ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση...

Στον ΠΚ του Σαββάτου έγραφα: "Το εύκολο είναι να σας γράψω ότι η ομάδα κάνει «κοιλιά», ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή, ότι όλοι πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια. Είναι εύκολο, αλλά και αυτονόητο. Οι Πανιώνιοι, παρά τις διαφορετικές τους απόψεις στηρίζουν την ομάδα με κάθε τρόπο. Το έδειξαν τη περασμένη Κυριακή, όταν παρ’ ότι το Β’ ημίχρονο με τον Λεβαδειακό ήταν εφιαλτικό φώναζαν υπέρ της ομάδας και στο τέλος πανηγύρισαν το γκολ του Λάτκα λες και ήταν νικητήριο. Όμως ο κόσμος εκτός από στήριξη θέλει να βλέπει και κάποια πράγματα στο χορτάρι.

*** Η ομάδα δείχνει την ίδια, μέτρια, εικόνα που είχε στην αρχή του πρωταθλήματος. Και κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό δεν είναι καθόλου καλό μήνυμα. Και θα εξηγήσω το γιατί. Ο Εμίλιο Φερέρα είχε (και έχει...) την απόλυτη στήριξη μας καθώς είναι ένας νέος προπονητής που προσπαθεί
και αυτός μέσα από την αγωνιστική δραστηριότητα να βρει τα πατήματά του, να ταιριάζει την φιλοσοφία και τις απόψεις του με την ομάδα και τους παίκτες. Ομως έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες από την πρώτη προπόνηση του Εμίλιο με την ομάδα του Πανιωνίου και κάποια πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο απλά. Ας πούμε ότι ο Μπερνάρντ Κουμορτζί «φωνάζει» ότι είναι ντεφορμέ δεν χρειάζεται να είσαι ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον να το καταλάβεις. Οτι κάποια στιγμή ο Μπάλαμπαν θα πρέπει να σταματήσει να τρώει μόνος του το ξύλο στην επίθεση επίσης δεν χρειάζεται να έχεις κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ για να το δεις. Τα όσα γράφω δεν είναι υποδείξεις προς τον Φερέρα. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Αυτός στον πάγκο εγώ στην εφημερίδα. Επισημάνσεις κάνω που βλέπει κάθε Πανιώνιος. Σεβόμαστε και στηρίζουμε τον Εμίλιο Φερέρα και την προσπάθεια των παικτών. Γι’ αυτό το λόγο κάνουμε τις επισημάνσεις.

*** Το 2010 δεν άρχισε καλά. Μια ήττα και δυο ισοπαλίες ενώ μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με Αστέρα Τρίπολης (σήμερα εκτός), Ολυμπιακό (εντός ) και Ατρόμητο (εκτός). Αυτό που θέλει ο κόσμος του Πανιωνίου είναι να παίζουν οι καλύτεροι, οι φορμαρισμένοι. Αυτοί που θα μοχθήσουν στο χορτάρι. Δεν μας ενδιαφέρει αν τελικά νικήσουμε ή χάσουμε (προφανώς θέλουμε νίκες...), αλλά εκείνο που πρωτίστως μετράει είναι να μην βλέπουμε παίκτες «αδιάφορους», κουρασμένους, «με ψηλά τη μύτη». Ο Πανιώνιος δεν είναι ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ για κανέναν. Ούτε για παίκτες, ούτε για προπονητή. Και αυτός που μπορεί να διορθώσει την «μέτρια» εικόνα των πρώτων αγωνιστικών του 2010 είναι ο Εμίλιο Φερέρα. Είναι η στιγμή που ο κόουτς πρέπει να ρισκάρει, να τολμήσει. Ας αφήσει κάποιους από τους πρωτοκλασσάτους στο πάγκο 1-2 αγωνιστικές. Δεν θα πάθουν τίποτα. Αντιθέτως θα καταλάβουν ότι πρέπει να βελτιωθούν. Νομίζω ότι η απαράδεκτη εμφάνιση κόντρα στον «μισό» Θρασύβουλο είναι η καλύτερη ευκαιρία για τον Φερέρα να τρίξει τα δόντια σε μερικούς και να τους αφήσει να ξεκουραστούν... Κόουτς είναι η ώρα να τολμήσεις. Είμαστε δίπλα σου... ".

Αναδημοσιεύω το κείμενο μου γιατί δυστυχώς λίγες ώρες μετά στο γήπεδο της Τρίπολης (κόντρα σε μια ομάδα που σκόραρε δυο φορές χωρίς να κάνει φάσεις...) η ομάδα έδειξε ακριβώς το ίδιο "κακό" αγωνιστικό πρόσωπο. Παίκτες στα όρια της αδιαφορίας, προπονητής απαθής. Χθες έγραψα λίγα πράγματα γιατί θα έγραφα "βαριές" κουβέντες και για τον Φερέρα και για ορισμένους παίκτες. Σήμερα πιο ήρεμος θέλω να τονίσω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα πλέον. Απέχουμε ελάχιστα από το να μπλέξουμε σε περιπέτειες (αν δεν έχουμε μπλέξει ήδη...).

Η εικόνα της ομάδας ΑΔΙΚΕΙ πρώτα απ' όλα τους παίκτες και τον προπονητή γιατί αυτοί έκαναν την εξαιρετική πορεία μέχρι το ματς με τη Καβάλα. ΑΔΙΚΕΙ τον Τσακίρη που σε καιρούς μεγάλης οικονομικής κρίσης χρηματοδοτεί μια ΠΑΕ με 3000 διαρκείας (όταν π.χ. ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει περισσότερα από 8000 αν δεν κάνω λάθος...) και φυσικά ΑΔΙΚΕΙ τους "κυανέρυθρους" φιλάθλους που θέλουν να βλέπουν μια αξιοπρεπή ομάδα.

Η ευθύνη για την "κακή" εικόνα ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στον Εμίλιο Φερέρα και τους παίκτες. Δεν έχουν καμία δικαιολογία. Αυτοί δεν ήταν που νικούσαν με καλό ποδόσφαιρο μέχρι το ματς με τη Βαβάλα; Τι συνέβη; Ξέχασαν τη μπάλα; Οχι βέβαια...

Αρκετοί παίκτες επαναπαύθηκαν. Βολεύτηκαν. Εχουν σίγουρη καβάντζα και σ' ότι αφορά την 11άδα, αλλά και οικονομικά. Με λίγα λόγια έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι. Λυπάμαι αλλά το είχα γράψει εδώ και εβδομάδες. Είναι ένα φαινόμενο που ζήσαμε και επί Εβαλντ Λίνεν. Οπως τότε έτσι και σήμερα για να βγει από την11αδα κάποια από τις "πριμαντόνες" της ομάδας ή θα πρέπει να τραυματισθεί ή να αποβληθεί. Διαφορετικά παίζει ακόμα και "νεκρός". Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ονόματα!!!

Ομως επαναπαύθηκε και ο Φερέρα. Παίζουμε με το ίδιο σύστημα είτε έχουμε χάσει, είτε έχουμε νικήσει τη προηγούμενη αγωνιστική. Για 11άδα δεν συζητώ. Οι θέσεις είναι νοικιασμένες όπως οι θέσεις του πάρκινγκ. Ο Εμίλιο βολεύτηκε μαζί με τους παίκτες του. ΛΑΘΟΣ. Ποδοσφαιρικό "έγκλημα". και αυτό πληρώνουμε τώρα.

Θεωρώ ότι κάθε προπονητής (όπως κάθε επαγγελματίας...) πρέπει να κρίνεται αφού ολοκληρωθεί η δουλειά του. Οταν συνθέσει το παζλ που έχει ετοιμάσει. Και να κριθεί αν έχει πετύχει τους στόχους που έχει θέσει μαζί με τη διοίκηση στην αρχή της σεζόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο προπονητής, όπως και οι παίκτες, δεν κρίνεται κατά τη διάρκεια της σεζόν. Και κυρίως κρίνεται από το αν μπορεί στις "κακές" στιγμές πρώτα να διαγνώσει το πρόβλημα που υπάρχει και η ομάδα δεν πάει καλά και δελύτερο (φυσικά...) να διορθώσει τα κακώς κείμενα επαναφέροντας έτσι την ομάδα στο σωστό δρόμο.

Και εδώ είναι το θέμα με τον Εμίλιο Φερέρα. Η συντριπτική πλειοψηφία βλέπει ότι η ομάδα ΕΧΕΙ πρόβλημα. Δεν είχε μέχρι το ματς με τη Καβάλα. Οχι ότι όλα λειτουργούσαν τέλεια, αλλά η ομάδα είχε αρχή, μέση & τέλος, έπαιζε καλά, πάλευε τα ματς. Και αυτό ανεξάρτητα αποτελέσματος. Από το ματς με τη Καβάλα άρχισε η κατηφόρα. Στην αρχή είπα είναι "κοιλιά". Σωστά. Ομως αγωνιστική "κοιλιά" επτά ματς (6 πρωταθλήματος και 1 κυπέλλου) με το συμπάθειο δεν υπάρχει; Δεν είναι "κοιλιά". Είναι τυμπανισμός! Χρειάζεται λοιπόν παρέμβαση. Χρειάζεται να κάνει κάτι ο κόουτς έτσι ώστε η ομάδα να γίνει "καλά". Ομως ο κόουτς θεωρεί ότι ΔΕΝ υπάρχει πρόβλημα. Και αφού δεν βλέπει πρόβλήμα, δεν πρέπει να διορθώσει τίποτα καθώς όλα πάνε καλά...

Η άποψή μου είναι ότι όπως στην αρχή του πρωταθλήματος, έτσι και τώρα ο προπονητής μαζί με τους παίκτες μπορούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Ιδιαίτερα ο κόουτς που μετά το "κακό" ξεκίνημα στο πρωτάθλημα εντόπισε τα κακώς κείμενα (παραδέχθηκε ότι είχε αδικήσει κάποιους πάικτες) και τα διόρθωσε. Το ίδιο πρέπει να κάνει τώρα. Διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει ο Τσακίρης και η διοίκηση της ομάδας.

Μάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: