ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007

Στον ανακριτή για οικονομικές ατασθαλίες άνθρωποι του Πανιωνίου

Το "Βήμα της Κυριακής" (1/7/06) με την υπογραφή Β. ΝΕΔΟΣ δημοσίευσε μεγάλο ρεπορτάζ που αφορά οικονομικές ατασθαλίες του Δήμου της Νέας Σμύρνης σε σχέση με την ΠΑΕ Πανιώνιος. Μάλιστα αναφέρει ότι βάσει του άρθρου 1608 του Ποινικού Κώδικα, επισύρει ποινή ισοβίων, η δίωξη των κατηγορουμένων για οικονομικές ατασθαλίες.
Αναφέρει το ρεπορτάζ: "Με κατηγορίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ως και στην ισόβια κάθειρξη είναι αντιμέτωποι πλέον οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος από τον Δήμο Νέας Σμύρνης προς όφελος της ΠΑΕ Πανιώνιος την περίοδο 1992 -1998. Ο αριθμός των κατηγορουμένων έχει διευρυνθεί και έχει αγγίξει τους 71, ενώ έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και της πλαστογραφίας με χρήση βάσει του άρθρου πλέον 1608 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί - μεταξύ άλλων - σε σημαντικές υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών, όπως είναι αυτές των ομολόγων και του Παντείου Πανεπιστημίου. Ανάμεσα στους διωκόμενους περιλαμβάνονται τρεις δήμαρχοι της Νέας Σμύρνης, ο νυν κ. Γιώργος Κουτελάκης, ο προκάτοχός του κ. Γιώργος Σιότροπος και ο κ. Χαράλαμπος Μπεχλιβανίδης (1975 -1994). Οι κκ. Σιότροπος και Μπεχλιβανίδης κατηγορούνται διότι την εποχή του σκανδάλου ήταν δήμαρχοι, ενώ ο νυν δήμαρχος κ. Κουτελάκης ελέγχεται από την εισαγγελική αρχή ως πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ Πανιώνιος. Μεταξύ άλλων κατηγορούνται ο κ. Λουκάς Σιότροπος, ανιψιός του πρώην δημάρχου, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός αρχηγός της ΠΑΕ, καθώς επίσης ο κ. Γ. Πόπωτας, εκλεκτός της ΝΔ για τον δημαρχιακό θώκο στη Νέα Σμύρνη στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, παλαιό μέλος της διοίκησης και νομικός σύμβουλος του ποδοσφαιρικού τμήματος του Πανιωνίου.
Οι διώξεις που ασκήθηκαν έχουν ως κύρια βάση την έκθεση ορκωτών λογιστών που είχε στείλει ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην ΠΑΕ το 1999 - 2000 (όταν χρέη προέδρου εκτελούσε ο αυτοαποκαλούμενος «απλός φίλαθλος» κ. Αχ. Μπέος) καθώς επίσης και το πόρισμα του πάλαι ποτέ Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πόρισμα η ΠΑΕ Πανιώνιος είχε κάνει φορολογικές παραβάσεις ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον οι ανακριτές (όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» από τον περασμένο Δεκέμβριο), έχουν «ξεθάψει» νέα στοιχεία για την υπόθεση, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου συνήθως πίνουν καφέ οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ πάντως είναι εξαιρετικά σαφείς στο πόρισμά τους. Αφού αναφέρονται σε μια σειρά από πλαστές τιμολογήσεις και μεταγραφές ποδοσφαιριστών, γράφουν στο πόρισμά τους: «Οι ανωτέρω πράξεις ζημίωσαν άμεσα την ΠΑΕ Πανιώνιος και κατ' επέκτασιν το Ελληνικό Δημόσιο, με 548.582.000 δρχ. (1,6 εκατ. ευρώ), το χρονικό διάστημα από 1/1/94 ως και την 30/6/2000». Οι ελεγκτές, αναφερόμενοι στους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές της ποδοσφαιρικής ομάδας εκείνης της περιόδου (Paulo Rogerio Alves, Marcelo Jose Ribeiro, Thomas Christiansen Tarin, Milinko Pantits και Slobodan Krcmarevic), εξακριβώνουν ότι η ΠΑΕ Πανιώνιος «είχε συνάψει ιδιωτικές οικονομικές συμφωνίες, τηρώντας στα αρχεία της διπλά συμβόλαια ποδοσφαιριστών, κατά παράβαση της Αθλητικής Νομοθεσίας. Επιπλέον, τα ποσά που έδινε στους εν λόγω ποδοσφαιριστές δεν τα εμφάνιζε στα τηρούμενα βιβλία της, μη εμφανίζοντας έτσι την πραγματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης». Από το ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν τότε ατασθαλίες στη μεταγραφή του ποδοσφαιριστή Δημήτρη Ναλιτζή στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς επίσης και στη μεταβίβαση της διαχείρισης της ΠΑΕ Πανιώνιος στον κ. Μπέο και από αυτόν στην εταιρεία Ιώνιος ΑΕ.
Η προσεκτική μελέτη των απολογιών των κατηγορουμένων αποκαλύπτει μια εικόνα σύνθετη. Υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να υπερασπιστούν τις επιλογές τους και κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι η εισαγγελική παρέμβαση όχι μόνον δεν ενοχλεί αλλά έπρεπε να είχε γίνει κάποια χρόνια νωρίτερα. Χαρακτηριστικό είναι το απολογητικό υπόμνημα του κατηγορουμένου κ. Αντ. Πανταζή, ο οποίος ήταν ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Νέας Σμύρνης από τις 8 Φεβρουαρίου ως και τις 31 Δεκεμβρίου 1998: «Ηταν κοινή η κατακραυγή όλων των Νεοσμυρνιωτών και το παράπονό τους εύλογο και διερωτούνταν γιατί δεν επεμβαίνει ο εισαγγελέας για όλα αυτά που συμβαίνουν, με τη διασπάθιση του τόσο μεγάλου ύψους του δημοτικού χρήματος γύρω από τον Πανιώνιο». Στο υπόμνημά του ο κ. Λουκάς Σιότροπος (πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ) αρνείται κάθε ανάμειξη στην απάτη, λέγοντας ότι δεν γνώριζε «αν υπήρχαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια». Τις κατηγορίες αρνούνται στα υπομνήματά τους ο νυν δήμαρχος Νέας Σμύρνης καθώς και η αντιδήμαρχος κυρία Μαριλένα Ιακωβάκη, «δεξί χέρι» του κ. Κουτελάκη στον Δήμο.

Το χρονικό της απάτης

Το 1992 ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Μπεχλιβανίδης υπέκυψε στις πιέσεις και έθεσε την παραπαίουσα αγωνιστικά ΠΑΕ Πανιώνιος υπό την προστατευτική αιγίδα του Δήμου. Το 1994 ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Γιώργος Σιότροπος παρέλαβε τη διοίκηση της ΠΑΕ και διόρισε διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Κουτελάκη. Εκτοτε, ανά έξι μήνες ο κ. Σιότροπος πρότεινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, με κύριο εισηγητή στο Δημοτικό Συμβούλιο τον κ. Κουτελάκη.
Την ίδια εποχή πανάκριβοι ποδοσφαιριστές μετεγγράφονταν αντί υψηλών αμοιβών για να παίξουν ενώπιον 800 - 1.000 οπαδών κάθε Κυριακή. Παρά τις ιλιγγιώδεις επενδύσεις, το 1996 η ομάδα υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική, για δεύτερη φορά σε πέντε χρόνια. Την παραμονή των δημοτικών εκλογών (στις οποίες σάρωσε ο κ. Κουτελάκης) μια ξαφνική πυρκαϊά εξαφάνισε ολόκληρη την οικονομική υπηρεσία του δήμου.
Κάηκαν ο πρώτος (ταμείο και ληξιαρχείο) και ο έκτος όροφος, όπου στεγαζόταν το γραφείου του κ. Σιότροπου και των αντιδημάρχων. Ο δεύτερος, ο τρίτος, ο τέταρτος και ο πέμπτος έμειναν ανέπαφοι από τις... επιλεκτικές φλόγες. «Η κυρία Λαγουδάκου την ημέρα και την ώρα που καιγόταν το λογιστήριο», λέει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του ο κ. Λουκάς Σιότροπος, «μου έδωσε 30 εκατ. δρχ.». Το 1999 - 2000 ξεκίνησε ο έλεγχος της υπόθεσης, ενώ το 2001 επενέβη για πρώτη φορά ο εισαγγελέας. Ωστόσο χρειάστηκαν έξι χρόνια για να αποδοθούν οριστικά ευθύνες για την πιο σκοτεινή περίοδο στην ιστορία της ΠΑΕ με τα κυανέρυθρα χρώματα".

Πηγή: www.tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: