ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

Η άποψη του Πάνου Κατσούλα

Την ανακοίνωση - τοποθέτηση της Πολιτικής Κίνησης Νέας Σμύρνης του Συνασπισμού σχετικά με το νέο αθλητικό κέντρο του Πανιωνίου, αλλά και τον σχολιασμό των "Κυανέρυθρων Νέων", σχολιάζει ο Πάνος Κατσούλας, Καθηγητής Δημόσιας Β’/θμιας Εκπ/σης- Συνδικαλιστής, κάτοικος Κιάτου και φανατικός οπαδός του Πανιωνίου. Διαβάστε την άποψή του: "Η ανακοίνωση είναι εξόχως υποκριτική και ανειλικρινής σε ότι αφορά το 2ο σκέλος της. Διαφωνεί με τη δημιουργία εμπορικών χώρων διότι: «…θα αποτελέσει υποβάθμιση της καρδιάς της πόλης περιβαλλοντικά , κυκλοφοριακά, θα πλήξει τις υπάρχουσες εμπορικές δραστηριότητες της πόλης μας και θα υποβαθμίσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη.»
Τα επιχειρήματα που αναφέρουν ή είναι εκτός της συγκεκριμένης πραγματικότητας ή δεν αντέχουν στη βάσανο της κοινής λογικής. Ας τα δούμε λοιπόν ένα – ένα για να τ’ ανατρέψουμε.

Λένε ότι η κατασκευή εμπορικών χώρων θα αποτελέσει υποβάθμιση της καρδιάς της πόλης περιβαντολλογικά και κυκλοφοριακά.

Πρόκειται για λάθος ισχυρισμό αφού στην κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της εικόνας του. Στο υπάρχον οικόπεδο με βάση τον ισχύοντα συντελεστή μπορούν να κτιστούν 64.000 μ2 και η πρόταση Τσακίρη προβλέπει να κτιστούν 34.000 μ2 Επομένως δεν υφίσταται καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αντιθέτως υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνιστά το υπάρχον παλιό και επικίνδυνο γήπεδο της Ν. Σμύρνης, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανένα σχεδόν από τους σκοπούς ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου. Σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό, αυτό όχι μόνο δεν θα υποβαθμιστεί, αλλά αντιθέτως θ’ αναβαθμιστεί, αφού εκτός των άλλων θα υπάρξουν τουλάχιστον 900 θέσεις στάθμευσης που σήμερα εκλείπουν.

Λένε ότι θα πλήξει τις υπάρχουσες εμπορικές δραστηριότητες της πόλης.

Είναι ένα σαθρό επιχείρημα. Και τούτο διότι κάλλιστα, σε οποιοδήποτε ιδιωτικό σημείο της Ν. Σμύρνης μπορεί ν’ ανεγερθεί εμπορικό κέντρο(ιδιοκτησίας Τσακίρη ή οποιουδήποτε άλλου επιχειρηματία), όμοιο με τα εκατοντάδες που έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, το οποίο μπορεί να έχει πολλαπλάσιους εμπορικούς χώρους απ’ ότι το εμπορικό κέντρο του γηπέδου. Ένα τέτοιο εμπορικό κέντρο θα ενοχλεί ναι ή όχι; Καταλαβαίνω ότι κάποιοι καταστηματάρχες και έμποροι θα ήθελαν τα μαγαζιά τους να λειτουργούν ως μονοπώλια στην περιοχή τους. Όμως αυτά δεν γίνονται στο υπάρχον σύστημα. Το οποίο άλλωστε και οι ίδιοι το επιβραβεύουν. Διαφορετικά πώς είναι δυνατόν ο δικομματισμός να φτάνει και να ξεπερνάει το 85%;

Λένε ότι θα υποβαθμιστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Πανιώνιου.

Κατ’ αρχάς ο ερασιτέχνης Πανιώνιος αποδέχεται την κατασκευή του εν λόγω αθλητικού κέντρου. Κατά δεύτερον το επιχείρημα είναι αναληθές, αφού το σύγχρονο αυτό αθλητικό κέντρο, θα μπορεί να φιλοξενήσει 3πλάσιους αθλητές(του ενιαίου Πανιωνίου αλλά & νέων της περιοχής), απ’ ότι το σημερινό απαρχαιωμένο. Η ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΝ επικαλείται τον αθλητισμό των νέων ως απάντηση στα ναρκωτικά και την αποβλάκωση των ΜΜΕ. Πώς υλοποιείται όμως η πολύ σωστή αυτή θέση; Με το ν’ αθλούνται περισσότεροι ή λιγότεροι νέοι;

Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της κατασκευής του αθλητικού κέντρου με έξοδα του κράτους ή του Δήμου Ν. Σμύρνης, ώστε ν’ αθλούνται δωρεάν πολύ περισσότεροι νέοι απ’ ότι σήμερα. Όμως η πολιτεία έχει τη βούληση να πραγματοποιήσει το απαραίτητο για το Δήμο και τη γύρω περιοχή έργο; Όχι βέβαια, διότι άλλος είναι ο προσανατολισμός της, άλλη η φιλοσοφία της και άλλη η πολιτική της επιδίωξη. Το σύστημα στη χώρα μας, όπως αυτό εκφράζεται από τις τελευταίες κυβερνήσεις δεν πιστεύει στο κράτος, ούτε στο δημόσιο τομέα. Για αυτό κάνουν οτιδήποτε για να τον εξαφανίσουν και όχι να τον αναβαθμίσουν. Τελευταία δε, με την θέσπιση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τα γνωστών ΣΔΙΤ, δεν κατασκευάζουν κανένα σχεδόν έργο με έξοδα του κράτους. Θα κατασκευάσουν το νέο Αθλητικό κέντρο Ν. Σμύρνης; Και μένει ο Δήμος. Αλλά και αυτός που θα βρει τα χρήματα; Η για ν’ ακριβολογούμε, που θα βρει τόσα πολλά χρήματα; Μήπως από τις επιχορηγήσεις του κράτους; Ή μήπως θα πρέπει να χαρατσώσει τους δημότες του επιβάλλοντας δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη; Η μήπως θα καταφύγει στο δανεισμό; Αλλά και τότε που θα βρει τα χρήματα για την αποπληρωμή του δανείου; Μήπως και τότε το μάρμαρο δεν θα το πληρώσουν οι δημότες της Ν. Σμύρνης; Δυστυχώς, αλλά όλα τα αθλητικά κέντρα σήμερα κατασκευάζονται με χώρους για εμπορική χρήση, που για κάποια χρόνια δίνονται για εκμετάλλευση στο χρηματοδότη του έργου, για να κάνει όχι μόνο απόσβεση του έργου αλλά και για να κερδίσει κιόλας. Όταν το κράτος δεν θέλει ή δεν μπορεί να κατασκευάσει αθλητικά κέντρα, τότε δεν υπάρχει άλλος τρόπος κατασκευής τους. Βέβαια μπορεί να γίνει κατανοητό ο Δήμος Ν. Σμύρνης ή το Κράτος να θέλουν να μειώσουν τους χώρους εμπορικής χρήσης ώστε να δημιουργηθούν χώροι για ακόμη περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις. Όμως σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει και αυτοί να χρηματοδοτήσουν το έργο. Επίσης είναι απόλυτα κατανοητό ο Δήμος Ν. Σμύρνης ή το Κράτος να θέλουν το ρόλο του σκληρού διαπραγματευτή, ώστε να μειώσουν το χρονικό διάστημα της εκμετάλλευσης των εμπορικών χώρων του νέου αθλητικού κέντρου από τον Τσακίρη(ή τον οποιονδήποτε επενδυτή), έτσι ώστε οι εμπορικοί χώροι να περιέλθουν προς εκμετάλλευση ταχύτερα στο Δήμο ή το Κράτος. Όπως επίσης κατανοητό είναι ο Δήμος να θέλει να παίξει το ρόλο του ελεγκτή και του θεματοφύλακα της κατασκευής του έργου. Εκείνο που δεν είναι κατανοητό είναι η στείρα άρνηση. Η αριστερά έχει απόλυτο δίκιο να διαφωνεί με τον τρόπο που λειτουργεί το υπάρχον σύστημα διεθνώς. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κατασκευάζονται σύγχρονα αθλητικά κέντρα. Για αυτό τόσο η απόφαση του Δήμου όσο και η ανακοίνωση της οργάνωσης Ν. Σμύρνης του ΣΥΝ δεν είναι ούτε σωστές ούτε ρεαλιστικές. Μου θυμίζουν και οι δύο ένα από τα πολλά λάθη της αριστεράς, που στην προσπάθειά της να διαδώσει περισσότερο τις ιδέες της και να υλοποιήσει τις θέσεις της, καταφεύγει σ’ ένα στείρο καταγγελτικό λόγο χωρίς προτάσεις, πολλές φορές από κεκτημένη ταχύτητα, βοηθώντας έτσι τη στασιμότητα η ακόμη και την επιδείνωση του προβλήματος.

Μακάρι τόσο ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης κ. Κουτελάκης όσο και η τοπική οργάνωση του ΣΥΝ να διαπιστώσουν το λάθος τους και ν’ αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Πάντως ανακοινώσεις του ΣΥΝ σαν αυτές της τοπικής οργάνωσης της Ν. Σμύρνης βλάπτουν τις επιδιώξεις της ριζοσπαστικής, ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς, ιδίως τώρα που μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο. Με τον ΣΥΝ μου φαίνεται ότι πάει να γίνει το σύνηθες: εκεί που πάει να επωφεληθεί εκλογικά από τις σωστές του θέσεις και δράσεις σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. αυτά της παιδείας, των ομολόγων κ.λ.π. ρίχνει μια κλοτσιά και αδειάζει την καρδάρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: