ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007

Με 101 νίκες γράφει ιστορία και στην Ευρώπη

Η εκατοστή πρώτη νίκη του Πανιώνιος Forthnet στην ιστορία της ομάδας στα ευρωπαικά κύπελλα είχε ξεχωριστή σημασία. Οι κυανέρυθροι του Λούκα Παβίτσεβιτς με την άνετη επικράτησή τους επί της βελγικής Σαρλερουά προκρίθηκαν στους «8» του FIBA EuroCup δίνοντας την ευκαιρία στην ομάδα της Νέας Σμύρνης να βρεθεί για έκτη φορά στους «8» ευρωπαικής διοργάνωσης και να διεκδικήσει την πρόκρισή της για τρίτη φορά στα ημιτελικά! Κάνοντας ένα φλας-μπακ στην ιστορία του Πανιώνιου στα κύπελλα Ευρώπης θα θυμηθούμε τις μεγάλες στιγμές της ομάδας που μετέχει στα ευρωπαικά σαλόνια από τη σεζόν 1975-76 και την πρώτη της συμμετοχή στο Κύπελλο Κόρατς.

1992-93

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε τη σεζόν 1992-93 όταν η ομάδα υπό την καθοδήγηση του Βλάντο Τζούροβιτς έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς. Στην πρώτη φάση απέκλεισε τη Λέφσκι Σόφιας με δύο νίκες, το ίδιο έκανε με τη Νόβα Χατ από την Τσεχία ενώ στη φάση των ομίλων παρότι είχε να αντιμετωπίσει ιστορικές ομάδες όπως η Ρόμα, η Ταού Κεράμικα και η γαλλική Αντίμπ με απολογισμό 3 νίκες και 3 ήττες εκ των οποίων αυτή που έγραψε ιστορία ήταν το εκπληκτικό 97-85 στο Παλαέουρ της Ρώμης επί της Αεροπόρτι ντι Ρόμα, προκρίθηκε στα προημιτελικά. Εκεί όμως γνώρισε δύο ήττες από την θρυλική Ολίμπια (τότε Αντέκο) Μιλάνο, 78-79 στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» που είχε χρησιμοποιηθεί τότε ως έδρα και 74-81 στο Μιλάνο. Πρώτος σκόρερ εκείνης της ομάδας ο αείμνηστος Μπόμπα Γιάνκοβιτς με 208 πόντους ενώ τον ακολούθησαν ο μετέπειτα επαγγελματίας του ΝΒΑ P.J.Μπράουν και ο Φάνης Χριστοδούλου.

1993-94

Την αμέσως επόμενη σεζόν 1993-94 ακολούθησε μία ακόμη μεγαλύτερη πορεία. Κερδίζοντας και τους τέσσερις αγώνες στις δύο πρώτες προκριματικές φάσεις του Κυπέλλου Κόρατς ο Πανιώνιος έφτασε στη φάση των ομίλων όπου με απολογισμό 4-2 νίκες (με τις Φενέρμπαξε, Σαραγόσα και Τριέστε) προκρίθηκε στα προημιτελικά. Εκεί με προπονητή τον Κώστα Μίσσα έγραψε ιστορία αποκλείοντας την ανίκητη Μακάμπι Τελ Αβίβ με θρίαμβο 92-72 στη Νέα Σμύρνη και μία ακόμη μεγαλύτερης σημασίας δεύτερη νίκη στο θρυλικό «Γιαντ Ελιάου» με 77-74. Στα ημιτελικά αντίπαλος της ομάδας μας ήταν ο μετέπειτα τροπαιούχος ΠΑΟΚ από τον οποίο ο Πανιώνιος γνώρισε δύο ήττες. Ο αμερικανός Χένρι Τέρνερ με 358 πόντους ήταν ο κορυφαίος εκείνης της πορείας ενώ ο συμπατριώτης του Εντ Στόουκς ήταν τρίτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ και ο νυν Ομοσπονδιακός προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης δεύτερος σκόρερ και πρώτος πασέρ.

1994-95

Τη σεζόν 1994-95 ο Πανιώνιος φτάνει για τρίτη συνεχόμενη φορά στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς. Με προπονητή τον Ντούσαν Ιβκοβιτς και με άνετες νίκες (4) στις δύο πρώτες φάσεις έφτασε στη φάση των ομίλων όπου πήρε την πρόκριση απέναντι στις Κάχα Σαν Φερνάντο, Τριέστε και Ντιναμό Μόσχας με συνολικό απολογισμό 4 νίκες και δύο ήττες με τις δύο νίκες επί της Ντινάμο Μόσχας να μένουν στην ιστορία. Στα προημιτελικά όμως βρέθηκε μπροστά στους κυανέρυθρους ο… κακός τους δαίμονας, η ιταλική Ολίμπια Μιλάνο από την οποία και ηττήθηκαν δύο φορές. Ο αμερικανός γκαρντ Τράβις Μέις ήταν ο πρώτος σκόρερ με 278 πόντους ενώ τον ακολούθησε ο βετεράνος του ΝΒΑ Θερλ Μπέιλι που ήταν πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας.

1998-99

Η δεύτερη φορά που ο Πανιώνιος έφτασε στους «4» του Κυπέλλου Κόρατς, στην ημιτελική φάση δηλαδή, ήταν τη σεζόν 1998-99. Τότε, με προπονητή αρχικά τον Μάκη Δενδρινό και στη συνέχεια με τον Ιταλό Αντρέα Ματσόν έκανε μία εξαιρετική πορεία που εξέπληξε πολλούς. Προχώρησε εύκολα από τη φάση των ομίλων με ρεκόρ 5-1 απέναντι σε Φριμπούργκ, Κεραυνό και Ζέλεζνικ ενώ στους «32» απέκλεισε τη Ρέτζιο Εμίλια και στη φάση των «16» τη Ραντνίτσκι. Στα προημιτελικά ήταν η σειρά της γαλλικής Ντιζόν να υποκλιθεί στους κυανέρυθρους που με τη διαφορά πόντων πήραν το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Εκεί όμως συνάντησαν την ανίκητη Μπαρτσελόνα από την οποία ηττήθηκαν δύο φορές. Πρώτος σκόρερ της ομάδας ο αμερικανός γκαρντ Αλβιν Σιμς με 316 πόντους ενώ τον ακολούθησε ο Γιώργος Καράγκουτης και ο Ντούσαν Γέλιτς-Κουτσόπουλος.Σεζόν 2001-02
Τέλος, τη σεζόν 2001-2 ο Πανιώνιος έφτασε στους «8» του Κυπέλλου Σαπόρτα. Με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη είχε μία πολύ καλή πορεία στη φάση των ομίλκων με απολογισμό 6 νίκες (5/5 εντός) και 4 ήττες απέναντι σε Νταρουσάφακα, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Λε Μαν, Σιένα και Εστουδιάντες φτάνοντας στους «16» όπου απέκλεισε με διαφορά πόντων (+8 εντός, -6 εκτός) την Τουρκ Τέλεκομ Αγκυρας. Στα προημιτελικά και παρά τη νίκη με 83-74 στη Νέα Σμύρνη επί της Ανβίλ Βλοκλάβεκ, ήρθε η ήττα στην Πολωνία με 16 πόντους διαφορά και το όνειρο των ημιτελικών σβήστηκε. Πρώτος σκόρερ εκείνης της ομάδας ο Γιώργος Διαμαντόπουλος με 249 πόντους ενώ ο Νέναντ Μάρκοβιτς ακολούθησε με 209 πόντους και ο αείμνηστος αμερικανός Κένιον Τζόουνς με 172 όντας και πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας.
Πηγή: ΚΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Forthnet,
www.panioniosbc.gr

1 σχόλιο:

KYR είπε...

Μια μικρη διόρθωση το Πανιώνιος-Ολίμπια Μιλάνο 78-79, έγινε 100% στη Νεα Σμύρνη και όχι στο ΣΕΦ.