ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

«ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΟΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ & ΜΠΛΕ»! O ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ONLINE... στη διεύθυνση pan-ola.blogspot.com


Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

28/04/1993

Κλειστό Νέας Σμύρνης. Πανιώνιος-Παναθηναϊκός. Απέμεναν οκτώ λεπτά πριν το τέλος του αγώνα και ο Πανιώνιος βρισκόταν στην επίθεση με τον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, τον οποίο μάρκαρε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Ο διαιτητής σταματά τη φάση δίνοντας επιθετικό φάουλ υπέρ των «πράσινων». Αυτό το φάουλ είναι το πέμπτο για τον Σέρβο, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να κάτσει στον πάγκο μέχρι το τέλος του ματς. Ουδείς γνωρίζει τι πέρασε από το μυαλό του εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα. Τα δευτερόλεπτα που χρειάστηκαν για να χτυπήσει με δύναμη το κεφάλι του στην μπασκέτα και να πέσει κάτω. «Γιατρέ βοήθησέ με. Δεν νιώθω τα χέρια μου και τα πόδια μου...» φωνάζει ο Μπόμπαν στον γιατρό του Πανιωνίου, τον Γιώργο Κατσιφαράκη.

Το ασθενοφόρο κατευθύνεται στο Γενικό Κρατικό και η διάγνωση είναι σκληρή: «Διατομή του πέμπτου αυχενικού, τομή νωτιαίου μυελού». Με απλά ελληνικά: Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς είναι αναγκασμένος να καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι για την υπόλοιπη ζωή του. Όλα αυτά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουνίου 2006. Το βράδυ εκείνο που ο Μπόμπαν σηκώθηκε και πήδηξε ψηλά. Μέχρι τον ουρανό... «Εφυγε» όρθιος. Μπορεί να ήταν καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι για 13 ολόκληρα χρόνια, ήταν όμως όρθιος. Ορθιος στην ψυχή, στην ανθρωπιά, στην αξιοπρέπεια, στο θάρρος. «Εφυγε» στα 44 του χρόνια. «Εφυγε» και σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στον κόσμο που ασχολείται με το μπάσκετ, αλλά σε όλους εκείνους που παρακολουθούσαν συγκλονισμένοι είτε από το γήπεδο είτε από την τηλεόραση τον Μπόμπαν να σωριάζεται στο έδαφος σε εκείνο τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Γιατί; Γιατί αγαπούσε το μπάσκετ. Γιατί; Για ένα φάουλ. Γιατί; Γιατί δεν ήθελε να χάνει. Ο Γιάνκοβιτς δεν ζούσε από το μπάσκετ. Ζούσε για το μπάσκετ.

Ήταν καλοκαίρι του 1992 όταν ο Πανιώνιος του Βλάντο Τζούροβιτς επιλέγει τελικά να δώσει το χρίσμα του ενός ξένου στον Σλόμπονταν Γιάνκοβιτς. Άγνωστος για τους περισσότερους εδώ στην Ελλάδα και προερχόμενος από τον Ερυθρό Αστέρα, όπου ο Τζούροβιτς είχε συνεργαστεί μαζί του για δύο χρόνια, ο 30χρονος Γιάνκοβιτς κατάφερε πολύ γρήγορα να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στην οικογένεια του ιστορικού και να λατρευτεί όσοι λίγοι από τον κόσμο. Πηγαίο ταλέντο, πραγματική μπασκετική ιδιοφυΐα, άκουσε το όνομά του να γίνεται σύνθημα στα χείλη των οργανωμένων και μη από το πρώτο κιόλας παιχνίδι του στο τουρνουά «Ανδρέας Βαρίκας» το 1992. Το «Μπόμπαν, Μπόμπαν, οέ, οέ, οέ», έμελλε να γράψει ιστορία. Μπορεί το σουλούπι του να μην πολυέπειθε, αλλά πολύ γρήγορα ο Γιάνκοβιτς έδωσε τις (αποστομωτικές) απαντήσεις του εντός του γηπέδου. Χαρισματικός παίκτης, με σουτ δολοφονικό, έδωσε άλλη διάσταση στο παιχνίδι των «κυανέρυθρων» και μαζί με τους Φάνη Χριστοδούλου και Πι Τζέι Μπράουν, συνέθεσαν ένα τρίγωνο φωτιά, που δύσκολα αντιμετωπιζόταν.

Η φήμη του ξεπέρασε και τα ελληνικά σύνορα, με τους ιταλούς να τον αποθεώνουν όταν κέρδισε…μόνος του την Ρόμα του Ντίνο Ράτζα στην αιώνια πόλη, σε ένα αλήστου μνήμης αγώνα, παρουσία περίπου εκατό ελλήνων που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν από κοντά την αναμέτρηση. Οι 41 πόντοι, αλλά και τα … μαγικά που έκανε στο «Παλαέουρ» άφησαν με ανοικτό το στόμα τους Ιταλούς που δεν δίστασαν να τον χαρακτηρίσουν Λάρι Μπερντ της Ευρώπης! Όλα δούλευαν ρολόι για τον Πανιώνιο και τον Μπόμπαν, μέχρι την αποφράδα εκείνη βραδιά της 28ης Απριλίου του 1993. Η αδυσώπητη μοίρα έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι. Μέσα όμως από αυτή την τραγική περιπέτειά του ο Μπόμπαν, φανέρωσε και ορισμένες πτυχές του χαρακτήρα του, που πιθανότατα δεν γνώριζαν παρά μόνο τα (πολύ) δικά του πρόσωπα.

Γεννημένος νικητής, υπερήφανος σαν αετός δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Κοίταξε κατάματα το πρόβλημά του, έδωσε τη μάχη του με περίσσεια αξιοπρέπεια, κερδίζοντας την αγάπη και τον θαυμασμό όλων. Η μάχη ήταν ίσως εκ των προτέρων άνιση, όμως δεν κοίταξε ποτέ πίσω του. Πάλεψε με κάθε όπλο, δίνοντας και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του. Πίσω του άφησε άξιο συνεχιστή του τον μονάκριβο γιο του Βλαδίμηρο, ο οποίος είμαστε βέβαιοι ότι θα κουβαλήσει με επιτυχία την βαριά κληρονομιά του πατέρα του. Οι «νεκροί δεν πεθαίνουν, παρά μόνο όταν λησμονηθούν»…

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Δηλώσεις Μίκαελ Στάρε και Μάρκους Γιόνσον

Τους λόγους που επέλεξε να αποχωρήσει από τον πάγκο της ΑΪΚ Στοκχόλμης και να αναλάβει τα ηνία του Πανιωνίου εξήγησε ο Μίκαελ Στάρε. «Είναι αποκλειστικά δική μου απόφαση. Πάντα ένιωθα την εμπιστοσύνη της ΑΪΚ, αλλά ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στο εξωτερικό. Σε λίγους Σουηδούς προπονητές δίνεται η ευκαιρία να δουλέψουν εκτός συνόρων», τόνισε ο 35χρονος Σουηδός προπονητής.

Ο πρόεδρος της ΑΪΚ, Ματς Γκούσταφσον, τόνισε: «Θέλαμε να κρατήσουμε τον Στάρε, η διοίκηση τού είχε απόλυτη εμπιστοσύνη και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παραμείνει στη θέση του προπονητή. Όμως αποφάσισε να παραιτηθεί για να αναλάβει τον Πανιώνιο. Ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα ξένο σύλλογο».



Εξαιρετική λύση για την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου χαρακτήρισε τον Μίκαελ Στάρε ο Μάρκους Γιόνσον. Ο 29χρονος Σουηδός δεξιός μπακ των «κυανέρυθρων» είχε συνεργαστεί με το νέο προπονητή της ομάδας στην ΑΪΚ Στοκχόλμης.

«Είχα επαφή με τη διοίκηση και μίλησα με τα καλύτερα λόγια για τον Μίκε. Με ρώτησαν πολλά πράγματα. Ήθελα πολύ να έρθει και χαίρομαι που έγινε πραγματικότητα. Είναι πολύ καλός προπονητής και για μένα μία ασφάλεια η παρουσία του», δήλωσε στη «Sportbladet» και πρόσθεσε: «Τερματίσαμε στην όγδοη θέση, αλλά θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε την τέταρτη ή την πέμπτη και μία έξοδο στο Europa League. Ο Πανιώνιος είναι από τα πιο οργανωμένα σωματεία και είναι καλή ομάδα για να έρθει ο Στάρε. Δεν είναι ανάμεσα στις πρώτες ομάδες της χώρας, συνεπώς θα μπορεί να κάνει ήρεμα τη δουλειά του εδώ».

Ο Μίκαελ Στάρε νέος προπονητής του Πανιωνίου

Ο Πανιώνιος ΓΣΣ ΠΑΕ ανακοινώνει την πρόσλήψη του κ. Mikael Stahre στη θέση του πρώτου προπονητή της ομάδας. Ο κ. Stahre θα παρουσιαστεί επίσημα τις προσεχείς ημέρες.

«Άλωσε» τα Τρίκαλα ο Πανιώνιος

Ο Πανιώνιος πήρε σπουδαία νίκη με 68-64 στην έδρα των Τρικάλων και έκανε σπουδαίο βήμα για την είσοδό του στα πλέι οφ, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών. Στην αντίπερα όχθη, η ομάδα του Θανάση Γιαπλέ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς για να παραμείνει στην κατηγορία θέλει νίκη κόντρα στο Περιστέρι (τελευταία αγωνιστική) αλλά χρειάζεται και συνδυασμό αποτελεσμάτων. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 26-19, 37-36, 53-47, 64-68.
Τα σενάρια παραμονής στην Α1 για τα Τρίκαλα Αν ηττηθεί από το Περιστέρι υποβιβάζεται, ενώ αν νικήσει σώζεται, γιατί αν χάσει Ηλυσιακός από την ΑΕΚ θα έχει ένα βαθμό περισσότερο, ενώ αν ο Ηλυσιακός νικήσει την ΑΕΚ α) σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας με Ηλυσιακό και ΑΕΚ πέφτει η ΑΕΚ και β) σε περίπτωση τετραπλής ισοβαθμίας πέφτει η Καβάλα. Ο Πανιώνιος την επόμενη αγωνιστική υποδέχεται τη Καβάλα και θα επιδιώξει να προσθέσει άλλη μια νίκη που θα τον φέρει ακόμα πιο κοντά στα πλέι οφ.

Πανιώνιος (Νέναντ Μάρκοβιτς): Ράις 2, Μπράιαντ 12 (1), Ζορόσκι 2, Παπανικολάου 24 (4), Μποροβίνιακ 4, Χαριτόπουλος 2, Γιαννόπουλος 3 (1), Ερτσέκγ 9 (1), Γιάνκοβιτς, Παραγιός 2, Αθηναίου 2, Έλντερ 6

Δηλώσεις Δ. Χαριτόπουλου

Στην ανωτερότητα της ομάδας μας απέναντι στα Τρίκαλα στάθηκε ο Δημήτρης Χαριτόπουλος στις καθιερωμένες δηλώσεις για την 25η αγωνιστική του Πρωταθλήματος μπάσκετ ΟΠΑΠ 2009-2010. Ο Έλληνας Forward του Πανιωνίου υποστήριξε επίσης οτι ο έλεγχος του ρυθμού θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης:
«Είναι ένα σημαντικό παιχνίδι και για τις 2 ομάδες για διαφορετικούς λόγους. Τα Τρίκαλα είναι μια δυνατή ομάδα μέσα στην έδρα της, το έχει αποδείξει άλλωστς στους τελευταίους αγώνες, ξέρουμε όμως οτι εμείς είμαστε καλύτεροι και μένει να το αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο. Το παιχνίδι θα κριθεί στο τέλος, πιστεύω οτι και οι 2 ομάδες θα συμβαδίσουν στο σκορ. Όποια ομάδα καταφέρει να ελέγξει τον ρυθμό θα είναι ο νικητής, τα Τρίκαλα θα προσπαθήσουν να παίξουν γρήγορο μπάσκετ ενώ εμείς πρέπει να πάμε σε αργό παιχνίδι».

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Πανιώνιος Κόσμος τεύχος 62

Ενα τεύχος συγγνώμη στον Μιχάλη Σταματελάτο...

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

"Τέλος" ο Παράσχος

Η ΠΑΕ Πανιώνιος σε ανακοίνωση της επισημοποιεί τη λύση της συνεργασίας με τον Γιώργο Παράσχο: "Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ μεταξύ του κ. Κιντή, ο οποίος θα αναλάβει την Προεδρία της ΠΑΕ μετά τη Γεν. Συνέλευση του Σαββάτου και του προπονητή της ομάδας κ. Παράσχου, αποφασίσθηκε ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο πλευρών για την επόμενη αγωνιστική χρονιά. Τόσο η ΠΑΕ Πανιώνιος, όσο και ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Τσακίρης, ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παράσχο ο οποίος ήρθε σε μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για τον σύλλογο και πρόλαβε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα, κυρίως σε θέματα νοοτροπίας και όχι μόνο, ενώ παράλληλα συνέβαλε τα μέγιστα έτσι ώστε να αποφύγουμε επικίνδυνες περιπέτειες βαθμολογικά. Για εμάς θα παραμείνει πάντα ένας φίλος και του ευχόμαστε καλή συνέχεια".

Θεωρώ λάθος τη μη συνέχιση της συνεργασίας με τον Γιώργο Παράσχο. Στο σύντομο διάστημα ο Ελληνας προπονητής άλλαξε πολλά πράγματα και το κυριότερο η ομάδα (παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες...) έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Τι να πω; Μακάρι ο Γιώργος Κιντής να δικαιωθεί με τις επιλογές του, ο νέος προπονητής να είναι καλύτερος και η ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Γιατί κανένας δεν είναι πάνω από τον σύλλογο...

Μ. Δ.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Φτωχότερος ο Πανιώνιος, "εφυγε" ο Μιχάλης Σταματελάτος

20 Απριλίου 2010. Μία ημέρα που θα θυμόμαστε όλοι. Μία ημέρα κατά την οποία η οικογένεια του Πανιωνίου έχασε ένα σημαντικό μέλος της. Σήμερα, νωρίς το πρωί, έφυγε από τη ζωή ο τέως Πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος Μιχάλης Σταματελάτος.
Ο Μιχάλης Σταματελάτος ήταν ένα παιδί του Πανιωνίου και αγαπούσε τον σύλλογο όσο τίποτε άλλο. Όραμα του ήταν ο μεγάλος και αυτοδύναμος Πανιώνιος. Ο ίδιος πλήρωσε πολύ ακριβά αυτή την αγάπη και το όραμα που είχε για την ομάδα της καρδιάς του. Γι αυτό εξάλλου θα μείνει στην ιστορία του συλλόγου ως ένας παράγοντας που πρόσφερε στον Πανιώνιο με αυτοθυσία και περίσσια δύναμη.
Ο Πανιώνιος ΓΣΣ ΠΑΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος και ανακοινώνει ότι προς τιμή του θα ονομασθεί η Θύρα 4 του γηπέδου σε «Θύρα Μιχάλη Σταματελάτου»
* Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 21 Απριλίου και ώρα 16:30 στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση Πανιωνίου ΓΣΣ ΠΑΕ

Με αφορμή δηλώσεις διάφορων παραγόντων, πικραμένων ή χαρούμενων, σχετικά με τον αγώνα της ομάδας μας απέναντι στη Λάρισα την προτελευταία αγωνιστική θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής: Ο Πανιώνιος, παίζοντας με πολλές (7-8) ελλείψεις λόγω καρτών και τραυματισμών, αντιμετώπιζε μία ομάδα που έπαιζε την ύπαρξη της. Δυστυχώς, όντας κακοί στον αγωνιστικό χώρο χάσαμε. Σε έναν αγώνα που οι περισσότεροι Πανιώνιοι θεωρούν πως ήταν με έναν αντίπαλο «ειδικού βάρους» λόγω της προϊστορίας μας, χάσαμε με 0-3 μέσα στο σπίτι μας, δίκαια από την ανώτερη εκείνη την ημέρα Λάρισα. Απογοητεύσαμε τον κόσμο μας, τον οποίο είχαμε καλέσει να έρθει στο γήπεδο φέρνοντας και ένα φίλο δωρεάν.
Εκτεθήκαμε στους μαθητές και τους μετανάστες που επίσης είχαμε καλέσει στο γήπεδο.
Τέλος πικράναμε και τους κατόχους διαρκείας, που είχαμε επιλέξει την επομένη αυτού του αγώνα να ξεκινήσουμε την ανανέωση των εισιτηρίων τους για την επομένη χρονιά.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Πανιώνιος ενεπλάκη 4-5 φόρες σε «ψιθύρους» πριν από αγώνες αλλά (είτε επειδή ήμασταν ανώτεροι εκείνη την ημέρα, είτε επειδή ήμασταν τυχεροί), το τελικό αποτέλεσμα μας βοήθησε να σβήσουμε τους ψιθύρους. Όταν όμως λες ότι θα βρέξει κάθε τόσο, επόμενο είναι μια μέρα να σε πιάσει η βροχή. Ήταν η πρώτη φορά που –δυστυχώς- δεν καταφέραμε να διαλύσουμε αυτούς τους ψιθύρους μέσα στο γήπεδο και έτσι τώρα άντε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Δικαίως ή αδίκως λοιπόν, η παρούσα διοίκηση, μετά από 4 χρόνια στο τιμόνι της ΠΑΕ και 5 στον Ερασιτέχνη, έφθασε στο σημείο σήμερα να αμφισβητείται και η εντιμότητα της. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να πούμε το οποίο να αλλάξει αυτό το γεγονός. Ακόμα και με έργα στο μέλλον δεν περιμένουμε να ξεπεραστεί αυτή η «ρετσινιά» παρά μετά από πολλά χρόνια, αφού η ιστορία του πρωταθλήματος μας είναι τέτοια που, δυστυχώς, δικαιολογεί την καχυποψία ως πρώτη αντίδραση. Οφείλουμε πολλές συγνώμες σε όσους αγαπάνε τον Σύλλογο, για το πώς νιώθουν εξαιτίας του 0-3. Όχι γιατί απαραίτητα θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι να αλλάξει το αποτέλεσμα εάν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω - άραγε θα κερδίζαμε εάν κάναμε μαθήματα ιστορίας στον Μπουβάλ, τον Μπέλιτς και τον Κούκετς; - αλλά πολύ απλά γιατί κάποιοι που αγαπάνε τον Πανιώνιο αισθάνονται έτσι όπως αισθάνονται στην δικιά μας βάρδια. Και εάν οι εξηγήσεις και οι συγνώμες μας δεν είναι αρκετές, τότε θα συνεχίσουμε να τα «ακούμε» αδιαμαρτύρητα από αυτούς.
Αλλά ως εδώ όμως!
Ως εδώ, γιατί δεν θα μείνουμε με κλειστό το στόμα όταν μας ειρωνεύεται και ο κύριος Πανόπουλος. Δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Όχι κύριε Πανόπουλε! Όχι να μιλάτε και εσείς! Εσείς, ο «Περίεργος» από τις κασέτες που άκουσε όλη η Ελλάδα. Εσείς που η ομάδα σας έχασε για πρώτη φορά μετά από 1,5 χρόνο στην έδρα σας από την Ηρακλή των 10 παικτών τον Μάιο του 2007 (όπου ο Ηρακλής ήθελε μόνο νίκη για να σωθεί), ενώ εχθές κάνατε την πρώτη σας εκτός έδρας νίκη απέναντι στην ίδια ομάδα (ενώ και με ισοπαλία πέφτατε). Ήσασταν ενήμερος; Δεν ήσασταν και την «δουλειά» την έκαναν άλλοι; Ειλικρινά δεν μας ενδιαφέρει. Όπως και να’ χει όμως είναι κωμικοτραγικό να μας πιάνετε στο στόμα σας. Δείξτε λίγο ταπεινότητα, ασχοληθείτε με την ομάδα σας, συνεχίστε τις προσευχές που είδαμε στην τηλεόραση εχθές, μήπως και κάποιος πιστέψει την αγωνία σας. Πάνω απ’ όλα όμως, παρακαλούμε αφήστε μας ήσυχους στα προβλήματά μας…

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

8ος ο Πανιώνιος....

Στον τελευταίο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος, ο Πανιώνιος αναδείχθηκε ισόπαλος εκτός έδρας με την ομάδα της Καβάλας. Οι κυανέρυθροι τερμάτισαν στην 8η θέση της βαθμολογίας με 37 βαθμούς, μαζί με τη Λάρισα και τον Ηρακλή, ενώ οι γηπεδούχοι στην 6η με 39 βαθμούς.

Τα γκόλ: 1-0 Ρινκόν 7', 1-1 Γουνδουλάκης 14'

Πανιώνιος(Παράσχος): Μπέλιτς, Μπαρόνι, Όμο, Σάμαρης, Αναστασόπουλος, Κοντόες, Μπουβάλ (Χ. Μανιάτης 82'), Κούκετς(Λούκινας 72'), Σκούφαλης, Μπάλαμπαν, Γουνδουλάκης.

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Η Μπλακμπερν και ο... Πανιώνιος

Έχω γράψει πολλές φορές ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωράς με αξιοπρέπεια στη ζωή. Ότι κι αν κάνεις, ότι και αν υποστηρίζεις, αν το κάνεις με αξιοπρέπεια νομίζω ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα νιώθεις καλά. Όπως σ’ όλα τα πράγματα στη καθημερινή μας ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο η αξιοπρέπεια είναι σημαντικό πράγμα. Τη Κυριακή λοιπόν νωρίς το μεσημέρι παρακολούθησα το ματς Μπλακμπερν – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ το απόγευμα βρέθηκα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης για τον αγώνα του Πανιωνίου με τη Λάρισα. Όπως γνωρίζεται ο αγώνας του αγγλικού πρωταθλήματος τελείωσε ισόπαλος χωρίς τέρματα. Ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά βάζει τέλος στις όποιες βλέψεις είχε η ομάδα του Αλεξ Φέργκιουσον για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Έτσι μετά τον αποκλεισμό από τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έρχεται και η απώλεια του τίτλου για την Γιουνάιτεντ. Τη Κυριακή η Γιουνάιτεντ αντιμετώπιζε μια αδιάφορη, βαθμολογικά, ομάδα. Οι παίκτες της Μπλακμπερν μετρούν αντίστροφα για να πάνε καλοκαιρινές διακοπές. Και όμως όποιος είδε το ματς παρακολούθησε ένα ματς όπου οι γηπεδούχοι της Μπλακμπερν έπαιζαν λες και διεκδικούσαν τον τίτλο. Και έτσι έπρεπε να παίξουν. Γιατί σέβονται τους φιλάθλους τους, γιατί σέβονται τον σύλλογο τους, γιατί σέβονται το πρωτάθλημα και τους κόπους όλων των ομάδων.

Η Γιουνάιτεντ προσπάθησε, δεν ήταν και πολύ καλή, έχασε κάποιες ευκαιρίες και τελικά έμεινε με την «λευκή» ισοπαλία. Στο τέλος του αγώνα οι οπαδοί της Μπλακμπερν χειροκρότησαν τους παίκτες της ομάδας τους. Βλέπετε και κόντρα στην Τσέλσι είχαν παίξει το ίδιο καλά και πάλι δεν είχαν χάσει. Τι παει να πει αδιάφορη ομάδα; Κάποιοι πληρώνουν ένα εισιτήριο και απαιτούν να δουν τους παίκτες της ομάδας τους να προσπαθούν για το καλύτερο. Μπορεί να χάσουν. Ας πούμε θα μπορούσε η Γιουνάιτεντ να σκοράρει σε κάποια ευκαιρία με τον Βαλέντσια ή τον Μπερμπάτοφ, όμως οι παίκτες της Μπλάκμπερν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ακριβώς το αντίθετο έκαναν οι παίκτες του Πανιωνίου στο ματς με τη Λάρισα. Εμφανίστηκαν αδιάφοροι και ηττήθηκαν, δίκαια, με 3-0. «Μόνο ντροπή νιώθω για το αποτέλεσμα», είπε ο Γιώργος Παράσχος με νόημα, αλλά αρκεί αυτό για να «σβήσει» την ντροπιαστική εμφάνιση; Οχι βέβαια. Ο Πανιώνιος, σε μια χρονιά που γιορτάζει 120 χρόνια από την ίδρυση του, κατάφερε να επιβεβαιώσει τις φήμες και τους «ψίθυρους» που τον ήθελαν αδιάφορο στο συγκεκριμένο ματς.

Προφανώς η Λάρισα «καιγόταν» για βαθμούς, ήθελε περισσότερο το ματς, αλλά τι σημαίνει αυτό; Οι παίκτες του Πανιωνίου δεν θα έπρεπε να σεβαστούν τους φιλάθλους τους; Την φανέλα τους; Δεν θα έπρεπε να παίξουν με πάθος και δύναμη; Προφανώς και θα μπορούσαν να χάσουν. Προφανώς. Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές είσαι καλύτερος, αλλά χάνεις γιατί ο αντίπαλος είναι τυχερότερος ή γιατί έχει έναν παίκτη που κάνει τη διαφορά. Όμως εκείνο που μετρά πάντα είναι η προσπάθεια, η διάθεση. Και οι παίκτες του Πανιωνίου ούτε προσπάθησαν, ούτε είχαν διάθεση να... προσπαθήσουν. Και είναι τυχεροί που οι «Πάνθηρες» αποχώρησαν στο 60ό λεπτό και μετά δεν είχαν καμία διάθεση για «λαϊκά δικαστήρια». Γιατί αν κάτι έχουν οι οπαδοί ομάδων όπως ο Πανιώνιος είναι η αξιοπρέπεια τους. Ούτε τίτλους, ούτε διακρίσεις. Μόνο αξιοπρέπεια, την οποία οι παίκτες του Πανιωνίου τσαλάκωσαν τη Κυριακή το απόγευμα.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Αφιερωμένο εξαιρετικά...

...στους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή και τη διοίκηση της ΠΑΕ Πανιώνιος

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Ντροπή...

Οι περαστικοί παίκτες που φοράνε τη φανέλα του Πανιωνίου έγραψαν σήμερα μια "μαύρη" σελίδα ντροπής στην ιστορία του συλλόγου. Τι ειρωνεία όταν ο σύλλογος γιορτάζει τα 120 χρόνια του οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας ντρόπιασαν τα "κυανέρυθρα" χρώματα. Δεν είναι η βαριά ήττα, είναι η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ εμφάνιση, η αδιαφορία που έδειξαν απέναντι στην Αελ 1964. Μια "κακή" χρονιά κλείνει με ταπεινωτικό τρόπο. Μπράβο τους που κατάφεραν να χάσουν από την Αελ 1964 μετά από 22 χρόνια.

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ο Γιώργος Παράσχος στον Πανιώνιο Κόσμο

Μετά την διακοπή του πρωταθλήματος για το Πάσχα, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις επιστρέφουν για τον Πανιώνιο και τον θέλουν να υποδέχεται αύριο την Λάρισα. Το παιχνίδι αυτό θα είναι και το τελευταίο της περιόδου στην Νέα Σμύρνη, καθώς η αυλαία θα πέσει την άλλη Κυριακή στο «Ανθή Καραγιάννη» της Καβάλας. Ο Ιστορικός καλείται λοιπόν να αποχαιρετήσει τον κόσμο του με νίκη, όχι μόνο για να κλείσει με θετικό τρόπο τις εντός έδρας εμφανίσεις του, αλλά για να κάνει και… δώρο την αγωνία για την αποφυγή του υποβιβασμού στους Θεσσαλούς. Κανείς άλλωστε στην Πλατεία δεν έχει ξεχάσει το 1992.

Πλέον φαίνεται πως άπαντες στις τάξεις της ομάδας έχουν αφουγκραστεί την απαίτηση του κόσμου και αυτό αποτυπώνεται και στα λόγια του Γιώργου Παράσχου για την αναμέτρηση της Κυριακής. «Φυσικά και έχω ακούσει και εγώ τα όσα λένε οι οπαδοί μας», ανέφερε αρχικά ο έμπειρος προπονητής και συνέχισε: «Για εμάς αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για το παιχνίδι. Φυσικά και θέλουμε να ικανοποιήσουμε τους οπαδούς μας παίρνοντας την νίκη. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν».

Παράλληλα όμως παίκτες και τεχνική ηγεσία είναι αποφασισμένοι να προασπιστούν τόσο την ιστορία και την φανέλα της ομάδας, όσο και τους ίδιους τους εαυτούς, καθώς ο Μακεδόνας τεχνικός, μας είπε: «Θέλουμε να κλείσουμε την χρονιά με μία νίκη στην έδρα μας, όμως από κει και πέρα και πάνω απ όλα να δώσουμε απάντηση στους ψιθύρους και τα κάθε λογής σενάρια και κακόβουλα σχόλια. Να παίξουμε για την ομάδα μας και για τους εαυτούς μας».

Από κει και πέρα, ο Γιώργος Παράσχος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει: «Είναι πολλά τα προβλήματα, αλλά πάντα είχαμε προβλήματα. Από την ημέρα που ήρθα στην ομάδα, ποτέ δεν καταφέραμε να παίξουμε κομπλέ. Πιστεύω ότι οι παίκτες που υπάρχουν αλλά και όλοι όσοι έχουν αγωνιστεί έχουν αρπάξει τις ευκαιρίες. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και σε αυτό το ματς». Οσο για τις απουσίες: «Ο Νικολάου χτύπησε πάλι και δύσκολα θα παίξει, ενώ έχουμε και τιμωρημένους. Ελπίζω να είναι καλά ο Μπουβάλ, να γυρίσει να τον έχουμε γιατί είναι πλέον και ο μόνος επιθετικός που μας έχει μείνει».

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Πανιώνιος Κόσμος τεύχος 60

Στο 60ο τεύχος του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Απρίλη στα περίπτερα όλης της Ελλάδας διαβάστε: Αποκλειστικό φωτορεπορταζ από την "Κυανέρυθρη Πολιτεία", το προπονητικό κέντρο "Απήλιον" στο Κορωπί. Συνέντευξη του Γιώργου Παράσχου που δηλώνει: "Χρωστάμε μια νίκη στον κόσμο μας". Δυο σελίδες αφιέρωμα στον αγώνα προς τιμή του Φάνη Χριστοδούλου. Συνέντευξη της αρχηγού της γυναικείας ομάδας μπάσκετ Δήμητρας Γιαννακοπούλου για τη συμμετοχή της ομάδας στο φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδος. Συνέντευξη του διεθνή πολίστα Κώστα Φλέγκα. Οπως κάθε εβδομάδα: Κυανέρυθρος Πλανήτης, Οι Μαντινάδες του Λεφτέρη και οι Κυανέρυθρες Ρακές. Αρθρογραφία από τους: Λ. Μ. Πατσουράκο, Κων. Αλεξόπουλο, Μιχ. Λαδόπουλο. Γ. Μπιτσικώκο, Π. Κατσούλα, Μ. Διόγο

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Καλή Ανάσταση

Τα "Κυανέρυθρα Νέα" εύχονται σ' όλη την Πανιώνια οικογένεια Καλή Ανάσταση...