ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Ο Τύπος για το ματς Πανιωνίου - Μπορντώ

Αυτο-αποκλεισμός!
Ο Πανιώνιος «λιποθύμησε» την ώρα της κρίσης. Ο Λίνεν το ξεκίνησε καλά, αλλά στην πορεία διαχειρίστηκε λανθασμένα το παιχνίδι. «Εγκλημα και τιμωρία».

Του Τηλέμαχου Βαρβαρέσου (SportDay)

«Εγκλημα και τιμωρία». Ο Πανιώνιος έβαλε τα χέρια και έβγαλε τα... μάτια μόνος του! Οι «κυανέρυθροι» ηττήθηκαν 3-2 από την Μπορντό μέσα στο στάδιο της Νέας Σμύρνης, την ίδια ώρα που η Γαλατασαράι... κολλούσε (0-0) στην Τουρκία απέναντι στην Αούστρια Βιέννης και έπαιρνε την πρόκριση στους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στην ισοβαθμία.
Και, όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το «Χ» αρκούσε στους Νεοσμυρνιώτες για να προσπεράσουν τους Τούρκους στην κατάταξη. Ο Εβαλντ Λίνεν ρίσκαρε από το ξεκίνημα. Εριξε στη «μάχη» έναν δημιουργικό μέσο, τον Μπενάρντ Κουμορτζί και άφησε έξω τον Μάριο Νικολάου. Ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε αρχικά το παιχνίδι δικαίωσε τον Γερμανό τεχνικό. Ο Πανιώνιος μπήκε φουριόζος απέναντι στα «πιτσιρίκια» -μόνο στη θεωρία- της Μπορντό, τα έπιασε από το... λαιμό και με τη συμπλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου πήρε προβάδισμα δύο γκολ. Συν τοις άλλοις, ο Λοράν Μπλαν είχε την ατυχία να χάσει -λόγω τραυματισμού- τον αρχηγό του και πιο έμπειρο παίκτη, Νταβίντ Ζεμαλί. Τι άλλο να ζητούσε κανείς; Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Οι «κυανέρυθροι» από τη στιγμή που απέτυχαν να βάλουν και το τρίτο γκολ -στις ευκαιρίες των Ραφίκ Τζιμπούρ, Μπενάρντ Κουμορτζί- και να τελειώσουν το παιχνίδι, το πλήρωσαν. Οι «γιρονδίνοι» μείωσαν έξι λεπτά πριν από το φινάλε του πρώτου μέρους και έκτοτε δεν κοίταξαν πίσω. Και εδώ έρχεται και πάλι ο ρόλος του κ. Λίνεν. Ο 55χρονος προπονητής διαχειρίστηκε λανθασμένα το υπόλοιπο του αγώνα. Επέλεξε να ρισκάρει ακόμη περισσότερο αντί να μεταφέρει το παιχνίδι στην... υπομονή. Με την ομάδα του να έχει στα χέρια της αυτό που ζητάει προτίμησε να βγάλει, μόλις στο 55' από το παιχνίδι τον Μανώλη Σκούφαλη, να βάλει τον Νταρίο Φερνάντες αριστερά και να μεταφέρει δεξιά τον Φανούρη Γουνδουλάκη. Κίνηση που δεν του βγήκε και αποδείχθηκε,
αν μη τι άλλο, ατυχής αφού δεν τον δικαίωσαν και οι παίκτες του. Οι Γάλλοι πήραν από το ξεκίνημα της επανάληψης τη «μάχη» στο νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής και έριξαν όλο το βάρος στη δεξιά πτέρυγα του Πανιωνίου. Από εκεί του έκαναν την περισσότερη ζημιά ψάχνοντας συνέχεια τον «σφαιράτο», Μπενουά Τρεμουλινάς. Ο νεαρός βρήκε τους χώρους να κάνει τα δικά του για τον εξής λόγο: Ο Γιάννης Μανιάτης μπορεί να υστερούσε σε ταχύτητα, αλλά συνήθως τον προλάβαινε με τα τάκλιν και τις σωστές τοποθετήσεις του. Με εξαίρεση το γκολ της ισοφάρισης όπου τον «έχασε». Και εκεί, όμως, το όλο πρόβλημα ξεκίνησε από αλλού. Ο Γουνδουλάκης, εν αντιθέσει με τον Σκούφαλη, δεν είχε επιστροφές και δεν
μάρκαρε. Ο αριστερός μπακ της Μπορντό, Φλοριάν Μαράνζ, το εκμεταλλεύτηκε. Ανέβαινε συνεχώς και παρέα με τον Αμπντόν Τραορέ -αντικατέστησε τον Ζεμαλί και έπαιξε ως
αμυντικό χαφ- έβαζαν στη... μέση τον Μανιάτη. Επίσης, από τη στιγμή που δεν... μπαλώθηκε και η τεράστια «τρύπα» στον άξονα -το παιχνίδι «φώναζε» ότι έπρεπε να μπει μετά τα πρώτα λεπτά της επανάληψης ο Μάριος Νικολάου- και ο Ιβιτσα Μαϊστόροβιτς πέρασε ως
δεξί μπακ, αυτό ήταν. Η κορύφωση του δράματος για τον Πανιώνιο ήρθε απλά τρία λεπτά πριν από το φινάλε...


Κατά συρροήν εγκλήματα

Ο Πανιώνιος πλήρωσε τα λάθη του πάγκου και την απειρία του, κατόρθωσε να χάσει από την Μπορντό και έμεινε έξω από τους «32» του ΟΥΕΦΑ

Του Μιχάλη Λαδόπουλου (Sportime)

Τα πάντα ήταν ιδανικά το βράδυ της Τετάρτης για τον Πανιώνιο. Η Μπορντό ήρθε στην Αθήνα με ένα κράμα αναπληρωματικών και παικτών από την ομάδα των Νέων. Ο Ούγγρος Σάμπο έδειξε από τα πρώτα λεπτά αποφασισμένος να σφυρίξει, αδιαφορώντας τόσο για το «όνομα» (Μπορντό), όσο και για τις «επιρροές» (Γαλατασαράι) που είχε ή ενδεχομένως να είχε μπροστά και γύρω του. Εξελίχθηκαν, μάλιστα, ιδανικότερα, αφού οι Γιρονδίνοι έχασαν, λόγω τραυματισμού μόλις στο 15’ τον μοναδικό έμπειρο παίκτη που είχαν στην ενδεκάδα (Ζεμαλί), οι Νεοσμυρνιώτες είχαν πάρει προβάδισμα δύο γκολ πριν συμπληρωθεί το εικοσάλεπτο και οι Αυστριακοί της Αούστρια κρατούσαν την ισοπαλία στην Κωνσταντινούπολη.

Το τέλος, όμως, του παιχνιδιού θύμιζε κάτι από αρχαία τραγωδία. Οι παίκτες του Πανιωνίου διάσπαρτοι στον αγωνιστικό χώρο, να προσπαθούν αποσβολωμένοι να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί και πώς έχασαν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία. Μια μερίδα φιλάθλων να χειροκροτεί από «υποχρέωση», μια άλλη να τα βάζει με τους πάντες, μια άλλη να προσπαθεί να αναλύσει τι δεν πήγε καλά και μια άλλη να υπενθυμίζει ότι για ακόμη μια φορά οι «κυανέρυθροι» πήγαν μαζικά στο γήπεδο, αλλά έφυγαν «ξενερωμένοι» από μια ήττα.

Το απόλυτο κοντράστ; Στην άλλη άκρη του γηπέδου, οι παίκτες της Μπορντό πανηγύριζαν με τους λιγοστούς οπαδούς τους την ολική επαναφορά που τους βοήθησε να «μετατρέψουν» το 0-2 του 20’ στο τελικό 3-2.

Τραγικά λάθη

Για να έρθει, όμως, αυτή η μεγάλη ανατροπή έπρεπε να γίνουν πολλά. Από τη μια, δηλαδή, η απειρία των γηπεδούχων που θεώρησαν ότι με το 2-0 είχαν «καθαρίσει», χαλάρωσαν και όταν είδαν το σκορ να μειώνεται στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, βγήκαν στην επανάληψη με έναν απίστευτο φόβο που κατά διαστήματα μετατρεπόταν σε πανικό. Αποτέλεσμα; Ταμπούρωμα έξω από την περιοχή του Κένιγκ, ανυπαρξία ορθολογικής αμυντικής λειτουργίας, αφού στόχος ήταν να φύγει μακριά η μπάλα κι ας ξανάρθει κοντά σε λίγα δευτερόλεπτα και, φυσικά, ανελέητη πίεση από τους Γάλλους.

Από την άλλη, τα εγκληματικά λάθη του Έβαλντ Λίνεν. Όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι άφησε ως το τέλος την ομάδα κομμένη στα δύο, αφού δεν υπήρχε ο παίκτης που θα αναλάβει την ανάπτυξη. Το έκαναν, εκ περιτροπής, ο (κεντρικός αμυντικός) Πλετς, ο (αριστερός μπακ) Σπυρόπουλος και ο (επιθετικός) Τζιμπούρ, όχι όμως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Κουμορτζί που για ακόμη μια φορά ήταν ωσεί παρών. Την ίδια στιγμή ο Φερνάντεζ ήταν στον πάγκο και όταν χρησιμοποιήθηκε, χαραμίστηκε στο αριστερό άκρο του κέντρου.

Ή οι αλλαγές που προκάλεσαν κακό παρά καλό, αφού η έξοδος του Σκούφαλη αδυνάτισε τη δεξιά πλευρά (από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο Τρεμουλίνας... ξέχασε ότι ήταν αριστερός μπακ και πλαγιοκοπούσε την περιοχή των γηπεδούχων), ενώ η αντικατάσταση του Μανιάτη, με τη μετατόπιση του Μαϊστόροβιτς σε ρόλο δεξιού αμυντικού, άφησε στο κέντρο ένα κενό μεγαλύτερο και από την τρύπα του όζοντος.

Ή η εντολή για μαζική επίθεση μετά την ισοφάριση (ο Πλετς πέρασε σε ρόλο σέντερ φορ και η άμυνα έμεινε με τρεις παίκτες), αν και οι πάντες στον πάγκο ήταν ενήμεροι για το αποτέλεσμα του παιχνιδιού της Πόλης και το γεγονός ότι το 2-2 έδινε την πρόκριση στον Πανιώνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: