ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Τρίτη 15 Μαΐου 2007

Συνέντευξη Λούκα Παβίσεβιτς

"Η πρόκριση στον ημιτελικό των πλέι οφ ήταν ο μεγάλος στόχος από την αρχή της σεζόν και τώρα, ο κόουτς των κυανέρυθρων, Λούκα Παβίσεβιτς, θέτει έναν επιπλέον, που… «θα χαρακτηρίσει για εμάς τη χρονιά φανταστική κι αυτός δεν είναι άλλος από την τρίτη θέση και την ενδεχόμενη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα… Αν τα καταφέρουμε τότε θα είναι ένα θαυμάσιο επίτευγμα για εμάς» λέει ο Μαυροβούνιος κόουτς του Πανιωνίου Λούκα Παβίσεβιτς, μιλώντας στο site του ΕΣΑΚΕ.
Και συνεχίζει: «Μετά την περσινή σεζόν, όταν εγώ ήρθα στην Ελλάδα ο βασικός στόχος που τέθηκε ήταν η σταθεροποίηση σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο κι από εκεί και πέρα να φτάσουμε όσο ψηλότερα γινόταν. Με την τέταρτη θέση πετύχαμε κάτι σπουδαίο κατά τη γνώμη μου. Παλέψαμε σκληρά όλη τη χρονιά και καταφέραμε να βγούμε 4οι στην κανονική περίοδο και στη συνέχεια, απέναντι σε μία πολλή καλή ομάδα, που μας είχε κερδίσει δύο φορές, να υπερασπίσουμε το πλεονέκτημα της έδρας μας στην πρώτη φάση των πλέι οφ».

Πλέον, επόμενος αντίπαλος του Πανιωνίου, στον ημιτελικό του πρωταθλήματος, θα είναι ο νικητής του ζευγαριού Παναθηναϊκός-Μαρούσι, με τους πράσινους φυσικά να έχουν το συντριπτικό αβαντάζ για την πρόκριση… «Είμαστε ήδη πολύ ικανοποιημένοι που φτάσαμε έως εδώ. Στην επόμενη σειρά θα αντιμετωπίσουμε τον Παναθηναϊκό κι αυτό είναι προνόμιο για εμάς. Θα αγωνιστούμε κόντρα στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Θα διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας και τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν ώστε να μετατρέψουμε τη χρονιά από επιτυχημένη σε φανταστική. Αυτό θα συμβεί αν κερδίσουμε ένα εισιτήριο για την ευρωλίγκα, αλλά για αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μας ευνοήσουν και τα αποτελέσματα. Θεωρώ πάντως ότι είναι δύσκολο ο Αρης να χάσει στην έδρα του αφενός κι αφετέρου είναι επίσης δύσκολο για εμάς να τον νικήσουμε εκτός έδρας στον μικρό τελικό (αν τελικά αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό) για να ανατρέψουμε το πλεονέκτημα της έδρας του και να πάρουμε εμείς το εισιτήριο για την ευρωλίγκα. Όλα αυτά όμως είναι υποθέσεις».

Ο Λούκα Παβίσεβιτς είναι από τους παίκτες που ήπιαν μέχρι τελευταίας γουλιάς το νέκταρ της κυριαρχίας της Γιουγκοπλάστικα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ηταν μέλος και των τριών ομάδων που κατέκτησαν τα τρία διαδοχικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και η καριέρα του ως προπονητής έχει συνοδευτεί με πολύ κολακευτικά σχόλια. Ανήκει κι αυτός στη νέα γενιά των κόουτς που προέρχονται από την πρώην Γιουγλοσλαβία και κάνουν την αντεπίθεσή τους για να πάρουν τη σκυτάλη από τους παλιούς… «Νομίζω ότι με μία πρώτη αντιμετώπιση των πραγμάτων, η μπασκετική γνώση δε διαιρείται, ούτε προσδιορίζεται από τον τόπο προέλευσης του καθενός. Φυσικά και παίζει ρόλο αν η χώρα σου έχει παράδοση σε ένα άθλημα, αλλά θα σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, για παράδειγμα, που είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών, τα τελευταία 8 χρόνια βρίσκεται στην Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν, ότι οι Ελληνες προπονητές θα μπορούσαν και μπορούν ακόμα να «προσλάβουν» τη γνώση που προσφέρει ο Ζέλικο ως κόουτς στο ελληνικό πρωτάθλημα και αν δημιουργηθεί μία σχολή Ελλήνων προπονητών που θα κάνουν καριέρα έχοντας ερεθίσματα από τον κορυφαίο. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα καταγωγής, αλλά ταλέντου, αφοσίωσης κι εκπαίδευσης. Είναι γεγονός πάντως ότι την περίοδο που διανύουμε πολλοί που έκαναν σπουδαία πορεία ως παίκτες, γίνονται προπονητές… Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο Σάσα Ομπράντοβιτς, ο Γιαν Τάμπακ, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ακόμα και ο Ράτζα με τον Κούκοτς αν αποφασίσουν ποτέ να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι όλοι αυτοί έχουν τεράστια γνώση του μπάσκετ ως παίκτες και προηγούνται των υπόλοιπων. Εχουν μία εξαιρετική βάση. Επίσης είναι γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια ίσως να εμφανιστούν ακόμα περισσότεροι καλοί κόουτς από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Όλα αυτά όμως, δεν αναιρούν την ουσία. Και η ουσία είναι ότι όταν έχεις σαφή ερεθίσματα δίπλα από την πόρτα σου, όπως γίνεται με τον Ομπράντοβιτς στην Ελλάδα, τότε δε χρειάζεται να είσαι Σέρβος για να γίνεις καλός προπονητής. Χρειάζεται απλά να έχεις ταλέντο και διάθεση να μάθεις, μα και να αφιερωθείς σε αυτό που αγαπάς να κάνεις στη ζωή σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: