ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Συνέντευξη Κων. Τσακίρη στην SportDay

Την πεποίθηση πως ο Πανιώνιος θα περάσει σε άλλο επίπεδο με την κατασκευή του νέου γηπέδου εξέφρασε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Κωνσταντίνος Τσακίρης, σε συνέντευξή του στη «SportDay». «Το γήπεδο θα αλλάξει τη μοίρα του Πανιωνίου. Με σύγχρονο γήπεδο μπορούμε να κάνουμε όνειρα τίτλου», δήλωσε. «Τον Ιανουάριο θα αποκτηθούν δύο σέντερ μπακ κι ένας επιθετικός», πρόσθεσε, ενώ ξεκαθάρισε πως «… δεν στεκόμαστε εμπόδιο στους παίκτες μας, αλλά δεν ξεπουλάμε. Με τα λεφτά που μας έδιναν, δεν ήταν δυνατό να παραχωρηθεί ο Σπυρόπουλος». Τέλος αποκάλυψε πως σε μικρή ηλικία ήταν οπαδός και κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας του Παναθηναϊκού.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

• Ξεπεράσατε εύκολα το σοκ του αποκλεισμού στο Κύπελλο UEFA;


«Και να ήθελα δεν θα μπορούσα. Ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές που έχω ζήσει. Όχι τόσο γιατί ολοκληρώσαμε τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις με αυτόν τον τρόπο, αλλά γιατί δεν καταφέραμε να ελέγξουμε τις προσδοκίες μας. Γι' αυτό αποτύχαμε και η ευθύνη είναι δική μου. Από την άλλη πλευρά, βγάλαμε κέρδος απ’ όλη αυτή την προσπάθεια, γιατί η πορεία μας στο ΟΥΕΦΑ από το πρώτο μας παιχνίδι μέχρι το τελευταίο ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Απολαύσαμε το ταξίδι από την αρχή έως το τέλος κόντρα σε ομάδες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Με αυτούς τους αντιπάλους, που έχουν πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από μας, πολεμήσαμε στα ίσια. Δεν δείξαμε κατωτερότητα, τους κοιτάξαμε στα μάτια και πήγαμε μόνο για τη νίκη. Φθάσαμε στο σημείο να νιώθουμε άσχημα, γιατί δεν κερδίσαμε στη Σουηδία τη Χέλσινγκμποργκ και στη Νέα Σμύρνη τη Γαλατά. Αυτό νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρο για τον Πανιώνιο. Το ίδιο βράδυ μάλιστα σκέφτηκα ότι εδώ είναι Ελλάδα και πήρα τηλέφωνο τον Λίνεν για να τον ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά και να του τονίσω ότι τον στηρίζω».

• Πολλοί υποστήριξαν ότι κόντρα στους Γάλλους δεν υπήρχε καθαρό μυαλό στην ομάδα, κάτι που αποδείχθηκε στο τέλος, γιατί και με ισοπαλία θα είχε εξασφαλιστεί η πρόκριση. Ποια είναι η άποψή σας;

«Έχω άλλη άποψη. Νομίζω ότι δεν έχουμε μάθει να αμυνόμαστε. Μπάλα παίζουμε και προσπαθούμε σε κάθε ματς για τη νίκη, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε στην άμυνα ήταν ολοφάνερο. Δεν έχουμε μάθει να απορροφούμε την πίεση κόντρα σε πολύ μεγάλες ομάδες, ενώ είναι σίγουρο ότι έχουμε λίγους παίκτες ενδεκάδας. Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε περισσότερο με αυτούς. Λογικό είναι να υπάρχει κούραση σε όλη την ομάδα, που δεν είναι συνηθισμένη να δίνει συνέχεια κρίσιμους αγώνες Τετάρτη - Κυριακή».

• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για τη συνέχεια;

«Σταθερότητα κάθε χρόνο και διάκριση μέσα από το πρωτάθλημα. Να διεκδικήσουμε μια θέση στην πρώτη πεντάδα. Να είμαστε στα πλέι οφ, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεράσουμε την πίκρα του αποκλεισμού από το UEFA. Οφείλουμε να εκτιμήσουμε αυτά που κερδίσαμε και όχι αυτά που χάσαμε».

• Είστε αισιόδοξος για επανάληψη μιας πορείας όπως αυτής πέρυσι στον Β' γύρο;

«Όλα αυτό δείχνουν, ενώ μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο τώρα απ' ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, που είχαμε συγκεντρώσει συνολικά 16 βαθμούς με τη λήξη του πρώτου γύρου (φέτος έχουμε μαζέψει 18 πόντους και απομένουν τρία παιχνίδια)».

• Ποιες ομάδες συναγωνίζεται αυτή τη στιγμή ο Πανιώνιος; Με ποιους δηλαδή προβλέπετε ότι θα παλέψει έως το τέλος για να διεκδικήσει είσοδο στα πλέι οφ;

«Οι βασικοί αντίπαλοί μας νομίζω ότι θα είναι ο Άρης και ο Αστέρας Τρίπολης. Με αυτές τις ομάδες θα κοντραριστούμε για δύο θέσεις. Για τον Αστέρα το είχα προβλέψει σε ανύποπτο χρόνο ότι θα εντυπωσιάσει. Έχει καλή και ακριβή ομάδα με υψηλές προδιαγραφές».

• Το φετινό πρωτάθλημα είναι πιο ποιοτικό από το περσινό;

«Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο ανταγωνιστικό στην κορυφή και λιγότερο στις θέσεις που οδηγούν στη Β' Εθνική».

• Θα γίνουν μεταγραφικές κινήσεις τον Ιανουάριο;

«Θα αποκτηθούν δύο σέντερ μπακ και ένας επιθετικός ακόμα (μάλλον ο Πετρόπουλος από το Αιγάλεω), εκτός του Λάμπρου Χούτου. Η λίστα έχει ετοιμαστεί από τον κύριο Τσέλιο και η τελική επιλογή θα γίνει από τον Έβαλντ Λίνεν».

• Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι σκάουτερ από το εξωτερικό παρακολουθούν στενά τα αστέρια της ομάδας, δηλαδή τους Τζεμπούρ, Σπυρόπουλο, Μανιάτη, Μάκο. Αν υπάρξει καλή πρόταση, θα δώσετε τη συγκατάθεσή σας για να φύγουν;

«Ο Πανιώνιος δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην πορεία κανενός παιδιού, αλλά δεν ξεπουλάει και αυτό το τελευταίο το απέδειξε. Σίγουρα πρέπει να δείξουμε στους νέους παίκτες ότι ο “Ιστορικός” μπορεί να τους βοηθήσει να φθάσουν ψηλότερα και σε καμιά περίπτωση δεν θα σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξή τους, αλλά όλα αυτά υπό όρους και προϋποθέσεις. Άλλο είναι να παραχωρήσεις παίκτη σε ομάδα του εξωτερικού και άλλο σε μια ομάδα ελληνική, που αύριο θα σε κοντράρει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι μπορούν να παραχωρηθούν, αλλά κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Αν υπάρξει πρόταση ικανοποιητική, τότε θα πούμε "ναι", αλλά πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε το συμφέρον του συλλόγου».

• Υπάρχουν προτάσεις αυτή την εποχή για παίκτες του Πανιωνίου;

«Φυσικά. θα χαρακτήριζα τις προσφορές που έχουν γίνει καταπληκτικές. Βλέπετε, οι πολύ καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη βοήθησαν στο να γίνουν αυτοί οι παίκτες πιο γνωστοί. Απλά για να παρθεί απόφαση να φύγει κάποιος ποδοσφαιριστής θα πρέπει να υπάρξει αντικαταστάτης του. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό που θέλω να το γνωρίζουν όλοι. Στην περίπτωση πώλησης του οποιουδήποτε παίκτη θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να μαθαίνει ο κόσμος μας τα πάντα».

• Με τον Σπυρόπουλο τι είχε συμβεί το καλοκαίρι και δεν έφυγε, ενώ ακούγαμε ότι υπήρχε καλή προσφορά;

«Ο Νίκος δεν έφυγε γιατί το καλοκαίρι υπήρχε ένα καθεστώς οικονομικής ομηρίας. Έπρεπε να τον πουλήσουμε φθηνά, αλλά ο Πανιώνιος δεν θέλω να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Με τα λεφτά που μας πρόσφεραν δεν υπήρχε περίπτωση να παραχωρηθεί κανένας ποδοσφαιριστής μας, πόσω μάλλον ο Σπυρόπουλος».

• Η κατάκτηση ενός τίτλου είναι εφικτή ή όνειρο απατηλό;

«Αν καταφέρουμε και δημιουργήσουμε το δικό μας σύγχρονο γήπεδο, θα μπορούμε να κάνουμε όνειρα ακόμα και για τίτλο. Η μοίρα του συλλόγου σε όλα τα αθλήματα είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει με τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις που σχεδιάζουμε. Θα αποκτήσουμε οικονομική αυτοδυναμία και μελλοντικά ο Πανιώνιος δεν θα έχει την ανάγκη κανενός Τσακίρη ή οποιουδήποτε άλλου επενδυτή για να επιβιώσει. Θα έχουμε στον δικό μας χώρο τον κόσμο μας επτά ημέρες την εβδομάδα, που θα απολαμβάνει ό,τι και ένας φίλαθλος σε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό. Αν τα καταφέρουμε, θα μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά για τη δημιουργία του πολυπόθητου τέταρτου ισχυρού πόλου στην Αττική. Χρόνια ολόκληρα ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ μονοπωλούν τους τίτλους. Καιρός είναι να δημιουργηθεί ένας ακόμη πόλος, ο τέταρτος, που θα τους κοντράρει στα ίσια. Νομίζω ότι είναι εφικτό. Χωράει και μια τέταρτη ανταγωνιστική ομάδα η Αττική. Ήδη με τις κινήσεις που κάνουμε κερδίζουμε νέους φίλους. Ο Πανιώνιος βγάζει προς τα έξω υγεία, γιατί είναι μια ομάδα που προσπαθεί σε σωστές βάσεις να δημιουργήσει κάτι αξιόλογο. Αυτό το αναγνωρίζει ο κόσμος και βλέπετε ότι από τους 1.000 θεατές, που είχαμε μέσο όρο όταν ανέλαβα, φθάσαμε τους 3.000. Θα είναι τεράστιο κέρδος αν σε λίγα χρόνια διπλασιαστούν. Θα ισοδυναμεί με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος».

• Η κατασκευή του νέου γηπέδου βρίσκεται σε καλό δρόμο;

«Θεωρώ πως προχωρούμε σωστά. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε μια συνάντηση με τον κύριο Σουφλιά, που απ' ό,τι ξέρω βλέπει θετικά το όλο θέμα και έχει στηρίξει τις προσπάθειες των περισσότερων ομάδων μέχρι στιγμής. Περιμένουμε και εμείς την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να μπει το νερό στο αυλάκι. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες, σε δύο χρόνια θα έχει δημιουργηθεί το σπίτι του συλλόγου».

• Σας ανησυχούν οι αντιδράσεις που πιθανόν να υπάρξουν από τους κατοίκους της περιοχής;

«Σε καμία περίπτωση. Ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν βλέπουν ότι με τις εργασίες θα ωφεληθεί ολόκληρη η περιοχή. Αναβάθμιση θα υπάρξει και όχι υποβάθμιση. Νομίζω ότι οι όποιες αντιδράσεις προέρχονται από μικροπολιτική σκοπιμότητα ή από κάποιους που εκμεταλλεύονται την τάση της άρνησης που υπάρχει στην Ελλάδα για καθετί νέο που πάει να δημιουργηθεί. Μιλάμε ότι συνολικά στη συγκέντρωση που έκαναν μαζεύτηκαν όλοι και όλοι 80 άνθρωποι, από τους οποίους 30 ήταν οπαδοί του συλλόγου που πήγαν μόνο και μόνο από περιέργεια. Προσωπικά δεν λαμβάνω υπόψη μου τις αντιδράσεις αυτές. Ο δήμος συντάσσεται μαζί μας, το ίδιο και η πλειονότητα των δημοτών».

• Οι φανατικοί οπαδοί του συλλόγου, οι «Πάνθηρες», σας λατρεύουν. Υπάρχει κάποια εξήγηση;

«Εκτιμούν την προσπάθεια που καταβάλλω όλο αυτό το διάστημα. Αναγνωρίζουν ότι κάτι πρωτόγνωρο πάει να γίνει. Τα παιδιά αυτά ήταν παρεξηγημένα και όσο καιρό είμαι κοντά τους, όπως θα διαπιστώσατε, δεν δημιουργούν το παραμικρό. Κόντεψαν να διαλυθούν κάποια στιγμή αλλά τώρα, με τη στήριξη που τους παρέχουμε, αυξάνονται και αυτό είναι θετικό γιατί αυτοί στηρίζουν την ομάδα και στα δύσκολα. Μας βοηθούν πάρα πολύ. Εγώ προσωπικά τους υποστηρίζω και τους συμπαθώ, γιατί γουστάρουν την ομάδα και όχι την επιτυχία όπως άλλοι. Ο υπόλοιπος κόσμος, που απλά παρακολουθεί τους αγώνες, τώρα που σταμάτησαν οι επιτυχίες μπορεί να σταματήσει να έρχεται στο γήπεδο. Αντίθετα, αυτά τα παιδιά θα παραμείνουν δίπλα μας και θα τραγουδάνε για 90 λεπτά, ακόμα κι αν τους στενοχωρεί η ομάδα».

• Εσείς βλέπετε την ενασχόλησή σας με τον Πανιώνιο σαν χόμπι ή προσβλέπετε μελλοντικά σε κέρδη;

«Ο Πανιώνιος είναι χόμπι και όχι επιχείρηση για να βγάλει κανείς χρήματα. Εγώ δεν ήρθα για να βγάλω, αλλά γιατί είχα μέσα μου το μικρόβιο του οπαδού. Είχα άλλη τρέλα και ευτυχώς βγάζω αρκετά από τις επιχειρήσεις μου. Στην ομάδα έβαλα πολλά χρήματα γιατί το γούσταρα. Τα έδωσα με την καρδιά μου και θα συνεχίσω να δίνω. Με ευχαριστεί και αυτό είναι το κέφι μου. Για να σας το πω διαφορετικά, βάζω γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταφέρει να επιβιώσει η ομάδα. Αυτή δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα. Γι' αυτό φωνάζω να γίνει το γήπεδο, για να αποκτήσει ο σύλλογος έσοδα και να καταφέρει να τα βγάζει πέρα δίχως την υποστήριξη του οποιουδήποτε Τσακίρη, που σήμερα είναι, αλλά αύριο μπορεί να μην είναι κοντά στην ομάδα».

• Εσείς πώς κολλήσατε το μικρόβιο του Πανιωνίου;

«Στην αρχή ασχολήθηκα με το μπάσκετ και όταν μπήκα στην οικογένεια του σωματείου κατάλαβα ότι το να βλέπεις έναν αγώνα της ομάδας είναι μόνο το 20% της εμπειρίας τού να είσαι Πανιώνιος. Είναι μια άλλη φάση. Το είδα πολύ ζεστά και είμαι ευτυχισμένος που συνέδεσα το όνομά μου με το πρώτο πρωτάθλημα σε ομαδικό άθλημα στην ιστορία του συλλόγου, στο μπάσκετ γυναικών».

• Ήσασταν πάντα υποστηρικτής των «κυανέρυθρων» ή υποστηρίζατε άλλη ομάδα σε νεαρή ηλικία;

«Μικρός ήμουν Παναθηναϊκός και με διαρκείας. Πήγαινα στο γήπεδο μάλιστα πολύ συχνά, αλλά η γκρίνια και η μιζέρια του κόσμου με έκαναν να απομακρυνθώ».

• Το έργο της Σούπερ Λίγκας θα το χαρακτηρίζατε θετικό;

«Ναι και σε αυτό δεν δέχομαι κουβέντα. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είναι ένας πολύ πετυχημένος πρόεδρος. Φυσικά και τα άλλα στελέχη στη Λίγκα εργάζονται πολύ σκληρά, προκειμένου να λειτουργήσουν όλα σωστά. Προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες και σημαντικό έργο. Θεωρώ ότι η μέχρι τώρα συνεργασία μας είναι άριστη και πιστεύω ότι όλα θα βαδίσουν σιγά-σιγά προς το καλύτερο».

• Φίλους από τον χώρο του ποδοσφαίρου έχετε δημιουργήσει;

«Έχω φιλική σχέση με τον Λάμπρο Σκόρδα και τον Θωμά Μητρόπουλο. Με τον πρόεδρο του Άρη ταιριάζουμε, γιατί είμαστε και οι δύο επαναστάτες. Ο Θωμάς από την άλλη πλευρά είναι ένας πολύ καλός φίλος. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός για τα θέματα διαιτησίας, ωστόσο εγώ τον θεωρώ πανέξυπνο άνθρωπο και θέλω να ξέρεις ότι από τη φιλία του Μητρόπουλου έχω διδαχθεί πολλά. Όποιος τον έχει γνωρίσει προσωπικά μπορεί να καταλάβει τι εννοώ. Πιστεύω ότι είναι εμπειρία να μιλάς για μπάλα με αυτόν τον άνθρωπο. Γνωρίζει το αντικείμενο καλύτερα από τον καθένα. Κέρδισα πολλά από αυτόν, έμαθα! Μπορεί να μη συμφωνώ απόλυτα με τη φιλοσοφία του σε αρκετά θέματα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που τον έχω συμβουλευτεί. Και βέβαια ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε αυτός ούτε εγώ αυτή την ειλικρινά φιλική σχέση. Να σκεφτείς ότι πέρυσι στον δεύτερο γύρο, όταν καιγόταν η ομάδα του για βαθμούς (τη στιγμή που εγώ είχα σωθεί), πήγα μέσα στο Αιγάλεω και τον κέρδισα ρίχνοντάς τον ουσιαστικά κατηγορία. Ούτε πριν ούτε μετά, παρ' ότι μιλούσαμε, μου έκανε κουβέντα για το παιχνίδι. Ακόμα και όταν έπεσε κατηγορία, και αυτό το εκτιμώ. Γι' αυτό τον θεωρώ φίλο».

• Θεωρείτε πετυχημένο το έργο του στην ΠΑΕ Αιγάλεω;

«Αγωνιστικά το Αιγάλεω είχε πολλές επιτυχίες. Έπαιξε καλή μπάλα και έβγαλε σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Από την άλλη πλευρά ως ΠΑΕ είναι η μοναδική που επί έξι συνεχή χρόνια κλείνει στον ισολογισμό της με κέρδη. Όλες οι άλλες έχουν ζημίες! Και μιλάμε για αληθινά κέρδη, όχι μούφα. Ο άνθρωπος είναι μοναδικό φαινόμενο».

• Θα ολοκληρώσω με μια ερώτηση για τον κορυφαίο προπονητή της περσινής σεζόν, τον Έβαλντ Λίνεν. Ποια είναι η σχέση σας με αυτόν;


«Καταπληκτική. Ο Λίνεν δεν είναι απλά προπονητής, αλλά στέλεχος της διοίκησης και επιθυμία μου είναι να μείνει στην ομάδα μας για πολλά χρόνια. Έχω μια άλλη λογική και οι συνεργάτες μου παραμένουν κοντά μου για όσο διάστημα επιθυμούν. Στη ναυτιλιακή εταιρεία από την ίδρυσή της έως σήμερα δεν έχει φύγει κανείς. Μόνο οικειοθελώς. Αν τώρα θελήσει να φύγει για να πάει στην Μπάγερν ή την Μπαρτσελόνα, είναι μια άλλη ιστορία, αλλά το σίγουρο είναι ότι απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και θα κάνω τα πάντα για να παραμείνει πολλά χρόνια στον σύλλογο. Προσωπικά τον στηρίζω γιατί τον θεωρώ καταπληκτικό προπονητή και άνθρωπο. Λάθη ίσως να έκανε και θα εξακολουθήσει να κάνει, όπως όλοι μας. Αυτό είναι ανθρώπινο. Γιατί μήπως εγώ δεν έχω κάνει; Ή υπάρχει κάποιος που υποστηρίζει ότι δεν κάνει; Νομίζω ότι βρήκαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Είμαστε τυχεροί και ευτυχώς που εμπιστεύτηκα με κλειστά μάτια τον τεχνικό διευθυντή, Γιώργο Τσέλιο, γιατί ουσιαστικά εκείνος μου τον πρότεινε».

Πηγή: SportDay

Δεν υπάρχουν σχόλια: