγώνες και η στενή φιλία που αναπτύχθηκε στις δύσκολες εκείνες μέρες, δεν ξεχάστηκε με την αμνηστία και απελευθέρωσή μας. Συνεχίστηκε και εξακολουθεί να συνεχίζεται με αλληλογραφία και επισκέψεις. Οι αγώνες για την ελευθερία δένουν τους αγωνιστές που πρεσβεύουν τις ίδιες αρχές και αγαπούν την αγωνιζόμενη πατρίδα των φίλων τους όπως τη δική τους. Αυτό υπήρξε το κατεξοχήν χαρακτηριστικό, αφού στόχος της απόδρασής μας ήταν η συνέχιση του αγώνα στην Ιρλανδία μέχρι να μπορέσουμε να γυρίσουμε στην Κύπρο να συνεχίσουμε στις τάξεις της ΕΟΚΑ.

Τι διαλαμβάνει η κοινή εκδήλωσή σας;

Με την παρουσία των Ιρλανδών συναγωνιστών μας στην Κύπρο, οργανώνουμε κοινή εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στη Μνήμη του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Νικόλα Ιωάννου, φοιτητή τότε στο Λονδίνο, που θυσίασε τη ζωή του, σε μια προσπάθεια οργάνωσης της απόδρασής μας από τις φυλακές.

Ποιο, θα λέγατε, ότι είναι το μήνυμα της κοινής αυτής εκδήλωσης;

Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι η ελευθερία κερδίζεται με αγώνες, με θυσίες και με αίμα, δεν δωρίζεται. Και οι δύο λαοί μας, ο ιρλανδικός και ο κυπριακός, το γνωρίζουμε πολύ καλά από την πιο σκληρή πλευρά του. Οι Ιρλανδοί πλήρωσαν το τίμημα μιας συμφωνίας που διαμέλιζε την πατρίδα τους με άφθονο αίμα, αγώνες και διαμάχες για ενενήντα χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα τους του 1917-21. Οι συμφωνίες Ζυρίχης ήταν πιστή αντιγραφή της συμφωνίας αυτής, αλλά και του τρόπου με τον οποίο επιτεύχθηκε. Και μεις πληρώνουμε ακόμη τις συνέπειες αυτών των συμφωνιών με πραξικοπήματα, εισβολή και προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορίας μας, για να υποταχθούμε στους ισχυρούς ηγέτες της παγκοσμιοποίησης. Δεν θα τους περάσει. Η αντίσταση είναι σθεναρή τόσο ενάντια στον εσωτερικό εχθρό όσο και στον εξωτερικό και είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε την ελευθερία της πατρίδας μας με κάθε κόστος.

Έχετε άλλα σχέδια για τις μελλοντικές εκδηλώσεις μαζί;

Παρόμοια εκδήλωση θα γίνει και στην Ιρλανδία. Το βιβλίο μεταφράζεται στα Αγγλικά και θα γίνει η παρουσίασή του στην Ιρλανδία σε σύντομο χρόνο. Αυτήν τη φορά μια ομάδα από τους Κύπριους αγωνιστές θα επισκεφθούμε τη δική τους μαρτυρική πατρίδα, που πέρασε παρόμοιες δοκιμασίες, αλλά τελικά άρχισε να βρίσκει το δρόμο της συνένωσης. Ευχόμαστε το καλύτερο. Καλωσορίζω και πάλι τους Ιρλανδούς συναγωνιστές μας στην πατρίδα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Σημείωση "Κυανέρυθρων Νέων": Το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» του Κεν Λόατς που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο περυσινό φεστιβάλ των Καννών και αναφέρεται στον Ιρλανδικό Αγώνα για ανεξαρτησία της περιόδου 1919-1921 και τον εμφύλιο που τον ακολούθησε την δημιουργία του Ελεύθερου Ιρλανδικού Κράτους είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε τον αγώνα του Ιρλανδικού λαού. Το The Wind Shakes the Barley (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος) πήρε το όνομα του από την ομώνυμη πατριωτική «φολκ» μπαλάντα του 19ον αιώνα που γράφηκε από τον ποιητή Ρόμπερτ Ντούϊτ Τζόϋς και υιοθετήθηκε από τους αντάρτες του IRA στην διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Ενώ το σενάριο βασίσθηκε σε κλασσικά απομνημονεύματα ηρώων του IRA της περιόδου 1916-1923.
Πηγή: Εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ", www.simerini.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: