ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Άλλα ήθη, άλλη κουλτούρα και άλλος τρόπος σκέψης …

Του Πάνου Κατσούλα
Εκπαιδευτικός
Κιάτο


Στο χθεσινό αγώνα της Κρήτης μεταξύ των ομάδων Εργοτέλη – Πανιωνίου συνέβη ένα παράδοξο γεγονός. Ο διαιτητής του αγώνα κ. Τεροβίτσας έδειξε δύο φορές την κίτρινη κάρτα στο ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου Κουμορτζί. Βέβαια η 2η κίτρινη ήταν βγαλμένη από τη φαντασία του, αλλά αυτό δεν έχει τόσο σημασία. Το παράξενο με την υπόθεση ήταν ότι ο άρχοντας του αγώνα δεν απέβαλε τον παίκτη όπως επιβάλουν οι κανονισμοί! Και το λάθος αυτό δεν ήταν το μόνο που διέπραξε. Στο γκολ που σημείωσε ο Εργοτέλης σημειώθηκε διπλή παράβαση, αφού στο κτύπημα κόρνερ από το οποίο προήλθε το γκολ η μπάλα δεν ήταν ακίνητη και στην εξέλιξη της φάσης ο σκόρερ ήταν σε θέση οφσάιντ. Τίποτα όμως από τα δύο δεν καταλόγισε ο διαιτητής με τον αρμόδιο βοηθό του.

Με όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται το έλλειμμα και η ανεπάρκεια του Ελληνικού συστήματος διαιτησίας. Τ’ αρνητικά φαινόμενα διαιτησίας, έχουν επισημανθεί εδώ και χρόνια, όμως δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισής τους. Κάποιες προσπάθειες κατά καιρούς έχουν γίνει, αλλά καθώς φαίνεται δεν έχουν φέρει τ’ αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Ελληνική διαιτησία συνολικά δεν έχει φτάσει στα υψηλά επιθυμητά επίπεδα. Βέβαια μεμονωμένες περιπτώσεις καλών Ελλήνων διαιτητών υπάρχουν, όμως αυτό δεν αναιρεί τον κανόνα.

Το σπουδαίο όμως σ’ αυτή την περίπτωση και για αυτό χρήζει ιδιαίτερης μνείας, είναι η αντιμετώπιση του όλου θέματος από το μεγαλομέτοχο του Πανιωνίου κ. Τσακίρη. Ο κ. Τσακίρης με παρρησία παραδέχτηκε ότι ο παίκτης της ομάδας του έπρεπε να αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Δεν προσπάθησε σε καμία περίπτωση να πάρει το μέρος της ομάδας του ούτε να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα. Με τη στάση του ο παράγοντας του Πανιωνίου κατέδειξε τη φιλοσοφία που έχει για το ποδόσφαιρο. Ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα άθλημα, ένα παιχνίδι που πρέπει να παίζεται τίμια στον αγωνιστικό χώρο. Χωρίς επηρεασμούς η παρεμβάσεις στη διαιτησία, με παραδοχή στην ανωτερότητα του αντιπάλου και στο ανθρώπινο λάθος απ’ όπου κι αν προέρχεται. Μακάρι τις αντιλήψεις του κ. Τσακίρη να τις είχαν όλοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου μας. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο να διέπεται από πραγματική αγάπη προς το άθλημα και γενικότερα προς τον αθλητισμό, από διάθεση προσφοράς προς τη νεολαία του τόπου και τους φιλάθλους της (είναι και αυτό ένα είδος κοινωνικής προσφοράς), από πίστη ότι με σωστές και επίπονες προσπάθειες το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο μπορεί να εξανθρωπιστεί. Όμως δυστυχώς σήμερα, οι περισσότεροι, όχι όλοι, παράγοντες ασχολούνται με το ποδόσφαιρο επειδή αποσκοπούν στην προσωπική τους προβολή, η προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικές η επαγγελματικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες. Ο κ. Τσακίρης, απ’ ότι αποδεικνύουν οι μέχρι τώρα δραστηριότητές του (σημειωτέον είναι πρόεδρος και στον ερασιτέχνη Πανιώνιο που καλλιεργεί 12 τμήματα), δείχνει ότι έχει άλλη κουλτούρα και τρόπο σκέψης για τον αθλητισμό. Τον προτρέπουμε να συνεχίσει με το ίδιο υγιές σκεπτικό και ευχόμαστε το παράδειγμά του ν’ ακολουθήσουν και άλλοι παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: