ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Αποκαλυπτικός Γιώργος Κουτελάκης για το νέο αθλητικό κέντρο

Ο Γιώργος Κουτελάκης μίλησε στη «SportDay» και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσαπίδη για τον περίφημο πολυχώρο που σκοπεύει να κατασκευάσει ο Κωνσταντίνος Τσακίρης στη θέση του σημερινού γηπέδου του Πανιωνίου, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για κάποιες από τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης υποστήριξε ότι δεν ισχύει αυτό που διαδίδεται ευρέως, το ότι δηλαδή ο δήμος άναψε «κόκκινο» στο έργο και πως «το γήπεδο θα γίνει οπωσδήποτε με μειωμένους εμπορικούς χώρους». Λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Σμύρνης (στις 16 Ιουλίου), η οποία θα καθορίσει τη συμμετοχή ή όχι του δήμου στην κατασκευή του γηπέδου, ο κ. Κουτελάκης κατέστησε σαφείς τις απόψεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δήμος θα χρηματοδοτήσει το έργο με ένα ποσό που ίσως φθάσει στα 10 εκατομμύρια ευρώ!
Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημάρχου Νέας Σμύρνης στη «SportDay»:

-Σε ποιο σημείο ακριβώς έγκειται το πρόβλημα και η διαφωνία με την ΠΑΕ Πανιώνιος για το γήπεδο; Διότι δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα.

«Δεν πρόκειται περί διαφωνίας. Εμφανίζεται σαν τέτοια ενώ στην ουσία δεν πρόκειται περί διαφωνίας». -Από ποιον εμφανίζεται; «Από τον Πανιώνιο. Στη φάση της συζήτησης του γηπέδου, ο κ. Τσακίρης εκτίμησε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα έλεγε "ναι σε όλα". Αυτό δεν είναι κακό να το πιστεύουν. Δίνεται, όμως, μια δημοσιότητα με αρνητική χροιά στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το δημοτικό συμβούλιο είπε ότι θέλει το γήπεδο και πως δεν συμφωνεί στην πρόβλεψη 12.000 τ.μ. για εμπορικές χρήσεις. Θα υπάρχει μια επιβάρυνση της περιοχής. Κυκλοφοριακή, περιβαλλοντική, πολεοδομική. Εμείς απλώς είπαμε ότι έχουμε επιφύλαξη για τον όγκο των εμπορικών χρήσεων και θ' αποφασίσουμε μέχρι τις 15 Ιουλίου για τον τρόπο της συμμετοχής του δήμου στο έργο. Μας έδωσαν και μία αναλογία, την οποία αποδεχτήκαμε προς συζήτηση: για κάθε 5 εκατ. ευρώ που θα βάζει ο δήμος στο έργο, θα μειώνονται τα εμπορικά κέντρα κατά 4.000 τ.μ.».

-Συνεπώς, ο δήμος δεν έχει ανάψει κόκκινο στο γήπεδο...

«Κόκκινο στο έργο δεν άναψε ο δήμος. Όσοι πάσχουν από δυσχρωματοψία και βλέπουν το πράσινο για κόκκινο ή έχουν σκοπιμότητα ή απλώς έχουν ανάγκη από ιατρική γνώμη. Το "ναι σε όλα πλην του εμπορικού", για το οποίο θα σας πούμε τι θα βάλουμε κι εμείς, θεωρήθηκε περίπου ως αθέτηση κάποιας συμφωνίας που έχει γίνει».

-Έχει γίνει συμφωνία;

«Καμία. Συζήτηση γινόταν κι εμείς ήμασταν πάντοτε θετικοί στο αθλητικό κέντρο. Είναι η πρώτη φορά που μιλάω γι' αυτό το θέμα και δεν το έκανα πριν για να μην πολώσω τα πράγματα. Διότι εμένα μ' ενδιαφέρει να γίνει το έργο, το οποίο θεωρούμε "εργαλείο" αθλητικής ανάπτυξης. Αλλά με όρους πόλης και πολιτών και όχι με όρους real estate».

-Μέχρι ποιου σημείου μπορεί ο δήμος να συμμετάσχει οικονομικά;

«Μέχρις εκεί που θ' αποφασίσει. Είμαστε ένας από τους πιο ισχυρούς δήμους οικονομικά. Όχι πλούσιοι, αλλά είμαστε οικονομικά ισχυροί. Δεν έχει περισσότερα έσοδα από άλλους δήμους η Νέα Σμύρνη, αλλά έχει καλύτερη διαχείριση. Αγοράσαμε πρόπερσι δύο κινηματογράφους με 6,5 εκατ. ευρώ. Δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα να υποστηρίξουμε πράγματα τα οποία θέλουμε. Υπάρχουν πράγματα, ωστόσο, που δεν θέλουμε».

-Αφού, όμως, έχει εκτιμηθεί ότι το έργο θα κάνει απόσβεση μέσω της χρήσης των εμπορικών κέντρων, τι θα γίνει;

«Θα ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα. Πραγματικό. Οταν παραχωρήθηκε ο χώρος για το γήπεδο στη Λάρισα, προτάθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ 16.000 τ.μ. για εμπορικά κέντρα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε 6.500 τ.μ. Δεν πήγε ο Πηλαδάκης στον δήμο ή στο ΥΠΕΧΩΔΕ να του καλύψει αυτή τη διαφορά στο επιχειρηματικό business plan. Είπαν 6.500, τέλος. Εδώ, στη δική μας περίπτωση, εμείς δεν λέμε θα κάνεις τόσα τετραγωνικά...».

-Υπάρχει, δηλαδή, και στην περίπτωση του γηπέδου του Πανιωνίου ένα θέμα με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Να προκύψει εκεί το πρόβλημα.

«Βεβαιότατα. Έχουμε παρεξηγήσει, επί τη ευκαιρία, ποιος αποφασίζει για τον δημόσιο χώρο. Δεν αποφασίζει ούτε ο Πανιώνιος, ούτε η εταιρεία μελετών».

-Το έργο, πάντως, έτσι κι αλλιώς καθυστερεί…

«Είναι απόλυτη υποκρισία, όμως, να λέγεται ότι ο δήμος καθυστερεί το έργο. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Ποια είναι, αντιθέτως: το μελετητικό γραφείο σχεδίαζε ένα έργο και οι περισσότερες χρήσεις του ήταν υπόγειες. Τον Ιούλιο 2006, όμως, έγινε μια εδαφοτεχνική μελέτη και αποδείχτηκε ότι ήταν τόσο ψηλά ο υδροφόρος ορίζοντας που τίποτα απ' όσα είχαν σχεδιαστεί, πλην της βασικής αρένας, δεν μπορούσε να γίνει! Έσκισαν τα σχέδια, τα πέταξαν! Το πρώτο πράγμα που κάνει ένας πρωτοετής φοιτητής είναι να μελετήσει το έδαφος πάνω στο οποίο προτίθεται να χτίσει. Πετάχτηκαν επτά μήνες δουλειάς και, κατά τ' άλλα, καθυστερεί ο δήμος, που ζήτησε προθεσμία μέχρι τα μέσα Ιουλίου;»

-Εσείς γιατί δεν μιλήσατε για όλα αυτά, με συνέπεια να παρουσιάζεται μια στρεβλή, με βάση ό,τι λέτε, εικόνα;

«Σε τι θα συντελούσε αυτό; Εδώ πάμε να κλείσουμε το θέμα. Να κλείσουμε κάτι που διαβάστηκε λάθος και εκτιμήθηκε υπερβολικά. Αν είναι να ανοίγουμε το χάσμα, δεν έχει νόημα».

-Εν αναμονή της 16ης Ιουλίου, δεν είμαστε σε θέση να προκαταλάβουμε την άποψη του δημοτικού συμβουλίου. Η δική σας ποια είναι;

«Η δική μου άποψη, χωρίς να είναι οριστική, με την έννοια των λεπτομερειών, είναι δεσμευτική: ο δήμος θα αποφασίσει για το ύψος της οικονομικής συμμετοχής στο πρόγραμμα εκτέλεσης των εργασιών και η οικονομική συμμετοχή του, ανάλογα με το ύψος της, θα σημαίνει και αναλογική μείωση των προτεινόμενων τετραγωνικών των εμπορικών χρήσεων».

-Υπάρχει, κατά προσέγγιση, ένα μίνιμουμ κι ένα μάξιμουμ ποσό που θα βάλει ο δήμος για το γήπεδο;

«Νομίζω ότι θα είναι μεταξύ 5 και 10 εκατομμυρίων ευρώ. Θα δυσκολευτούμε να περάσουμε τα 10, παρ' ότι εγώ θα το ήθελα».

-Και τι θα πάρει πίσω ο δήμος από αυτό το ποσό;

«Τίποτα. Θα τα δώσει για να κάνει ο Πανιώνιος το γήπεδο, χωρίς να έχει αρνητική φόρτιση η πόλη».

-Δηλαδή χαρίζει ο δήμος στον Πανιώνιο λεφτά;

«Όχι. Δεν τα χαρίζει. Ένα οικόπεδο τού δίνει και χτίζει το κομμάτι ενός έργου».

-Και οι πολίτες που γράφουν το ποδόσφαιρο και τον Πανιώνιο στα παλιά τους τα παπούτσια; Τι θα γίνει μ’ αυτούς; Σίγουρα θα υπάρχουν αντιρρήσεις. Ή από τους καταστηματάρχες, που βρίσκονται ενώπιον της δυσάρεστης προοπτικής να κατασκευαστεί απέναντί τους ένας εμπορικός γίγαντας…

«Όταν επρόκειτο να γίνει το τραμ ή να πεζοδρομηθεί η κεντρική πλατεία, ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος. Το πιο ενεργητικό κομμάτι του κόσμου ήταν οι καταστηματάρχες. Το τραμ και ο πεζόδρομος έγιναν και είναι όλοι ευχαριστημένοι. Κάπου, βέβαια, μπορεί να κάνουμε λάθος και η γνώμη του δήμου να μη δικαιωθεί. Θα θιγούν κι άλλοι κατά τη διάρκεια του έργου. Θα θιγούν οι περίοικοι, για παράδειγμα. Θα υποστούν μαρτύριο για ένα-δύο χρόνια. Αλλά δεν γίνεται να μην κατασκευαστεί το γήπεδο επειδή θα ενοχληθούν πραγματικά 150 κάτοικοι, ούτε επειδή θα ενοχληθεί η αγορά. Πας να κάνεις, φέρ' ειπείν, έναν πεζόδρομο και σου λένε όχι γιατί δεν θα παρκάρει κάποιος το αυτοκίνητό του μπροστά στο σπίτι του. Είναι κριτήριο αυτό για ν' ακυρώσεις το έργο;».

-Διάβασα μια δήλωσή σας που λέει «δε θέλω 12.000 τ.μ. εμπορικούς χώρους. Δεν θέλω τέτοια συγκέντρωση μπετόν στον δήμο μου». Έτσι κι αλλιώς, όμως, ένας χώρος θα υποστεί τσιμεντοποίηση. Είτε πρόκειται για 12.000 τ.μ. είτε για 8.000 είτε για 4.000.

«Εντάξει, αλλά εμείς θέλουμε να μειώσουμε και τον όγκο και το ύψος και την κίνηση και τη συγκέντρωση πληθυσμού. Θα μπορούσα να συμφωνήσω στα 12.000 τ.μ. υπό μια εντελώς θεωρητική έννοια. Αν λέγαμε ότι θα πάρουμε την απλωμένη παντού εμπορική κίνηση για να τη βάλουμε στο σημείο του γηπέδου. Αν φορτίζαμε, δηλαδή, ένα σημείο και αποφορτίζαμε πολλά άλλα, όπου θα φτιάχναμε ένα βουλεβάρτο ή έναν πεζόδρομο. Αυτό, όμως, δεν μπορούμε να το κάνουμε».

-Εάν δεν είχε ο δήμος λεφτά, τι θα γινόταν;

«Ως πολίτης, πάλι δεν θα ήθελα 12.000 τ.μ. για εμπορικές χρήσεις. Σήμερα, όμως, που μπορούμε να συμμετάσχουμε οικονομικά, γιατί να μην παρέμβουμε; Θα μου ήταν εύκολο να πω "ναι". Αλλά αυτό στην πορεία του έργου θα δημιουργούσε πολλά γκρουπ αντίθεσης. Είτε από έμπορους, είτε από περίοικους, είτε από οποιονδήποτε θίγεται ή έχει συμφέρον. Θα είχε ο Πανιώνιος μια δομημένη και συνεχή αντίδραση σε κάθε σημείο του έργου, κάθε μέρα. Θα κινδυνεύαμε να γίνουμε Φιλαδέλφεια. Το μόνο γήπεδο που έχει επιχειρηθεί να γίνει στην καρδιά πόλης είναι της ΑΕΚ. Και σταμάτησε. Νομίζω ότι η θέση μας απορροφά κάποιους κραδασμούς».

-Από την ημέρα που το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε αντιρρήσεις έχετε μιλήσει με τον Πανιώνιο;

«Ναι. Έχει καταθέσει μια νέα πρόταση, ένα εναλλακτικό σενάριο με μειωμένα τετραγωνικά μέτρα για εμπορικές χρήσεις, υπολογίζοντας μια ενδεικτική οικονομική συμμετοχή του δήμου».

-Το σημείο εκκίνησης για την κατασκευή του γηπέδου, πλέον, είναι το εναλλακτικό σενάριο; «Εκατό τοις εκατό. Έχει μία διακύμανση. Από το ν' αφαιρέσουμε 1.000 τετραγωγικά μέτρα για εμπορικές χρήσεις μέχρι και 12.000».

-Δεν πιστεύω να φτάσουμε ποτέ στην εξαφάνιση των 12.000 τ.μ.

«Οχι, δεν νομίζω. Το θεωρώ δύσκολο. Δεν το αποκλείω, αλλά το θεωρώ πολύ δύσκολο».

-Τι επιχειρηματικές προσδοκίες υπάρχουν από αυτό το έργο;

«Θα δούμε πόσος χρόνος χρειάζεται για να επιστραφούν τα δάνεια με τους τόκους τους και από κει και πέρα τι επιπλέον προσδοκίες υπάρχουν. Πόσο κέρδος, δηλαδή, θα επιτρέψουμε στον επενδυτή; Θα βάλει τριάντα για να πάρει άλλα τόσα ή για να πάρει 60 ή 90; Κάποια στιγμή θα έρθεις εσύ να μου πεις "ε, όχι να βγάλει κι ενενήντα!". Υπάρχει ένα όριο. Μέχρι του ορίου της απόσβεσης -όποιο κι αν είναι αυτό- η συνέχιση των κερδών πρέπει να προσδιοριστεί. Ζητείται το γήπεδο για 49 χρόνια, αλλά αν η απόσβεση γίνει στα 17, π.χ., τότε τα κέρδη σχεδόν τριπλασιάζονται. Μήπως, λοιπόν, μετά τα 17 χρόνια πρέπει και ο Πανιώνιος να μοιράζεται τα κέρδη, έτσι ώστε στα 49 χρόνια να έχει όφελος και ο Γυμναστικός Σύλλογος; Γιατί να μη σταματήσει, ας πούμε, ο Πανιώνιος να συμμετέχει οικονομικά στο έργο διά των εισιτηρίων;».

-Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει τελικά;

«Θα γίνει το γήπεδο με μειωμένα εμπορικά κέντρα. Οπωσδήποτε! Απλώς θέλει ψυχραιμία. Ο Παναθηναϊκός συζητάει τέσσερα χρόνια για το γήπεδό του. Εμείς ας κουβεντιάσουμε τέσσερις εβδομάδες. Το έργο θα γίνει γιατί το θέλει και ο δήμος, το θέλει και ο Πανιώνιος. Αυτό το ρυάκι που γίνεται σιγά σιγά ποτάμι δεν μπορεί να σταματήσει και δεν θα σταματήσει, γιατί θέλουμε όλοι αυτό το έργο. Εμένα πάντως με ενόχλησε κάτι. Διότι όταν συζητάει ο Πανιώνιος μαζί μου, δεν συζητάει με κάποιο τυχαίο πρόσωπο. Όχι ως πολιτικό, αλλά ως Πανιώνιο. Έχει περάσει από πάνω μου την τελευταία 15ετία όλος ο Πανιώνιος. Έχουμε δώσει κι εγώ και άλλοι συνάδελφοι δήμαρχοι τη ζωή μας».

Για τον Κων. Τσακίρη

-Ποια είναι η γνώμη σας για τον κ. Τσακίρη;

«Αν δεν υπήρχε ο κ. Τσακίρης, τέτοιες σκέψεις δεν θα μπορούσε να κάνει κανένας. Υπερέβαιναν τις δυνάμεις μας. Η γνώμη μου είναι η καλύτερη. Είναι τύχη για τον Πανιώνιο. Αξίζει τον έπαινο όλων μας για την ποιότητα και το ήθος και την αξιοπρέπεια με την οποία ''ντύνει'' τον Πανιώνιο».
Πηγή: Εφημερίδα SportDay
ΣΧΟΛΙΟ "Κ.Ν.": Η συνέντευξη του Γιώργου Κουτελάκη είναι σε θετικό "δρόμο". Θέτει κάποια ερωτήματα, βάζει τις δικές του αμφιβολίες, αλλά νομίζω ότι όλα είναι θεμιτά. Το σημαντικότερο είναι ότι κατά την άποψή μου "απαντά" στις όποιες ανησυχίες υπάρχουν από πολίτες της Νέας Σμύρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: