ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Πως αλλάζουν οι καιροί...

Δεν ήθελα να "κλείσω" τη χρονιά με αυτό τον τρόπο, αλλά βλέπετε δεν μπορώ να μην γράψω κάποια πράγματα που με ενοχλούν. Πριν από μερικά χρόνια οι "κακοί", τα "πρεζόνια", οι "αλήτες" στις εξέδρες του γηπέδου της Νέας Σμύρνης ήταν οι "Πάνθηρες" που κατά τον Αχιλλέα Μπέο έκαναν κακό στην ομάδα έβριζαν τους παίκτες και τον προπονητή μετά από ήττες. Τότε ο Μπέος είχε κάνει συνέντευξη Τύπου όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ είχε ανακοινώσει ότι θα "καθαρίσει" τον Πανιώνιο από τους "αλήτες" και τα "πρεζόνια", ενώ δεν ξέχασε να πει ότι οι Πανιώνιοι είναι αχάριστοι και ξέχασαν πολύ γρήγορα ότι αυτός πήρε την ομάδα με τρια δελτία και την έβγαλε στην Ευρώπη. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια. Ο Μπέος αποτέλεσε παρελθόν από τον Πανιώνιο. Βλέπετε οι "αλήτες" και τα "πρεζόνια" έχουν τον Πανιώνιο στη καρδιά τους όχι στη τσέπη τους. Αλλαξε χέρια ο σύλλογος. Νέα ήθη. Πραγματικά. Νέα πρόσωπα. Καθαρά, φωτεινά. Με βλέμμα καθαρό. Ολοι πιστέψαμε ότι ο διχασμός των Πανιώνιων σε "καλούς" και "κακούς" ήταν ένας εφιαλτής, που μπορεί να κράτησε κάποια χρόνια αλλά είχε τελειώσει. Το ντροπιαστικό "νέος" έφυγε από το όνομα του συλλόγου, το αυθεντικό σήμα του Ιστορικού ράφτηκε (πάλι...) στις κόκκινες φανέλες! Κανένας πλέον δεν ντρεπόταν που ήταν Πανιώνιος. Κανένας! Η πρώτη χρονιά της νέας, αναγεννησιακής, κατάστασης κύλησε χωρίς προβλήματα. Ολοι έβλεπαν την προσπάθεια, τον αγώνα που γινόταν και στήριξαν. Στήριζαν όπως μπορούσαν ο καθένας. Η χρονιά τελείωσε με επιτυχία. Ο Ιστορικός και πάλι στην Ευρώπη από την 5η θέση της βαθμολογίας. Με το σπαθί του. Με τη μαγκιά του. Με τις ικανότητες του προπονητη μας Εβαλντ Λίνεν και των παικτών μας. Με την οικονομική (και όχι μόνο...) αρωγή του Κων. Τσακίρη. Η δεύτερη χρονιά άρχισε με αυξημένες απαιτήσεις. Κακώς; Μπορεί, αλλά η ομάδα από μόνη της ανεβάζει τον πήχυ. Τι θα έπρεπε δηλαδή; Να έχουμε πάλι στόχο την παραμονή στη κατηγορία; Δεν μας αρμόζουν τέτοιοι στόχοι!
Και ξαφνικά τη Κυριακή το βράδυ, στη συνέντευξη Τύπου του Εβαλντ Λίνεν, θυμήθηκα τα λόγια του Κάρλ Μαρξ. "Η ιστορία επαναλαμβάνεται πολλές φορές ως φάρσα...". Ακουσα τον Εβαλντ Λίνεν να μιλάει για "κακούς" φιλάθλους που πρέπει η διοίκηση να διώξει από το γήπεδο. Για οπαδούς που δεν αγαπούν τον Πανιώνιο και δεν πρέπει να βλέπουν καλό ποδόσφαιρο! Για κάποιους που ξέχασαν που ήταν ο Πανιώνιος πριν έρθει η διοίκηση Τσακίρη και ο Ε. Λίνεν. Φαίνεται τελικά ότι ο γερό Κάρολος έχει δίκιο! Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Κάποιες φορές...
Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι όψιμοι "Πανιονιόφρονες", ξέρετε αυτοί που ξαφνικά δεν ενοχλούνται από τις ήττες, που είναι υπεράνω αποτελεσμάτων και απέκτησαν υπομονή (που δεν είχαν ποτέ...) θα μου πουν. "Καλά ρε Διόγο συγκρίνεις τον Μπέο με τον Λίνεν; Δεν ντρέπεσαι;". Μπορεί κάποιοι άλλοι να πουν ότι δεν τα παίρνω από τον Τσακίρη (όπως δεν τα έπαιρνα από κανέναν...) και γι' αυτό τα γράφω. Δεν πειράζει ας πούνε ότι θέλουν. Αν αυτό καταλαβαίνουν δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Εγώ δεν ξεχωρίζω τους Πανιώνιους σε "Τσακιρικούς" και "Μπεϊκούς", σε "καλούς" και "κακούς". Και φυσικά ποτέ δεν θεώρησα (πως θα μπορούσα άλλωστε αφού ακόμα και ο Μπέος "Πάνθηρα" με αποκαλούσε. Και για μένα είναι τίτλος τιμής...) ότι οι Πάνθηρες είναι "αλήτες" και "πρεζόνια". Οι Πάνθηρες ήταν, είναι και θα είναι η γραμμή πυρός του Πανιωνίου. Η φωνή και η ψυχή του. Είναι αυτοί που με κρύα και χιόνια βρίσκονται παντού δίπλα όπου αγωνίζεται ο Ιστορικός. Είναι από τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου. Και θέλω και ο γιός μου Πάνθηρας να γίνει. Και θα γίνει!
Το θέμα είναι γιατί θα πρέπει να υπάρχουν πάντα "κακοί" Πανιώνιοι; Γιατί φτάνουν ορισμένοι (κακώς, κάκιστα...) να βρίζουν παίκτες, προπονητές και πολύ περισσότερο τον Κωνσταντίνο Τσακίρη; Μια ήττα μπορεί να κάνει αυτούς που μέχρι πριν δυο αγώνες αποθέωναν τον Λίνεν και τους παίκτες να τους βρίζουν χυδαία και να μετατρέπονται σε "κακούς" που πρέπει να τους διώξουμε από το γήπεδο; Και εντάξει ας συμφωνήσουμε να διώξουμε αυτούς που βρίζουν παίκτες, προπονητές και παράγοντες; Μήπως να διώξουμε και αυτούς που γιούχαραν στην αλλαγή του Σκούφαλη; Μάλλον αυτούς δεν μπορούμε και ξέρετε γιατί; Γιατί την αλλαγή του Σκούφαλη τη γιούχαρε όλο το γήπεδο...
Κανένας δεν καβάλησε το καλάμι. Κανένας Πανιώνιος δεν την είδε ξαφνικά να νικάμε συνέχεια και να πάρουμε το πρωτάθλημα. Ομως είναι δικαίωμα κάθε Πανιώνιου να μην ανέχεται να βλέπει εμφανίσεις όπως αυτές με τη Μπορντώ, με τον ΟΦΗ για να γράψω τις δυο πιο πρόσφατες. Δεν είναι κακό να έχουμε απαιτήσεις από την ομάδα μας. Δεν είναι κακό να κριτικάρουμε τον Λίνεν. Φυσικά είναι κακό, απαράδεκτο να βρίζουμε (όπως είναι απαράδεκτο να βρίζουμε τη μάνα του Βασσάρα κύριοι ηθικοί...). Ομως πριν αποφασίσουμε να διώξουμε κάποιους από το γήπεδο καλό θα είναι να σκεφτούμε (όλοι...) γιατί έφτασαν σ' αυτό το σημείο. Και μετά ας πάρουμε αποφάσεις, όσο σκληρές και να είναι θα είναι δίκαιες γιατί θα έχουν παρθεί μετά από σκέψη.
Αυτά για συζήτηση και όχι για "τσακωμό" και "χαρακτηρισμούς. Μια οικογένεια τα προβλήματα τα λύνει με καλοπροαίρετη συζήτηση. Επειδή ο Πανιώνιος είναι η οικογενεια ΜΑΣ ας δούμε πως θα λύσουμε τα όποια προβλήματα. Εύχομαι η χρονιά που θα έρθει να μας φέρει υγεία, γαλήνη, οικογενειακή ευτυχία και στον αγαπημένο μας Πανιώνιο ενότητα.

Μάκης Διόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: