ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Πάλι τα ίδια με το Λίνεν …

Του Πάνου Κατσούλα

Ότι αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για τις αθλητικές στήλες των εφημερίδων, οι οποίες και πάρα πολλές είναι στη χώρα μας, αλλά και συνηθίζουν να υπερβάλουν, είναι γεγονός. Είναι η καλύτερη περίοδος διότι συντηρούν σενάρια η αναπαράγουν φήμες για πιθανές μεταγραφές ή προσλήψεις προπονητών. Ακόμη και αν ένας ποδοσφαιριστής αποτελεί 3η η 4η επιλογή μιάς ομάδας, θα γράψουν ότι ο Χ ποδοσφαιριστής αποτελεί πρώτο μεταγραφικό στόχο της Ψ ομάδας! Έτσι λοιπόν κερδίζουν αναγνώστες και πουλούν περισσότερα φύλλα.
Σε κάποιες δε περιπτώσεις υπερβάλουν πολύ, όπως στην περίπτωση του προπονητή του Πανιωνίου, παρά το γεγονός ότι έχει τονιστεί απ’ όλες τις πλευρές(κ. Λίνεν, κ. Τσακίρη) ότι ο προπονητής του Πανιωνίου δεσμεύεται με συμβόλαιο και δεν θ’ αποχωρήσει από το σύλλογο. Όμως οι εφημερίδες επιμένουν διότι έχουν τα παρακάτω δύο σκεπτικά: Το πρώτο είναι ότι ο Κόκκαλης έχει τη δυνατότητα να αποζημιώσει αδρά τον Τσακίρη εξαγοράζοντας το συμβόλαιο του Γερμανού και να εξασφαλίσει για τον κ. Λίνεν ένα καλύτερο συμβόλαιο απ’ αυτό που έχει με τον Πανιώνιο, που σημειωτέον είναι πολύ καλό. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να φέρει προπονητή πρώτης γραμμής(Φέργκιουσον, Βεγκέρ, Μουρίνιο, Μπενίτεθ, Λίπι, Χίτζφλεντ κ.λ.π.), πράγμα άλλωστε που δήλωσε και ο κ. Κόκκαλης και επομένως θα στραφεί σε προπονητές μικρότερης φήμης ή και αξίας, οι οποίοι όμως θα πρέπει να είναι γνωστοί στους φιλάθλους του, ή τουλάχιστον να έχουν εργαστεί σε ομάδες που είναι γνωστές στους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Το ζήτημα είναι ότι και πάλι μερικοί εξ’ αυτών, ενδεχομένως και όλοι, να μη θελήσουν να έρθουν στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό. Ήδη όπως γράφτηκε εισέπραξε την πρώτη άρνηση από τον προπονητή της Εσπανιόλ Βαλβέρδε. Αν λοιπόν δεν τα βρει και με τους άλλους υποψηφίους αυτής της κατηγορίας και προκειμένου να φέρει τριτοκλασάτους ξένους προπονητές, είναι προφανές να στραφεί στους 1-2 καλύτερους που εργάζονται στην Ελληνική αγορά. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο κ. Λίνεν.
Όμως και τα δύο παραπάνω λογικά σκεπτικά των εφημερίδων προσκρούουν σε σημαντικά εμπόδια, τα οποία οι εφημερίδες δεν λαμβάνουν υπόψιν, διότι τότε το σενάριο Λίνεν δεν στέκει. Τα εμπόδια είναι ότι ο κ. Τσακίρης διαφαίνεται να μην υιοθετεί την περίπτωση της εξαγοράς του συμβολαίου του κ. Λίνεν από τον Ολυμπιακό, για λόγους αρχής αλλά και ουσίας. Ο λόγος αρχής είναι ότι θα πρέπει να σταματήσει κάποτε το φαινόμενο ο «μικρός»(εν
προκειμένω ο Πανιώνιος) να εξαγοράζεται από τον «μεγάλο»(εν προκειμένω ο Ολυμπιακός). Και ο λόγος ουσίας είναι ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο κ. Λίνεν προσλήφθηκε στον Πανιώνιο όχι μόνο ως απλός προπονητής, αλλά προσλήφθηκε και ως σύμβουλος, καθοδηγητής, οργανωτής και δημιουργός μιάς καινούργιας και δυνατής ομάδας, που θα στηρίζεται και στις υποδομές της, τις οποίες θα επιβλέπει ο ίδιος. Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν πράξη ούτε σε 2 ούτε σε 4 χρόνια. Επομένως ο κ. Τσακίρης αν θέλει να δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα πρέπει να κρατήσει τον προπονητή Λίνεν αρκετά χρόνια, πολύ περισσότερο τώρα που φαίνεται ότι το έργο του αποδίδει καρπούς. Αν υποπέσει στο λάθος και αλλάζει τους προπονητές και το βασικό κορμό της ομάδας σαν τα πουκάμισα(δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες), τότε δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσει ισχυρή και ανταγωνιστική ομάδα. Τέλος ένα ακόμη εμπόδιο για την πρόσληψη του κ. Λίνεν στον Ολυμπιακό είναι το γεγονός ότι ο Γερμανός θέλει να λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς παρεμβάσεις στο έργο του, ζητήματα που δε γνωρίζω κατά πόσο διασφαλίζονται έμπρακτα στον Ολυμπιακό. Επίσης ο κ. Λίνεν γνωρίζει πολύ καλά ότι στον Ολυμπιακό δεν έχουν υπομονή, δεν ανέχονται τις ήττες(ιδίως στην Ελλάδα) και επομένως με τις πρώτες αποτυχίες είναι πιθανόν, είναι σίγουρο κατά τη δική μου αντίληψη, ότι θα απολυθεί. Πιστεύω δηλ. ότι ο Λίνεν ή ο Λεμονής ή ο Δώνης αν πήγαινε στον Ολυμπιακό και όχι στην ΑΕΚ κ.λ.π. θα είχαν μηδαμινή έως ανύπαρκτη ανοχή σε σχέση με προπονητές όπως ο Βαλβέρδε, ο Τερίμ κ.λ.π. Τούτων δοθέντων, δε νομίζω ότι ο πάγκος του Ολυμπιακού αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τον κ. Λίνεν, έστω και αν του εξασφάλιζε ένα ισχυρότερο συμβόλαιο με αυτό του Πανιωνίου. Διότι αν ένας προπονητής που έχει υπογράψει ένα καλό συμβόλαιο, απολυθεί στο πρώτο 6μηνο ή τον πρώτο χρόνο τότε δεν μπορεί να επωφεληθεί από το πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του. Θα ήταν προτιμότερο για αυτόν να είχε ένα μικρότερο συμβόλαιο, αλλά που θα του εξασφάλιζε μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στην ομάδα. Που θα του εξασφάλιζε με λίγα λόγια σιγουριά. Επίσης αποτελεί μελανό σημείο στην περεταίρω καριέρα του να τον διώξουν από μια ομάδα σαν αποτυχημένο. Διότι αυτό πρόκειται να γίνει. Και το φαινόμενο που περιγράφω δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό του Ολυμπιακού. Ισχύει και για όλες τις «μεγάλες» Ελληνικές ομάδες. Τα πρόσφατα παραδείγματα με τις απολύσεις των Φερέρ, Πεσέιρο και Λεμονή το αποδεικνύουν.
Άποψή μου λοιπόν είναι ότι ο κ. Λίνεν θα πρέπει να τιμήσει το συμβόλαιο που έχει με τον Πανιώνιο μέχρι το 2010 και γιατί όχι και να το επεκτείνει. Με την υπάρχουσα νοοτροπία που επικρατεί στις διοικήσεις και στους φιλάθλους των «μεγάλων» Ελληνικών ομάδων(άσκηση τρομερής πίεσης, δημιουργία άγχους στον προπονητή και τους παίκτες, μη αποδοχή της ήττας, γκρίνια κ.λ.π.), δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για έναν προπονητή να εργαστεί σ’ αυτές. Τέλος ο κ. Τσακίρης δε θα πρέπει να δεχτεί και δε νομίζω ότι θα το πράξει τελικά, οποιαδήποτε αποζημίωση από τον Ολυμπιακό, προκειμένου να σπάσει το συμβόλαιο του κ. Λίνεν για λόγους που εξήγησα παραπάνω, αλλά και διότι έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του.
Πρόβλεψή μου είναι ότι ο κ. Λίνεν θα παραμείνει στον Πανιώνιο τιμώντας το συμβόλαιό του, διότι αυτό αποτελεί από κάθε πλευρά τη μόνη ορθή επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: