ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2006

Ο Αγιος Βασιλης δεν ειναι... χονδρός!

Οχι μόνο δεν ήταν χοντρός, μα ούτε καν γεμάτος. Ούτε ροζ φουσκωτά μαγουλάκια, ούτε άσπρα γένια είχε. Πολύ δε περισσότερο, δεν ταξίδευε αεροπορικώς με... ταρανδοκίνητο έλκηθρο. Ολα αυτά αποτελούν μια σαλάτα από σκανδιναβο-ευρωπαϊκούς μύθους και αμερικάνικες ρεκλάμες που αφορούν τον «Σάντα Κλάους» και που οι διαφημιστές τον κατήντησαν σαντα-μούτρα τους.
Αυτός ο γυαλιστερός παχύσαρκος γέρος με την κόκκινη στολή είναι αποκύημα της φαντασίας ενός Σουηδού σκιτσογράφου ονόματι Χάντον Σάντμπλομ, που «φιλοτέχνησε» το 1931 μια διαφήμηιση για την κόκα κόλα. Ως πατρόν χρησιμοποίησε έναν χοντρό φίλο του (Λου Πρέντις) συνταξιούχο εργάτη της κόκα κόλας. Του φόρεσε τα κόκκινα χρώματα της εταιρείας και σκάρωσε αυτό που σήμερα γνωρίζει ολόκληρη η χριστιανοσύνη για Αγιο Βασίλη! Αυτό έγινε διότι οι προηγούμενες διαφημίσεις της εταιρείας, με έναν άλλο κάπως θρησκοπρεπέστερο Αγιο-Βασίλη που είχε ζωγραφίσει το 1920 ο Νόρμαν Ρόκγουελ, δεν είχαν και τόση επιτυχία. Περιέργως, οι πιο πολλές απεικονίσεις του Αγίου, από το 1800 κι έπειτα, τον παρουσιάζουν γενικά λιπαρό, από ελαφρώς στρουμπουλό γεματούλη μέχρι βαρέως βαρελόσχημο.
Ο δυτικός κόσμος χρησιμοποιεί ως Αγιο Βασίλη τον Αγιο Νικόλαο. Στην Ευρώπη φοράει μπλε ρούχα, έχει μάλιστα κι έναν βοηθό (βοηθός αγίου) γνωστό με το όνομα Νεχτ Ρουπρέχτ.
Ο Αγιος πήγε στην Αμερική, μετανάστης, τον 17ο αιώνα με τους Ολλανδούς. Ο ολλανδικός μύθος λέει πως ένας άγιος κατέφθασε έφιππος την παραμονή τού Αγίου Νικολάου. Αργότερα κάποιος παπάς στη Νέα Υόρκη περιέγραψε τον άγιο σαν καλικάντζαρο, που μπαίνει στα σπίτια από τις καμινάδες και ταξιδεύει με ιπτάμενο έλκηθρο που σέρνουν οκτώ... επώνυμοι τάρανδοι, αφού τους αναφέρει και με τα ονόματά τους: Ντάσερ, Ντάνσερ, Μπράνσερ, Βίξεν, Κόμετ, Κιούμπιντ, Ντόντερ και Μπλίτσεν !!!

Μήπως έρχεται από τη Λαπωνία;

Η Λαπωνία διεκδικεί (ανενδοίαστα κιόλας) τον τίτλο της γενέτειρας του Αϊ-Κλάους, διότι αυτό συνεπάγεται ωραίες μπίζνες. Συγκεκριμένα, οι Λάπωνες ισχυρίζονται ότι κατάγεται από ένα χωριό που λέγεται Κορβατουντούρι, κοντά στην πρωτεύουσα Ροβανιέμι. Εμπνευση του Αμερικανού ζωγράφου Τόμας Ναστ, που εικονογράφησε (κι αυτός) στα 1880 τον Αϊ-Βασίλη, κατά παραγγελίαν του περιοδικού «Harper's magazine». Επειδή το κοινό ήθελε ντε και καλά να μάθει πού είναι το σπίτι του Αϊ-Βασίλη, ο ζωγράφος σκαρφίστηκε λεπτομέρειες, πως τάχα το εργαστήριό του βρισκόταν στο βόρειο πόλο· αλλά επειδή δεν υπάρχουν εκεί τάρανδοι, στο τέλος «απεκαλύφθη» ότι μένει στο Κορβατουντούρι της φινλανδικής Λαπωνίας (όπου επιχωριάζει, και πολύ μάλιστα, ο γκρίζος τάρανδος). Το μυστικό αποκάλυψε το φινλανδικό ραδιόφωνο το έτος 1927. Εκεί στήθηκε σπουδαία τουριστική επιχείρηση η οποία, μεταξύ άλλων, διαθέτει και Κέντρο Χαιρετισμού του Αϊ-Βασίλη, καθώς και γραφείο διανομής των επιστολών που στέλνονται στον Αγιο. Μέχρι και σπιτάκι έχουν οι αθεόφοβοι κομπιναδόροι, στο οποίο ο Αγιο-Βασίλης προσωπικώς δέχεται μεγάλους και μικρούς πελάτες της... αγιοσύνης του. Δηλαδή, ολόκληρη Δύση δεν έχει για το θέμα αυτό κάτι, ας πούμε, πνευματικότερο, κάτι λιγότερο κενό· π.χ. τι έκανε, εκτός από δώρα, ο... Σάντας της; Εκανε καμιά σκέψη, έγραψε κανένα βιβλίο, κάτι, τέλος πάντων, που να μην οδηγεί αυθορμήτως τούς συνειρμούς προς τη σκοτεινή, βαρβαρώδη, προχριστιανική και παλαιοχριστιανική κεντρική και βόρεια Ευρώπη;

Ο δικός μας Αγιος Βασίλης

Ο δικός μας, ο πραγματικός Αγιος Βασίλης, αυτός που υπήρξε ως αληθινός άνθρωπος, ήταν ψηλός και λιγνός. Ούτε ροζ μάγουλα είχε, ούτε άσπρα γένια, ούτε κοιλάρες σαν νταούλι. Αντιθέτως, είχε χλωμό πρόσωπο με σκούρο χρώμα, κοντά μαλλιά και μακριά κατάμαυρα γένια, μεγάλη μύτη, τοξοειδή φρύδια, μαύρα μάτια, μεγάλο μέτωπο πάντα ζαρωμένο, σαν να σκεφτόταν συνεχώς δύσκολα πράγματα· είχε προβλήματα με την υγεία του και υπέφερε από το κρύο και το βαρύ χειμώνα της Καππαδοκίας, όπου ήταν επίσκοπος.
Ο πραγματικός Μέγας Βασίλειος ήταν πνευματικός άνθρωπος και όχι φιγούρα της κόκα κόλα. Προσέξτε: Γεννήθηκε το 329 μ.Χ στην Νεοκαισάρεια του Πόντου. Οι γονείς του ήταν εύποροι. Σπούδασε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα. 27 χρόνων έγινε χριστιανός. Ταξίδεψε στους Αγιους Τόπους. Μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και ασκήτεψε στον Πόντο. Αργότερα, το 370 μ.Χ. χειροτονήθηκε επίσκοπος της Καισαρείας. Δημιούργησε την περίφημη «Βασιλειάδα», ένα συγκρότημα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων όπου έβρισκαν ζεστασιά και αγάπη οι αδικημένοι της ζωής. Η διδασκαλία του και τα συγγράμματά του τον έκαναν μεγάλο δάσκαλο της Ορθοδοξίας. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (27/12/2006). ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ