ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2006

ΔΙΑΒΑΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!

3ο ΤΕΥΧΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΡΗΞΗ

Στα περίπτερα και το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37 - Εξάρχεια) θα βρίσκεται από το ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΗ το 3ο τεύχος της 15νθήμερης ΡΗΞΗΣ. Βασικό θέμα η γενικευμένη κρίση της παιδείας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Η Ρήξη, παρουσιάζει μία εκτεταμένη συζήτηση μεταξύ ενός δασκάλου, (Γ. Τασσιόπουλος), ενός καθ. λυκείου (Κ. Βαμβακάς), ενός καθ. πανεπιστημίου (Ν. Μαρτίνος), ενός φοιτητή (Γ. Ρακκάς) και του Γ. Καραμπελιά, σχετικά με πολλές από τις πτυχές της εκπαιδευτικής κρίσης, τον χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, τα αδιέξοδα που αυτές ανέδειξαν κ.ο.κ. Στο επίκεντρο τίθεται η παραγωγή μίας εναλλακτικής πρότασης, που να υπερβαίνει τόσο τα αδιέξοδα ενός αναξιοκρατικού και γραφειοκρατικού μοντέλου όσο και την απειλή που αντιπροσωπεύει ο νεοφιλελευθερισμός και η ελεύθερη αγορά που φιλοδοξεί να ελέγξει την εκπαιδευτική διαδικασία. Το κύριο άρθρο, αποφεύγοντας μια ανούσια μικροπολιτική που παράγει “τα πιο βαθιά χασμουρητά”, επικεντρώνεται στην απειλή του βιο-τεχνολογικού “μετανθρώπου” που προβάλει απειλητικά στην εποχή μας.
Ο Κ. Ζουράρις γράφει για τα βιβλία της Ιστορίας του Δημοτικού ενώ ο Β. Φτωχόπουλος συνεχίζει την αλληλογραφία του με την “μαμά-Ελλάς”. Ο. Γ. Σταματόπουλος γράφει για τον Β. Πολύδωρα, ο Ν. Βεντούρας σχολιάζει την επανεμφάνιση των… “Φιλελευθερων”, ενώ ο Γ. Γίγας παρουσιάζει τα “Πρόσωπά” του. Κείμενα για την τακτική του Τ. Παπαδόπουλου, για το πρόβλημα των σκουπιδιών, την καταστροφή του Αμβρακικού, για το Ισραήλ, τα πολιτιστικά, τον Δ. Παπαϊωάννου, τις διεθνείς εξελίξεις στην Ασία, τη Λ. Αμερική και τη Μ. Ανατολή.
Στο τρίτο φύλλο, με βελτιωμένη παρουσίαση και περισσότερες σελίδες, γράφουν ακόμα οι: Μ. Γλέζος, Θ. Τζιούμπας, Γ. Παπαγιαννόπουλος, Θ. Ντρίνιας, Β. Στοϊλόπουλος, Λ. Θωμά, Α. Ανδριόπουλος, Μ. Διόγος, Κ. Μπλάθρας, Γ. Ξένος, Ι. Ξένος, Χ. Σταματοπούλου, Θ. Πολυμένης, Γρ. Σπηλιόπουλος, Γ. Δρόσος, Γ. Καρακώστας, Γ. Γίγας, Ν. Ντάσιος, Π. Ζέρβας, Ν. Φεραίου, Β. Μουρνιανός.



ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΡΔΗΝ Με αφιέρωμα στην Παιδεία
Μεγάλες διαστάσεις έχει προσλάβει τα τελευταία χρόνια η διαμάχη όσον αφορά τη διδασκαλία και την παραγωγή της ιστορικής γνώσης, από το Πανεπιστήμιο και τα Ερευνητικά Κέντρα, μέχρι τα περιοδικά, τα ιστορικά βιβλία κ.λπ. Όποιος ελέγχει τη συνείδηση και το φαντασιακό ανθρώπων και λαών, αυτός μπορεί εύκολα να ελέγξει και τους ίδιους. Αποφασιστικό ρόλο στην εδραίωση της νεοταξικής αντίληψης για τη διάλυση των εθνικών και ταξικών ταυτοτήτων και την αναδειξη του πολτοποιημένου μαζάνθρωπου, παίζουν ιστορικοί και συγγραφείς από την άκρα Αριστερά έως τη φιλελεύθερη Δεξιά. Μια παγκοσμιοποιημένη, αποεθνικοποιητική αντίληψη της ιστορίας δεσπόζει στα Πανεπιστήμια, ενώ επιχειρεί να αλώσει ακόμα και τα βιβλία της βασικής εκπαίδευσης. Παράδειγμα, το βιβλίο της Ιστορίας της 6ης Δημοτικού που αναλύεται εκτενώς. Γράφουν οι: Α. Παυλίδης, Ν. Λυγερός, Γ. Καραμπελιάς, Β. Στοϊλόπουλος, Βλ. Αγτζίδης, Χρ. Κορκόβελος, Γ. Ρακκάς, Γ. Παπαμιχαήλ, Χ. Καπώλη. Για την εκπαίδευση, το Ασφαλιστικό, τη Μ. Ανατολή, την Κύπρο, την οικολογική κοινότητα στο Πελίτι της Δράμας, την ιδεολογία της άκρας Αριστεράς, την τέχνη, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό, γράφουν οι Θ. Στοφορόπουλος, Θ. Τζιούμπας, Γ. Κοντογιώργης, Θ. Ζιάκας, Δ. Γερούκαλης, Κ. Βαμβακάς, Θ. Ντρίνιας, Σ. Κουτρούλης, Π. Πικραμένος, Ε. Μπολιάκη, Μ. Ευρυβιάδης, Γ. Εμμανουηλίδης, Γ. Τοζίδης, Κ. Καραΐσκος, Β. Φτωχόπουλος, Μ. Λοϊζου κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: