ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Εξηγήσεις από τον Γ. Κατσιφαράκη

Εξηγήσεις για τις περιπτώσεις Μπερτέ, Λουρένσο και Ντελούρα, έδωσε ο πρόεδρος και γιατρός του Πανιωνίου, Γιώργος Κατσιφαράκης, με δήλωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κατσιφαράκη: "Κάνοντας μία παρέκκλιση στη μακροχρόνια συνέπεια μου, να μη δημοσιοποιώ την τακτική που ακολουθώ με τον εκάστοτε ασθενή μου, αλλά νιώθω την υποχρέωση να εξιστορήσω τι ακριβώς συνέβη τη σεζόν 2007-2008 με τις περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών, Ντελούρα, Μπερτέ και Λουρέντσο. Η αρχή μας, σαν ιατρικό team και σαν διοίκηση, είναι η ελευθερία του αθλητή μας να έχει δεύτερη ή τρίτη ιατρική γνώμη σε οποιοδήποτε τραυματισμό του εφ’ όσον το θελήσει.

Μίκαελ Ντελούρα

Ο αθλητής παρουσιάζεται για ιατρική εκτίμηση τον Ιούλιο του 2007. Κλινικά διεγνώσθη αστάθεια Β’ βαθμού έσω πλαγίου συνδέσμου από τραυματισμό προ εξαμήνου που δεν χειρουργήθηκε με σύνοδες χόνδρινες βλάβες έσω μηριαίου κονδύλου επιγονατίδας και έσω plica. Επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία (MRI). Ο αθλητής ενημερώνεται ότι έχει 2 επιλογές: 1) Να αρθροσκοπηθεί και σε 3 εβδομάδες να είναι έτοιμος για προπόνηση, αλλά αν νιώσει πόνο ή ξανατραυματιστεί να οδηγηθεί ξανά στο χειρουργείο άμεσα ή στο τέλος της σεζόν. 2) Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα του με αρθροσκόπηση και πλαστική έσω πλαγίου συνδέσμου με χρήση συνθετικού μοσχεύματος και ενίσχυση με κολλαγόνο (περικάρδιο) που θεωρείται για επαγγελματίες αθλητές η καλύτερη μέθοδος και σε 2 μήνες θα επέστρεφε κανονικά σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα. Ο ίδιος αποφάσισε την πρώτη επιλογή και πράγματι εντός τριών εβδομάδων είχε επιστρέψει κανονικά στις προπονήσεις. (Ισοκινιτική δυναμομέτρηση + 7%) Δυστυχώς σε 1 εβδομάδα του γύρισε το γόνατο σε μία κόντρα, ο έσω πλάγιος διατάθηκε περισσότερο και επανήλθε ο πόνος. Του συνεστήθη, άμεσα, χειρουργική επέμβαση για ολική αποκατάσταση της βλάβης (Επιλογή 2). Ο ίδιος ζήτησε, να πάρει ιατρικές γνώμες από την πατρίδα του, όπως κι έγινε. Επανήλθε μετά από 1 εβδομάδα συνοδευόμενος από τους 3 μάνατζερ του, 2 Γερμανούς και 1 Έλληνα. Η συνάντηση έλαβε χώρα παρουσία του κ. Λίνεν, κι έγινε διεξοδική συζήτηση για το πώς και το γιατί.
Η παρουσία ασφαλιστικής κάλυψης από Γερμανικό φορέα, που αρνείται να καλύψει τον ασφαλιζόμενο παίκτη σε περίπτωση επιπλοκής ή αποτυχίας της επέμβασης στην Ελλάδα, οδήγησε τον παίκτη στην απόφαση να χειρουργηθεί στη χώρα του. Επίσης, αμφισβητήθηκε η μέθοδος που το προτάθηκε. Από το ιστορικό των 2 επεμβάσεων στις οποίες υποβλήθηκε στη Γερμανία, και όπως φαίνεται στα πρακτικά των χειρουργείων, στην μεν πρώτη του έγινε απλή συρραφή (tensioning) του συνδέσμου που δεν περιγράφεται πουθενά στην ιατρική βιβλιογραφία ως λύση για χρόνιες καταστάσεις στη δε, δεύτερη (αναφέρεται νέος τραυματισμός???) έγινε ενίσχυση με ημιτενοντώδη καμπτήρα τένοντα, που σημαίνει, ότι το γόνατο έχασε σταθεροποιητικό στροφικό παράγοντα στον χήνειο πόδα, πολύ σημαντικό για έναν ποδοσφαιριστή. Η αποκατάσταση του διαρκεί μέχρι σήμερα, 7 μήνες περίπου. Κλινικά ο παίκτης γύρισε, όπως έφυγε για να χειρουργηθεί στη Γερμανία. Το λάθος που αναγνωρίζω στην περίπτωση του Michael είναι, ότι έπρεπε να του διορθώσω κατευθείαν την έσω αστάθεια όταν του έκανα την αρθροσκόπηση, αλλά δεν είμαι ανήθικος και ανακόλουθος στο λειτούργημα μου. Εύχομαι να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα του και να μπορέσει να συνεισφέρει στην ενίσχυση της ομάδας.

Σεκού Μπερτέ

Ο αθλητής τραυματίστηκε σε ανύποπτη φάση και διεγνώσθη αμέσως σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών δεξιά, σύνηθες σε ποδοσφαιριστές με το σωματότυπο του. Αφού εξαντλήσαμε τη συντηρητική θεραπεία χωρίς θετικό αποτέλεσμα, του συστήσαμε χειρουργική επέμβαση με τη σύμφωνη γνώμη, ειδικού γενικού χειρουργού – λαπαροσκόπου. Ο αθλητής ζήτησε 2η γνώμη από τον αθλητίατρο Miller ο οποίος του συνέστησε, χειρουργική επέμβαση. Του πρότεινε συγκεκριμένο ιατρό ο οποίος του υποσχέθηκε ότι σε 10 μέρες θα είναι καλά. Η επέμβαση, πράγματι, έγινε στο Μόναχο αλλά με ανοικτές τομές και όχι λαπαροσκοπικά. Αυτό σημαίνει, το λιγότερο 2 μήνες αποκατάσταση και συνάμα έπρεπε να είχε γίνει διατομή προσαγωγών που δεν έγινε. Επανεξετάσθηκε προ διημέρου (σ.σ. 30/6/2008) από τον ιατρό που τον χειρούργησε και υποβάλλεται σε ειδικές ενέσεις για να ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει στο δεξιό προσαγωγό (αρχικό πρόβλημα).

Λουίς Λουρέντσο

Υπέστη μερική ρήξη μυοτενοντίου ελύτρου δεξιού γαστροκνημίου και με την αιτιολογία της οικογένειας και του προσωπικού του ιατρού, μεταβαίνει για να χειρουργηθεί στην Πορτογαλία. Επιστρέφει σε προπονητικό πρόγραμμα μετά από 5 μήνες και σε σπριντ παθαίνει ολική ρήξη αχίλλειου τένοντα. Χειρουργείται από εμάς πριν από 3 ½ μήνες. Πρόσφατα του αφαιρέθηκε το υλικό στερέωσης στη φτέρνα και ευελπιστούμε ότι σε 3 εβδομάδες (κλείνοντας 4 μήνες από την επέμβαση) θα μπορεί να προπονείται κανονικά.

Σχόλιο Ο ρόλος μου στο σύλλογο, είναι ΘΕΣΜΙΚΟΣ, Διοικητικά και ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ, Ιατρικά. Η ιατρική θεωρία και πράξη, όπως και τα πάντα στη ζωή, κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Το επίπεδο της αντιμετώπισης των αθλητικών κακώσεων στη χώρα μας είναι εφάμιλλο αν όχι υψηλότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: