ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

Ηταν 28 του Ιούνη...

Συμπληρώνεται σήμερα ένας ολόκληρος χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου Σλόμπονταν Γιάνκοβιτς. Το αστέρι του καλαθοσφαιρικού Πανιωνίου έφυγε από την ζωή, αλλά παραμένει μέσα στις καρδιές όλων των φίλων της ομάδας της Νέας Σμύρνης και όχι μόνο. Ο Μπόμπαν, όπως τον φώναζαν, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1963 στην Σερβία. Το 1980, στα 17 του χρόνια, έκανε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, όπου και αγωνίστηκε για 11 χρόνια. Το 1992, ακολουθεί τον προπονητή του, Βλάντο Τζούροβιτς, στην Ελλάδα και την ομάδα του Πανιωνίου. Πολύ γρήγορα ο Μπόμπαν γίνεται το αγαπημένο παιδί της εξέδρας. Η «καλαθομηχανή», όπως επίσης τον αποκαλούσαν στέλνει τον Πανιώνιο στα πλέι- οφ την επόμενη περίοδο, όπου γράφτηκε και η πιο μαύρη σελίδα της ζωής του.
Ήταν 28 Απριλίου του 1993, στο κλειστό της Νέας Σμύρνης. Ο Πανιώνιος αντιμετωπίζει την ομάδα του Παναθηναϊκού και απομένουν 8 λεπτά μέχρι την λήξη. Ο Μπόμπαν έχει την μπάλα και τρέχει προς το καλάθι, ενώ τον μαρκάρει ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκος Αλβέρτης. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, ο κ. Κουκουλεκίδης, χρεώνει επιθετικό φάουλ στον φόργουορντ του Πανιωνίου. Είναι το 5ο του Μπόμπαν, ο οποίος πρέπει να αποχωρήσει από το παιχνίδι. Εκείνος, απίστευτα νευριασμένος, αντιδρά με τον πλέον αψυχολόγητο τρόπο και χτυπάει με φόρα το κεφάλι του στην μπασκέτα. Πετυχαίνει ένα μικρό κομμάτι σίδερο το οποίο δεν ήταν καλυμμένο με το προστατευτικό αφρολέξ. Αμέσως πέφτει στο έδαφος. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, μην έχοντας αντιληφθεί το κακό που έχει συμβεί του φωνάζουν «πέθανε, πέθανε».
«Γιατρέ, βοήθησε με. Δεν νιώθω τα χέρια και τα πόδια μου», λέει στον γιατρό της ομάδας του Πανιωνίου, Γιώργο Κατσιφαράκη. Ο γιατρός του Παναθηναϊκού πηγαίνει πάνω από τον Μπόμπαν. « Καλέστε γρήγορα ένα ασθενοφόρο. Το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο αμέσως», ήταν τα μοναδικά λόγια που είπε. Ύστερα από 20 λεπτά ο Μπόμπαν βρίσκεται στο Γενικό Κρατικό, όπου γίνεται και η διάγνωση: «Διατομή του πέμπτου αυχενικού και τομή του νωτιαίου μυελού», λένε οι γιατροί. Το νούμερο 8 του Πανιωνίου δεν μπορεί να παίξει μπάσκετ ξανά. Καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του. Τα πρώτα δύο χρόνια το θέμα του βρίσκεται στην επικαιρότητα και όλοι θέλουν να τον βοηθήσουν.
Μετά, τον ξεχνούν όλοι. Η σύζυγος του τον εγκαταλείπει, αφήνοντας του τον μικρό Βλαδίμηρο (που πλέον αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα του Πανιωνίου και του ελληνικού μπάσκετ). Λίγοι ήταν αυτοί που έμειναν στο πλευρό του μέχρι το τέλος. Εκείνοι που πραγματικά τον αγαπούσαν. Εκείνοι, που μόλις έμπαινε στο γήπεδο φώναζαν ρυθμικά και με πάθος το όνομα του. Υπήρξαν όμως και εκείνοι που τον εκμεταλλευτήκαν οικονομικά. Δεν έζησε με μεγάλη άνεση ούτε πολλά λεφτά. Δεν πήρε σύνταξη αφού, ένα αγνοία του, δεν ήταν ασφαλισμένος για 2 ολόκληρα χρόνια. Ποτέ όμως δεν το έβαλε κάτω. Είχε πάντα στα χείλη του ένα μεγάλο χαμόγελο.
Τον Ιούνιο του 2006, βρισκόταν στο καράβι για να μεταβεί στην Ρόδο, όπου και υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν βόμβα στις τάξεις των φίλων του Πανιωνίου! Είχαν περάσει ελάχιστοι μήνες από την στιγμή που είχε τιμηθεί από τον Πανιώνιο. Στην κηδεία το, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης, για να πει το τελευταίο αντίο στον Μπόμπαν. Το φέρετρο του θάφτηκε τυλιγμένο με την σημαία του Πανιωνίου. Τη σημαία της ομάδας που αγάπησε και τίμησε όσο λίγοι. Η φανέλα του με το νούμερο 8, κρέμεται από την οροφή του κλειστού γυμναστηρίου της Νέας Σμύρνης, δίπλα από εκείνη του Φάνη Χριστοδούλου, για να θυμούνται όλοι ότι ένας «ζωντανός θρύλος» ονόματι Γιάνκοβιτς, ή Μπόμπαν για τους φίλους, έδωσε την ζωή του για τον Πανιώνιο. Για αυτό και εμείς, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ… Μπόμπαν σε αγαπάμε, ποτέ δε σε ξεχνάμε…

Μπόμπαν Γιάνκοβιτς: 1963- 2006…

Πηγή: http://www.sport-fm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: